Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού: Έναρξη του κοινωνικού διαλόγου με επιδίωξη τη μέγιστη συναίνεση

 Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού: Έναρξη του κοινωνικού διαλόγου με επιδίωξη τη μέγιστη συναίνεση

Άρχισε ο διάλογος της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για τον νέο κατώτατο μισθό και τον τρόπο υπολογισμού του. Στόχος είναι να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και να ενισχυθεί η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κοινωνικών εταίρων επιδιώκει το Υπουργείο Εργασίας για την αυτόματη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2028, με βάση πληθωρισμό και παραγωγικότητα καθώς  επίσης την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Για το 2025 και έως το 2027 θα ισχύσει η υφιστάμενη διαδικασία καθορισμού με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι ο κατώτατος θα αυξάνεται κατά 40 ευρώ κατ’ έτος: για να ανέλθει στα 870 ευρώ τον ερχόμενο Απρίλιο και στα 910 το 2026, προκειμένου να φτάσει ακολούθως (το 2027) στα 950.

Η ΓΣΕΕ πάντως πέρασε την πόρτα του Υπουργείου Εργασίας στην πρεμιέρα του κύκλου διαβουλεύσεων εμμένοντας στην πάγια θέση της για απ’ ευθείας διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Οι ουσιαστικές αυξήσεις αποδοχών βρίσκονται στο διεκδικητικό πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοεμβρίου.

Related post