Κρίση διαρκείας στις σχέσεις Καναδά – Ινδίας: Νέες αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών
Η Οττάβα απέλασε χθες έξι Ινδούς διπλωμάτες, συνδέοντάς τους με τη δολοφονία του αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ Χάρντιπ Σινγκ Νιτζάρ πέρυσι σε καναδικό έδαφος, καθώς και με μία ευρύτερη προσπάθεια στόχευσης Ινδών αντιφρονούντων στη βορειοαμερικάνικη χώρα.
Η Ινδία αντέδρασε άμεσα διατάσσοντας την απέλαση επίσης έξι υψηλόβαθμων Καναδών διπλωματών, διευκρινίζοντας από την πλευρά της ότι επρόκειτο περί απόσυρσης του προσωπικού της από την καναδική πρωτεύουσα και όχι απέλαση, αντικρούοντας τη δήλωση της Οττάβα.
Το νέο διπλωματικό επεισόδιο αντιπροσωπεύει μια σημαντική επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών της Κοινοπολιτείας, οι οποίες ήδη διανύουν μια μακρά περίοδο ψυχρότητας, μετά τις περσινές ανακοινώσεις της καναδικής κυβέρνησης ότι είχε στοιχεία που συνδέουν Ινδούς πράκτορες με τη δολοφονία του Νιτζάρ.
Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον «σαφή και αδιάσειστα στοιχεία ότι πράκτορες της κυβέρνησης της Ινδίας έχουν εμπλακεί και συνεχίζουν να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια ασφάλεια», όπως παράνομες τεχνικές συλλογής πληροφοριών, καταναγκαστική συμπεριφορά, στόχευση Καναδών πολιτών στη Νότια Ασία και εμπλοκή σε περισσότερες από δέκα απειλητικές και βίαιες πράξεις.
Το Νέο Δελχί από καιρό απορρίπτει τους καναδικούς ισχυρισμούς και κατηγορεί τον Τριντό ότι κάνει αυτές τις κινήσεις έχοντας «πολιτική ατζέντα».
Οι καναδικές αστυνομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση της Ινδίας έχει ξεκινήσει μια ευρεία εκστρατεία βίας κατά αντιφρονούντων, καταφεύγοντας ακόμη και σε ανθρωποκτονίες και εκβιασμούς. Όπως αναφέρουν, έχει αναπτύξει και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα ώστε να έχει τη δυνατότητα να στοχεύει ασιατικές κοινότητες στον Καναδά.
«Η απόφαση να απελαθούν αυτά τα άτομα πάρθηκε με μεγάλη προσοχή και μόνο αφού η αστυνομία συγκέντρωσε άφθονα, σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία για έξι άτομα ως πρόσωπα που εμπλέκονται με την υπόθεση Νιτζάρ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στον αντίποδα, η Ινδία έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τους έξι Καναδούς διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα μέχρι το Σάββατο, ενώ ισχυρίζεται ότι απέσυρε το δικό της διπλωματικό προσωπικό από την Οττάβα επειδή δεν ήταν βέβαιη ότι η ασφάλειά τους θα μπορούσε να είναι εγγυημένη.
Η ρήξη
Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι δήλωσε ότι η κυβέρνησή της ζήτησε από την Ινδία να άρει τη διπλωματική ασυλία των έξι διπλωματών, ώστε οι ερευνητικές υπηρεσίες της χώρας να τους εξετάσουν σχετικά με τους ισχυρισμούς για εγκληματική δραστηριότητα. Όμως η Ινδία δεν συνεργάστηκε και κατά συνέπεια οι διπλωμάτες θα έπρεπε να εκδιωχθούν.
«Δεν επιδιώκουμε διπλωματική αντιπαράθεση με την Ινδία» είπε η Τζόλι, διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν θα καθίσουμε ήσυχοι όταν πράκτορες οποιασδήποτε άλλης χώρας συνδέονται με προσπάθειες απειλής, παρενόχλησης ή ακόμη και θανάτωσης Καναδών πολιτών».
Ο Καναδάς φιλοξενεί τον υψηλότερο πληθυσμό Σιχ έξω από το Παντζάμπ, την πολιτεία τους στην Ινδία, και οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Μόντι τα τελευταία χρόνια έχουν εξοργίσει το Νέο Δελχί.
«Από ένα ρήγμα στις σχέσεις με την Ινδία έχουμε περάσει σε μια βαθιά ρήξη», σχολίασε στο πρακτορείο Reuters ο Φεν Όσλερ Χάμσον, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κάρλετον της Οττάβα, προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να δούμε στη σημερινή συγκυρία ότι μια επιστροφή στην κανονικότητα θα συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στο άμεσο μέλλον».
Πηγή: Reuters