Ιράν: H κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Ισμαήλ Καανί που ανακρίθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ

 Ιράν: H κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Ισμαήλ Καανί που ανακρίθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ

Ο Ισμαήλ Καανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο μετά από την πρόσφατη εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση του Ιράν. Η εμφάνισή του πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής για έναν διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε στο Λίβανο. Ο Καανί, που έχει διατελέσει σε νευραλγική θέση για το ιρανικό καθεστώς, φέρεται να έχει γλιτώσει από πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό. Παρόλα αυτά, ερευνάται από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να συνεργάστηκε με το Ισραήλ, συγκεκριμένα τη Μοσάντ, σε σχέδιο δολοφονίας κορυφαίων ηγετών όπως ο Χασάν Νασράλα της Χεζμπολάχ και ο Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς.

Η ανάκριση του Καανί από τις ιρανικές αρχές, σύμφωνα με ιρανικά μέσα, είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή του την περασμένη Παρασκευή, πιθανώς λόγω καρδιακής προσβολής. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, αλλά παραμένει υπό φρούρηση στο σπίτι του στην Τεχεράνη. Αυτή η κατηγορία για πιθανή συνεργασία με το Ισραήλ εγείρει έντονες ανησυχίες για τον ρόλο που μπορεί να έχει παίξει ο Καανί σε διεθνείς κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Η ζωή του Ισμαήλ Καανί και οι απορίες για το παρελθόν του

Ο Ισμαήλ Καανί έγινε ευρύτερα γνωστός όταν το 2020 ανέλαβε τη θέση του δολοφονημένου Κασέμ Σολεϊμανί, μετά την εξόντωση του τελευταίου από αμερικανικό drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Παρότι ο Καανί βρέθηκε στο προσκήνιο των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, λίγα είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή και την πορεία του εντός των Φρουρών της Επανάστασης.

Η μυστηριώδης φύση της βιογραφίας του προκαλεί περαιτέρω ερωτηματικά, καθώς υπάρχουν δύο διαφορετικά αρχεία ληξιαρχικής πράξης γέννησης που καταγράφουν διαφορετικές ημερομηνίες και τόπους γέννησης. Σύμφωνα με το ένα, γεννήθηκε το 1959 στη Μασχάντ, ενώ το άλλο αναφέρει ότι γεννήθηκε το 1957 στη Μποτζνούρ. Παρά την κεντρική του θέση, τα στοιχεία για την εκπαίδευση, την οικογενειακή του κατάσταση και τη συμμετοχή του στην ιρανική Επανάσταση του 1979 είναι σπάνια.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την απουσία πληροφοριών για τη συμμετοχή του στην Επανάσταση του 1979 —κάτι που αποτελεί κεντρικό στοιχείο για πολλά ανώτατα στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη του Ιράν— προκαλεί ανησυχίες και υποψίες για τη σταδιοδρομία του.

Συνωμοσίες και υποψίες

Το ενδεχόμενο να είναι ο Ισμαήλ Καανί πληροφοριοδότης της Μοσάντ, βάσει των ισχυρισμών που κυκλοφορούν, είναι ένα σενάριο που το ιρανικό καθεστώς δεν μπορεί να αγνοήσει, ειδικά μετά την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Αν και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί οι λεπτομέρειες γύρω από τη φερόμενη συνεργασία του με το Ισραήλ, οι ανακρίσεις και η κατ’ οίκον κράτησή του καταδεικνύουν το επίπεδο ανησυχίας στο εσωτερικό του ιρανικού στρατιωτικού κατεστημένου.

Το γεγονός ότι ο Καανί κατάφερε να επιβιώσει από μια ισραηλινή επίθεση, σε συνδυασμό με το μυστήριο που καλύπτει την προσωπική του ιστορία, τον καθιστούν κεντρική φιγούρα σε μία πιθανή υπόθεση κατασκοπείας, με το Ιράν να αντιμετωπίζει έναν νέο γύρο εσωτερικών συγκρούσεων και ανασφάλειας.

Συμπεράσματα

Ο Ισμαήλ Καανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περίπλοκης υπόθεσης που αφορά τόσο εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις του Ιράν, όσο και διεθνείς κατασκοπευτικές κινήσεις. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν πράγματι έχει συνεργαστεί με τη Μοσάντ, οι υπόνοιες που κυκλοφορούν φέρνουν στο φως τα εύθραυστα πολιτικά και στρατιωτικά ισοζύγια στο εσωτερικό της χώρας.

Related post