Υπόθεση Novichok: Ξεκίνησε η έρευνα για τις δηλητηριάσεις επί βρετανικού εδάφους

 Υπόθεση Novichok: Ξεκίνησε η έρευνα για τις δηλητηριάσεις επί βρετανικού εδάφους

Ξεκίνησε σήμερα στο Σάλσμπερι η δημόσια έρευνα για το πώς μια γυναίκα σκοτώθηκε αφού εκτέθηκε στον ρωσικό νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok.

Η Ντον Στέρτζες, 44 ετών, πέθανε μετά την έκθεση της στη χημική ουσία που είχε αφεθεί σε ένα πεταμένο μπουκάλι επώνυμου αρώματος στο Έιμσμπουρι τον Ιούλιο του 2018. Ο νευροπαραλυτικός παράγοντας ήταν κρυμμένος μέσα στο μπουκάλι αρώματος που της έδωσε ο φίλος της.

Είχε προηγηθεί η απόπειρα δολοφονίας του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, της κόρης του Γιούλια και του τότε αστυνομικού Νικ Μπέιλι, οι οποίοι δηλητηριάστηκαν στο Σάλσμπερι τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Οι βρετανικές αρχές πιστεύουν ότι Ρώσοι πράκτορες βρίσκονταν πίσω από το αρχικό περιστατικό και στη συνέχεια πέταξαν το μπουκάλι με το άρωμα όπου το βρήκε ο Τσάρλι Ρόουλι φίλος της Στέρτζες.

Η 44χρονη μητέρα τριών παιδιών πέθανε τον Ιούλιο του 2018 αφού ψέκασε τον εαυτό της με αυτό που πίστευε ότι ήταν ένα μπουκάλι αρώματος το οποίο είχε πεταχτεί σε ένα πάρκο και περιείχε Novichok. Ο νευροπαραλυτικός παράγοντας αναπτύχθηκε από σοβιετικούς επιστήμονες τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Η έρευνα θα εξετάσει τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο της κας Στέρτζες και τους υπεύθυνους. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11 π.μ (1μμ Ελλάδος), ενώ την Τρίτη, θα καταθέσει στην έρευνα η μητέρα της κας Στέρτζες.

 

 

Related post