Το Κόσοβο καταργεί μονομερώς τις θεωρήσεις εισόδου για Βοσνίους πολίτες – Ελεύθερη είσοδος από το 2025 με αστυνομική ταυτότητα

 Το Κόσοβο καταργεί μονομερώς τις θεωρήσεις εισόδου για Βοσνίους πολίτες – Ελεύθερη είσοδος από το 2025 με αστυνομική ταυτότητα

Το Κόσοβο θα καταργήσει, μονομερώς, τις θεωρήσεις εισόδου για τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και θα επιτρέψει την είσοδο τους μόνο με αστυνομική ταυτότητα.

Αυτό ανήγγειλε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι από την σύνοδο κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» που διεξάγεται σήμερα την γερμανική πρωτεύουσα. «Παρά το γεγονός ότι η διοικητική οντότητα της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska) εμποδίζει στο κοινοβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης την κατάργηση της βίζας για το Κόσοβο, επιθυμώ να διακόψω αυτήν την κατάσταση αβεβαιότητας. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου του 2025 η Δημοκρατία του Κοσόβου αποφάσισε, μονομερώς, να επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο στην χώρα των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα» ανακοίνωσε ο Κούρτι. Σημειώνεται ότι από όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μόνο ανάμεσα στο Κόσοβο και την Βοσνίας-Ερζεγοβίνη ισχύει ακόμη το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου και αυτό διότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων στο βοσνιακό κοινοβούλιο αρνούνται να δώσουν την συγκατάθεση τους.

Οι Σέρβοι στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη εμποδίζουν επίσης και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Το οξύμωρο αυτής της κατάστασης είναι ότι ενώ οι πολίτες του Κοσόβου δεν μπορούν χωρίς βίζα να ταξιδέψουν στην Βοσνία, μπορούν να εισέρχονται στην Σερβία ελεύθερα και μόνο με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Related post