Σύστημα αεράμυνας THAAD: Το πανίσχυρο αντιπυραυλικό όπλο που οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ

 Σύστημα αεράμυνας THAAD: Το πανίσχυρο αντιπυραυλικό όπλο που οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ

Το αμυντικό σύστημα THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα του αμερικανικού στρατού, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε βεληνεκές 150 έως 200 χιλιομέτρων και με σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές εξαιτίας του εξελιγμένου συστήματος ραντάρ που παρέχει τις πληροφορίες στόχευσης.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων συστημάτων ραντάρ και μέσων αναχαίτισης, το THAAD είναι το μοναδικό αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που μπορεί να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας, κατά τη διάρκεια του τερματικού σταδίου της πτήσης τους, ενώ προσεγγίζουν τον στόχο τους.

Οι πύραυλοι αναχαίτισης THAAD έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν τους εισερχόμενους στόχους συγκρουόμενοι μαζί τους αντί να εκρήγνυνται κοντά στην εισερχόμενη κεφαλή.

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ο στρατός των ΗΠΑ διαθέτει επτά συστοιχίες THAAD, η καθεμία αποτελούμενη από έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγό – με οκτώ πυραύλους αναχαίτισης το καθένα –, ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ και μια μονάδα ελέγχου πυρκαγιάς, καθώς και επικοινωνίας.

Μέσω ενός ευρέος συστήματος διαχείρισης, οι συστοιχίες THAAD έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με μια σειρά από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, όπως τα συστήματα Aegis στα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και τα συστήματα Patriot, που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν στόχους μικρότερου βεληνεκούς.

Στο Ισραήλ αποστέλλεται τώρα μία από αυτές τις συστοιχίες, μαζί με περίπου 100 στρατιώτες για τον χειρισμό του αμυντικού συστήματος.

Το THAAD μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα στο πεδίο, όμως το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δραστηριοποιηθεί στο Ισραήλ.

Πηγή: CNN

Πηγή: ertnews.gr

Related post