Ισραηλινό χτύπημα σε πολυκατοικία στο βόρειο Λίβανο με τουλάχιστον 18 νεκρούς – Χτύπημα της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή ναυτική βάση

 Ισραηλινό χτύπημα σε πολυκατοικία στο βόρειο Λίβανο με τουλάχιστον 18 νεκρούς – Χτύπημα της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή ναυτική βάση

Μια πολυκατοικία στο βόρειο Λίβανο έπληξε ισραηλινή επιδρομή σήμερα (14/10), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, σύμφωνα με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Πάντως, δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό και δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο στόχος. Το πλήγμα έπληξε μια μικρή πολυκατοικία στο χωριό Άιτο, μακριά από τα κύρια προπύργια της μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στα νότια και ανατολικά της χώρας.

Νωρίτερα, σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ λόγω ενός αριθμού βλημάτων που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας.

Στο μεταξύ το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ισραηλινή ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα, μία ημέρα έπειτα από μια άλλη επίθεση εναντίον άλλης στρατιωτικής βάσης στην ίδια περιοχή, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες. «Παραμένουμε σε εγρήγορση και είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.

Εξάλλου το σιιτικό κίνημα επεσήμανε ότι έβαλε εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που είχαν προχωρήσει στο χωριό Μαρούν αλ Ρας, στον νότιο Λίβανο, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε ότι μαχητές της χρησιμοποίησαν «όλμους του πυροβολικού εναντίον συγκεντρωμένων στρατιωτών του εχθρού» σε αυτό το χωριό.

Όλα αυτά ενώ ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ σκότωσε τέσσερις στρατιώτες σε μια από τις βόρειες βάσεις του την Κυριακή, καθώς επέκτεινε τους βομβαρδισμούς του στο Λίβανο και τα στρατεύματα μάχονταν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Η επίθεση σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στην Μπινιάμινα, κοντά στη Χάιφα, ήταν η πιο θανατηφόρα τέτοια επίθεση σε ισραηλινή βάση από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν το Ισραήλ αύξησε τις επιθέσεις του κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν περισσότερους από 60 τραυματίες. H Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα στην στρατιωτική βάση, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του πρώην ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό.Unmute

Η ομάδα που χτυπήθηκε ήταν η Ταξιαρχία Γκολάνι, η φημισμένη ταξιαρχία των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων, η οποία πρώτη ήταν αυτή η οποία εισέβαλε στην Λωρίδα της Γάζας ύστερα από την εκκαθάριση που είχε κάνει το μηχανικό μάχης. Και είναι η πρώτη η οποία ανέλαβε συγκεκριμένους τομείς στον βόρειο τομέα. Με αυτόν τον τρόπο η Χεζμπολάχ χτυπώντας αυτή την ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων, θέλησε ουσιαστικά να πραγματοποιήσει ένα πλήγμα γοήτρου από τη μία και από την άλλη να επιφέρει ένα πλήγμα σε τακτικό επίπεδο κατά των επίλεκτων ανδρών των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews στη Χάιφα, Γιώργο Σιδέρη, μετά από το χτύπημα στην ισραηλινή βάση, κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να αλλάξει. Ενδεχομένως θα αλλάξουν πολλά σε ότι αφορά τα επιχειρησιακά σχέδια και δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρχουν πολύ πιο ισχυρά πλήγματα από την πλευρά του Ισραήλ ως απάντηση στον θάνατο των τεσσάρων στρατιωτικών και τον τραυματισμό 67. Κάποιοι από αυτούς είναι είτε σε κρίσιμη κατάσταση, είτε σε σοβαρή κατάσταση.

Έρευνα για το σύστημα αεράμυνας

Σημαντική παράμετρος μετά από αυτή την επίθεση είναι η έρευνα, η οποία έχει ξεκινήσει σε εσωτερικό επίπεδο για να διαπιστωθεί τι έφταιξε και το σύστημα αεράμυνας δεν λειτούργησε έτσι όπως θα έπρεπε και κατάφεραν να περάσουν τα drones της Χεζμπολάχ στο ισραηλινό έδαφος.

Ο στρατός του Ισραήλ κάνει λόγο για δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι τα οποία έπληξαν τη βάση των Γκολανί χθες το βράδυ. Από την άλλη πλευρά, η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για μια πολυπληθή επίθεση με drones καμικάζι. Κάτι το οποίο μεταφράζεται και σε μια προσπάθεια κορεσμού της αεράμυνας. Το τι θα δείξει η έρευνα σίγουρα είναι πολύ χρήσιμο για τα συμπεράσματα που αφορούν την αεράμυνα του Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ βρέθηκε στη συγκεκριμένη βάση εχθές το βράδυ. Ενημερώθηκε από τους επιτελείς για τα αποτελέσματα της επίθεσης και σημείωσε ότι αυτή η επίθεση και η έρευνα η οποία εξελίσσεται και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην αντιμετώπιση και την αύξηση της ασφάλειας κατά των UAVs. Ο στρατηγός Χέρζι Χαλεβί βρέθηκε επίσης στην βάση, παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα αυτής της επίθεσης είναι οδυνηρά και τόνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο και πρέπει να αντεπεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις και σε ότι αφορά το μέτωπο.

Διπλό χτύπημα στη Γάζα

Οι αρχές στη Γάζα, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινό χτύπημα την Κυριακή σε σχολείο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο για εκτοπισμένους αυξήθηκε σε 15, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων οικογενειών και κυρίως παιδιών, ενώ ένα ξεχωριστό χτύπημα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε νοσοκομείο σκότωσε τέσσερις.

«Πρόκειται για ακόμη ένα παράδειγμα της συστηματικής κατάχρησης μη στρατιωτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», τονίζουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας λόγο για «πλήγμα ακριβείας» και διαβεβαιώνοντας ότι είχαν λάβει μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για τους αμάχους. Το Νοσοκομείο Μαρτύρων Al-Aqsa στην κεντρική πόλη Deir al-Balah πάσχιζε ήδη να περιθάλψει έναν μεγάλο αριθμό τραυματιών από μια προηγούμενη επίθεση σε ένα σχολείο.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σιδέρη, το οποίο φαίνεται είναι ότι το βόρειο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας έχει ξεκινήσει εκ νέου να απασχολεί Ιδιαίτερα το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι δημιουργείται ξανά ένα ισχυρό προπύργιο της Χαμάς που αντιστέκεται στις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ και εκείνο το οποίο λένε από το Ισραήλ αφορά τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι πρόκειται να ακολουθήσουν και εκεί.

Την ίδια ώρα, παλαιστίνιοι ιατροί δήλωσαν ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν τη Δευτέρα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε κέντρο διανομής τροφίμων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα θύματα συμπεριλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.

Η Χεζμπολάχ υπόσχεται χειρότερα

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ δήλωσε αργά την Κυριακή ότι εξαπέλυσε «μια μοίρα επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στον καταυλισμό Μπινιάμινα, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της μεγάλης πόλης Χάιφα.

Το χτύπημα ήταν απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών την Πέμπτη, από τις οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι στο κέντρο της Βηρυτού.

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «αυτό που έζησε σήμερα στη νότια Χάιφα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που το περιμένει αν αποφασίσει να συνεχίσει την επιθετικότητά του εναντίον του ευγενούς και αγαπητού μας λαού».

Μια ισραηλινή εθελοντική υπηρεσία διάσωσης, η United Hatzalah, δήλωσε ότι οι ομάδες της στην Μπινιάμινα βοήθησαν «πάνω από 60 τραυματίες» με τραύματα που κυμαίνονταν από ήπια έως κρίσιμα.

Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ για περισσότερο από ένα χρόνο, υποστηρίζοντας τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο, τα πλήγματά της έχουν φτάσει πιο βαθιά στη χώρα.

Η εξελιγμένη αεράμυνα του Ισραήλ έχει αναχαιτίσει τα περισσότερα βλήματα, με ελάχιστες απώλειες που προκλήθηκαν από τα χτυπήματα ή τα συντρίμμια που έπεσαν.

Ισραήλ: Νέο χτύπημα της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή ναυτική βάση – Έρευνες για τα κενά στο Iron Dome
(AP Photo/Mohammed Zaatari)

Υπερασπιστείτε αυτή την «ευλογημένη γη»

Οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε περιοχές πέραν των παραδοσιακών προπυργίων της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, καθώς και στα νότια και ανατολικά του Λιβάνου.Το Ισραήλ δήλωσε ότι η αεροπορία του έπληξε «εκτοξευτές της Χεζμπολάχ, θέσεις αντιαρματικών πυραύλων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων» και άλλους στόχους, ενώ στο έδαφος οι στρατιώτες του «εξουδετέρωσαν δεκάδες» μαχητές.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους» στο νότιο Λίβανο με «διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές» που σφυροκόπησαν πολλά συνοριακά χωριά. Αργότερα ανέφερε ότι ένα ισραηλινό χτύπημα στο Mayfadoun, κοντά στη Nabatiyeh, στο νότιο Λίβανο, σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε έναν ακόμη.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της συγκρούστηκαν αρκετές φορές με ισραηλινά στρατεύματα που προσπάθησαν να «διεισδύσουν» σε χωριά κατά μήκος των συνόρων. Πριν από το χτύπημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους είχε δηλώσει ότι εξαπέλυσε μια ομοβροντία ρουκετών σε μια «βάση στη νότια Χάιφα». Η οργάνωση μετέδωσε αργότερα μια ηχογράφηση του σκοτωμένου ηγέτη της Χασάν Νασράλα που καλούσε τους μαχητές να «υπερασπιστούν αυτή την ιερή και ευλογημένη γη και αυτόν τον έντιμο λαό». Ο Νασράλα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ αρκετοί άλλοι ανώτεροι διοικητές του κινήματος έχουν επίσης σκοτωθεί.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι περίπου 115 βλήματα που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ είχαν περάσει στο ισραηλινό έδαφος μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Ένας μαχητής της Χεζμπολάχ συνελήφθη να βγαίνει από μια σήραγγα στο νότιο Λίβανο την Κυριακή, δήλωσε ο στρατός του Ισραήλ, στην πρώτη τέτοια ανακοίνωση από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης.

Ισραήλ: Νέο χτύπημα της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή ναυτική βάση – Έρευνες για τα κενά στο Iron Dome
(AP Photo/Hussein Malla, File)

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενισχύει την άμυνα του Ισραήλ με προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προχωρά σε μια σημαντική κίνηση για την ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ, ενός εκ των κορυφαίων συμμάχων της στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, την Κυριακή ανακοινώθηκε η πρόθεση να σταλεί στο Ισραήλ το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) μαζί με αμερικανικά στρατεύματα για να το χειριστούν.

Το σύστημα Thaad, σχεδιασμένο για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, θα αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο στην άμεση προστασία του Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις, τοποθετώντας Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος της χώρας. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη σηματοδοτεί ένα σπάνιο βήμα συνεργασίας των ΗΠΑ με το Ισραήλ, καθώς πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που Αμερικανοί στρατιώτες θα βρεθούν στην περιοχή, αριθμώντας λιγότερους από 100.

Και καθώς μαίνονταν οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι βρέθηκαν και πάλι στη γραμμή του πυρός. Είπαν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν «βίαια» σε μια θέση του ΟΗΕ με δύο άρματα μάχης, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη δύναμη να αποσυρθεί από την περιοχή.

Η UNIFIL ζήτησε «εξηγήσεις» για το συμβάν, λέγοντας ότι «για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, υπενθυμίζουμε στον ισραηλινό στρατό και σε όλους τους παράγοντες την υποχρέωσή τους να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και (…) το απαραβίαστο των θέσεων του», ανακοίνωσε η δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

 

Related post