Επιδεινώνεται η νεανική βία – Μαθητές επιτίθενται σε συνομηλίκους τους σε Πρέβεζα και Λαμία

 Επιδεινώνεται η νεανική βία – Μαθητές επιτίθενται σε συνομηλίκους τους σε Πρέβεζα και Λαμία

Τα περιστατικά βίας ανάμεσα σε ανήλικους μαθητές αυξάνονται ανησυχητικά, με τα τελευταία γεγονότα να προκαλούν σοκ στις τοπικές κοινωνίες. Ένα από τα πιο πρόσφατα επεισόδια σημειώθηκε στην Πρέβεζα, όπου ένας 16χρονος μαθητής δέχθηκε βίαιη επίθεση από τέσσερις συνομηλίκους του, τη στιγμή που έβγαινε από το σχολείο του. Οι δράστες τον χτύπησαν με κλωτσιές και μπουνιές, έσκισαν τα ρούχα του και τον άφησαν τραυματισμένο, αναγκάζοντάς τον να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

Η Σοφία Παπαμιχαήλ, διευθύντρια του 2ου Λυκείου Πρέβεζας, μίλησε για το περιστατικό, τονίζοντας ότι συνέβη ακριβώς έξω από το σχολείο και δεν έγινε άμεσα αντιληπτό από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Όπως δήλωσε, ο μαθητής κατέφυγε στο γραφείο της μετά τον ξυλοδαρμό, ενώ στη συνέχεια τον συνόδευσε στην αστυνομία, όπου η οικογένειά του προχώρησε σε καταγγελία. Η διευθύντρια ανέφερε πως η επίθεση ήταν πρωτόγνωρη για το σχολείο τους, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αυξανόμενη βία μεταξύ μαθητών.

Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε σε σχολικό πάρτι στη Λαμία, όπου μία 15χρονη μαθήτρια επιτέθηκε σε μία 13χρονη, πιάνοντάς την από τον λαιμό. Αυτή η νέα έξαρση της νεανικής βίας έχει αρχίσει να προβληματίζει έντονα τις αρχές και τους ειδικούς, που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις αιτίες της.

Η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου σχολίασε ότι η έξαρση της βίας μεταξύ των νέων είναι αποτέλεσμα χρόνιων προβλημάτων, τα οποία οφείλονται σε εσωτερικούς παράγοντες. Σύμφωνα με την ίδια, η βία που εκδηλώνεται από ανήλικους συχνά συνδέεται με συναισθηματική παραμέληση στο οικογενειακό περιβάλλον. Τα παιδιά που αισθάνονται παραμελημένα ή ασήμαντα συχνά υιοθετούν επιθετικές συμπεριφορές προκειμένου να κερδίσουν προσοχή ή να εκφράσουν την εσωτερική τους οργή.

«Δεν υπάρχει μιμητισμός σε όλα τα παιδιά», τονίζει η κα Αθανασίου. «Αυτό συμβαίνει κυρίως σε συναισθηματικά ευάλωτα παιδιά, που βιώνουν εσωτερική πίεση και βία. Η επιθετικότητα μπορεί να είναι μια κραυγή για βοήθεια, ένας τρόπος να αναζητήσουν προσοχή από τους γονείς τους ή από το κοινωνικό τους περιβάλλον».

Οι ειδικοί καλούν σε επαγρύπνηση και συστηματική προσέγγιση των αιτιών που οδηγούν στη νεανική βία, επισημαίνοντας πως οι λύσεις δεν θα βρεθούν μέσα από την απλή καταστολή των συμπεριφορών, αλλά με την κατανόηση των βαθύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Η ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στα σχολεία αυξάνεται, και οι εκπαιδευτικοί, γονείς και ειδικοί αναζητούν λύσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της, τονίζοντας την ανάγκη για ουσιαστική υποστήριξη των ανήλικων παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Related post