Αφορολόγητο το φιλοδώρημα έως 300 ευρώ μηνιαίως: Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους στην εστίαση

 Αφορολόγητο το φιλοδώρημα έως 300 ευρώ μηνιαίως: Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους στην εστίαση

Αλλάζουν τα δεδομένα για την φορολόγηση των φιλοδωρημάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, δρομολογείται νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει ότι τα tips μέχρι το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως θα παραμένουν αφορολόγητα και χωρίς κρατήσεις.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται σε απάντηση της ραγδαίας αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων με τα POS, γεγονός που έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των φιλοδωρημάτων. Οι εργοδότες, οι οποίοι πάντα είχαν την υποχρέωση να δηλώνουν τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοί τους, καλούνται πλέον να καταχωρούν και τα tips που δίνονται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή έρχεται να καλύψει τις ανάγκες τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης. «Υπολογίστηκε περίπου το ποσό που μπορεί να λαμβάνει ένας εργαζόμενος σε μία μέση επιχείρηση. Αυτό που θα κάνει το υπουργείο είναι το αυτονόητο. Θεωρώ ότι είναι μια λύση που καλύπτει και τις δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Κουράσης.

Το αφορολόγητο όριο των 300 ευρώ αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ανακούφιση για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ιδίως ενόψει της αυξημένης ζήτησης στον τομέα αυτό. Ο κ. Κουράσης επεσήμανε ότι φέτος υπήρχαν περίπου 30.000 κενές θέσεις εργασίας στην εστίαση, ένα ζήτημα που η νέα ρύθμιση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους να εισπράττουν τα φιλοδωρήματα χωρίς πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η νέα νομοθεσία, η οποία βρίσκεται υπό ψήφιση, αναμένεται να συμβάλει θετικά στην καθημερινότητα των εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και καφενεία, προσφέροντας ένα πιο δίκαιο πλαίσιο για τη διαχείριση των tips, τα οποία μέχρι τώρα φορολογούνταν ως μισθός.

Related post