Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη νότια Βηρυτό – Στρατιώτες του IDF ύψωσαν σημαία σε λιβανέζικο έδαφος κοντά στη μεθόριο

 Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη νότια Βηρυτό – Στρατιώτες του IDF ύψωσαν σημαία σε λιβανέζικο έδαφος κοντά στη μεθόριο

Για ακόμα μία νύχτα το νότιο τμήμα της Βηρυτού δέχτηκε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου έκανα λόγο για “μαζική καταστροφή” μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τέσσερα κτίρια σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τον Λίβανο ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια καταστροφή “όπως στη Γάζα”, καθώς το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωνε ότι την Τρίτη 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Πυραυλική επίθεση πραγματοποίησε το Ισραήλ και στη Δαμασκό με στόχο πολυκατοικία όπου, σύμφωνα με τοπικά Μέσα ενημέρωσης, βρισκόταν στέλεχος της Χεζμπολάχ. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανέφερε στο Telegram ότι μαχητές της εκτόξευσαν ρουκέτες κατά των ισραηλινών στρατευμάτων στο νοτιοδυτικό Λίβανο. Οι επιθέσεις στην περιοχή Λαμπούνε ανάγκασαν τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν, ανέφερε η οργάνωση. Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι μαχητές της συγκρούστηκαν με ισραηλινά στρατεύματα στην πόλη Μπλίντα του Λιβάνου. Η ομάδα λέει ότι ο ισραηλινός στρατός – ο οποίος έχει στείλει μια τέταρτη μεραρχία στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο – δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει από τότε που ξεκίνησε την χερσαία επιχείρηση πριν από μια εβδομάδα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε εν τω μεταξύ ότι τρεις στρατιώτες του τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στο νότιο Λίβανο τις τελευταίες δύο ημέρες.

Στρατιώτες του IDF υψώνουν την ισραηλινή σημαία στον Λίβανο, στα ερείπια χώρου όπου προηγουμένως βρισκόταν η ιρανική σημαία

Το Sky News επικαλούμενο πηγές της UNIFIL ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες τελικά αποσύρθηκαν από πάρκο, τον λεγόμενο “Κήπο του Ιράν”, στα περίχωρα της πόλης Μαρούν αλ Ρας μετά από πυροβολισμό που ακολούθησε την έπαρση της ισραηλινής σημαίας στην περιοχή.

Μάλιστα δημοσιεύτηκαν εικόνες από την έπαρση της ισραηλινής σημαίας στην πόλη Μαρούν αλ Ρας, νότια του Λιβάνου

Στο πάρκο, που βρίσκεται λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τα ισραηλινά σύνορα, υπήρχε ένα άγαλμα του δολοφονημένου διοικητή της δύναμης Quds του Κασέμ Σουλεϊμανί που έδειχνε προς το Ισραήλ και ένα αντίγραφο του Θόλου του Βράχου της Ιερουσαλήμ.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιώτες κατέλαβαν την περιοχή Μαρούν αλ Ρας, και κατέστρεψαν σπίτια από τα οποία η Χεζμπολάχ εκτόξευε πυραύλους προς το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ εξουδετέρωσε και τους διαδόχους του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι έχει σκοτωθεί και ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδελφος του νεκρού ηγέτη της οργάνωσης.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σχετικά με τα αντίποινα κατά του Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπήκε ξανά σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Άμυνας του, λέγοντας στον Γιοάβ Γκαλάντ ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον επειδή υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετήσει. Ο Νετανιάχου θέλει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να μιλήσιε μαζί του προτού στείλει τον υπουργό Άμυνας να μιλήσει για πολεμικά σχέδια και σχέδια αντιποίνων κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με το Αl Jazeera ο Νετανιάχου θέλει ο υπουργός Άμυνας να εγκρίνει τα σχέδια πριν φύγει για τις ΗΠΑ – στην πραγματικότητα, εγκλωβίζοντας την αμερικανική κυβέρνηση και τον υπουργό Άμυνας στις επιλογές που θα πρέπει να εγκριθούν από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πριν γίνει οποιαδήποτε σχετική συζήτηση στην Ουάσιγκτον. Έτσι, προς το παρόν, τα τύμπανα του πολέμου του πολέμου είναι το μόνο που ακούγεται στην περιοχή και τίποτα δεν υπόσχεται καμία ανάπαυλα, κανένα τέλος στις μάχες ή πολιτικό διάλογο.

Related post