Κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου για επικείμενο χτύπημα στο Ιράν
Σε μία κρίσιμη και μακράς διάρκειας τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας περίπου μιας ώρας, προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, συζητώντας για το ενδεχόμενο επικείμενου χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν. Όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, στην επικοινωνία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.
Η συζήτηση έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ενώ η Ουάσιγκτον αναζητά τρόπους για να διατηρήσει την ισορροπία στην περιοχή. Η Καμάλα Χάρις, σε προηγούμενες δηλώσεις της, είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ έχουν «επιρροή» στις αποφάσεις του Ισραήλ, αλλά απέφυγε να αναφερθεί αν η συνεργασία με τον Νετανιάχου παραμένει στενή.
Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ, μαζί με αραβικά κράτη, έχουν ήδη ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με το Ιράν, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή. Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 12, επικαλούμενος πηγές, ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν συμμετέχει επίσημα στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ωστόσο ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί για τις διπλωματικές διεργασίες.
Οι συνομιλίες φαίνεται να έχουν στόχο μια ευρύτερη συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτωπα συγκρούσεων στην περιοχή. Ωστόσο, η Λωρίδα της Γάζας παραμένει ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο λόγω της περίπλοκης κατάστασης που επικρατεί εκεί και της δεδηλωμένης πρόθεσης του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, ακόμη και μετά από πιθανή συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων.
Απαιτήσεις του Ισραήλ
Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, δήλωσε ότι το Ισραήλ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε «θέση ισχύος» και πως οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να γίνει με τους όρους του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί περιλαμβάνουν την αποχώρηση της Χεζμπολάχ πέρα από τον ποταμό Λιτάνι και την πλήρη διάλυση όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεών της κοντά στα ισραηλινά σύνορα.
Σύνθετο τοπίο στη Μέση Ανατολή
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένη, με τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης να είναι πιο ορατός από ποτέ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τη μία πλευρά, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο αποκλιμάκωσης, ενώ το Ισραήλ επιμένει ότι χρειάζεται να προστατεύσει τα στρατηγικά του συμφέροντα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά διάφορες ομάδες που θεωρούνται εχθρικές προς το Ισραήλ, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το τοπίο.
Στη σκιά των εξελίξεων αυτών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου ενδέχεται να αποτελέσει ένα κρίσιμο σημείο καμπής για την αμερικανοϊσραηλινή συνεργασία και τον τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες θα διαχειριστούν τις μελλοντικές προκλήσεις στην περιοχή.
Προκλήσεις για την εκεχειρία
Παρά τις εντεινόμενες διπλωματικές προσπάθειες, η πρόθεση του Ισραήλ να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, ακόμα και μετά από πιθανή συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων, δυσκολεύει σημαντικά την επίτευξη εκεχειρίας. Η Χαμάς απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα για να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία, κάτι που το Τελ Αβίβ απορρίπτει κατηγορηματικά.
Οι προσπάθειες επίτευξης κατάπαυσης του πυρός σε όλα τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής συνεχίζονται, αλλά το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου παραμένει μια απειλή που δεν μπορεί να αγνοηθεί.