Εκκρεμές θυμίζουν τα πρόσημα των δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές – Στο επίκεντρο παραμένουν οι γεωπολιτικές ανησυχίες

 Εκκρεμές θυμίζουν τα πρόσημα των δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές – Στο επίκεντρο παραμένουν οι γεωπολιτικές ανησυχίες

Μικρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (9/10) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν.

Στο μεταξύ, η μεσοπρόθεσμη τάση του πληθωρισμού υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση επιτοκίων με ταχύτερο ρυθμό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας και από τα μακροβιότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει την καθοδική πορεία προς τον στόχο του 2%, γιατί να μη γίνεται μείωση σε κάθε συνάντηση;» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times.

Ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου» και «ο πληθωρισμός πέφτει ταχύτερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις μας του Σεπτεμβρίου», προσθέτοντας, τέλος πως «τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως φτάσουμε στο 2% το πρώτο τρίμηνο του 2025».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 εμφανίζει μικρή άνοδο κατά 0,17%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,03%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,41%, το Μιλάνο υποχωρεί σε ποσοστό 0,12% και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,11%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 180 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς τις 1420 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρές απώλειες.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Μικρές ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 1 μονάδα βάσης, στο 2,25%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,03%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται υψηλότερα κατά 2 bps στο 3,56%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,01% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 2,76%, με αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης στο 3,20%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σε πτωτική πορεία βρίσκονται, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 1,32%, στα 72,60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη πτώση 1,31%, βρίσκεται στα $ 76,17.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,0953 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 149,07 γιεν/δολ.

Μικρές διακυμάνσεις παρουσιάζει ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να διαπραγματεύονται στα 2632,10 δολ./ουγκιά. Παράλληλα, μικρή πτώση καταγράφει το ασήμι που διατηρείται όμως, πάνω από τα 30 δολάρια ανά ουγκιά.

 

Related post