Σαουδική Αραβία: Ανησυχία από τη νοσηλεία του Βασιλιά Σαλμάν

 Σαουδική Αραβία: Ανησυχία από τη νοσηλεία του Βασιλιά Σαλμάν

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στη Σαουδική Αραβίας η είδηση ότι ο Βασιλιάς Σαλμάν που πάσχει από λοίμωξη των πνευμόνων υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Βασιλικής Αυλής.

Ο Βασιλιάς Σαλμάν «θα υποβληθεί απόψε σε κάποιες ιατρικές εξετάσεις… βάσει των συστάσεων των βασιλικών κλινικών, λόγω λοίμωξης στους πνεύμονες», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε απόψε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο 88χρονος βασιλιάς βρίσκεται στον θρόνο από το 2015, αν και ο γιος του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, 39 ετών, ορίστηκε διάδοχος το 2017 και λειτουργεί ως ο ηγέτης της καθημερινής διακυβέρνησης.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, προσπαθεί εδώ και χρόνια να καταπνίξει τις εικασίες σχετικά με την υγεία του Βασιλιά Σαλμάν.

Η υγεία του μονάρχη σπάνια συζητείται, αλλά η Βασιλική Αυλή αποκάλυψε τον Μάιο ότι ακολουθούσε θεραπευτικό πρόγραμμα με αντιβιοτικά μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι είχε αναρρώσει. Τον προηγούμενο μήνα είχε εισαχθεί για “εξετάσεις ρουτίνας” και βγήκε την ίδια ημέρα.

Πριν από αυτό, είχε νοσηλευτεί τον Μάιο του 2022, όταν υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση και παρέμεινε για λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για άλλες εξετάσεις όπως ανέφερε τότε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Επίσης, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο τον Μάρτιο του 2022 για να υποβληθεί σε «επιτυχείς ιατρικές εξετάσεις» και για την αλλαγή της μπαταρίας του βηματοδότη του. Το 2020, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Το 2017, το Ριάντ απέρριψε αναφορές και αυξανόμενες εικασίες ότι ο βασιλιάς σχεδίαζε να παραιτηθεί υπέρ του Πρίγκιπα Μοχάμεντ. Ο Βασιλιάς Σαλμάν υπηρέτησε ως κυβερνήτης του Ριάντ για δεκαετίες και επίσης ως υπουργός Άμυνας.

Related post