Πετρέλαιο: Το ιρανικό νησί που μπορεί να τινάξει στον αέρα τις διεθνείς τιμές – Από τον Τζίμι Κάρτερ στον Σαντάμ Χουσεΐν
Το Καργκ, ένα μικρό νησί του Ιράν στον Περσικό Κόλπο, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός πετρελαίου της χώρας, έχει αναφερθεί ως πιθανός στόχος αεροπορικών επιδρομών από το Ισραήλ.
Πριν από δεκαετίες, ο Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ είχε βομβαρδίσει το βαριά οχυρωμένο Καργκ σε μια προσπάθεια να παραλύσει την οικονομία του Ιράν, αλλά απέτυχε.
Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας λέει ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να πλήξει στόχους εντός του Ιράν και μια αεροπορική επίθεση στο νησί είναι πιθανή.
Το νησί έχει έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει βρεθεί στο παρελθόν επίσης στο επίκεντρο στρατιωτικών συνωμοσιών από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Τζίμι Κάρτερ, και μιας παράνομης συμφωνίας όπλων από τη CIA.
Εν αναμονή της επίθεσης του Ισραήλ
Το Ισραήλ αναμένεται να απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε την Τρίτη με πυραύλους από την Τεχεράνη και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αποκάλυψε την Πέμπτη ότι γίνονται συζητήσεις για πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Το συζητάμε. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν λίγο …», δήλωσε στους δημοσιογράφους, χωρίς να ολοκληρώσει την πρότασή του.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να απαντήσει στο Ιράν, ενώ ο Μπάιντεν τον έχει παροτρύνει να ενεργήσει «αναλογικά» και έχει αντιταχθεί σε οποιοδήποτε χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Το νησί Χαργκ, το οποίο βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από τις ιρανικές ακτές και αποτελεί το σημείο αποστολής του 90% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας, έχει τεθεί ως εναλλακτικός στόχος.
Οι φήμες αυτές οδήγησαν σε εκτίναξη 8% των τιμών του αργού πετρελαίου αυτή την εβδομάδα.
Το Ισραήλ δεν είναι η πρώτη χώρα που σκέφτεται να βομβαρδίσει το μικροσκοπικό νησί με σκοπό να αποκόψει τη βασική οικονομική αρτηρία του Ιράν. Θα ήταν όμως το πρώτο αν κατάφερνε να το πετύχει.
Οι ΗΠΑ φοβήθηκαν «παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση»
Σχεδόν 45 χρόνια πριν, ο Τζίμι Κάρτερ εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτεθεί στο Χαργκ σε αντίποινα για την κράτηση ομήρων των ΗΠΑ από το Ιράν.
Τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία μιας σύσκεψης εθνικής ασφάλειας έδειξαν ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ πίστευαν αρχικά πως δεν θα χρειαζόταν πολλή προσπάθεια για να αποκτήσουν τον έλεγχο του νησιού, αλλά λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, διαπίστωσαν ότι δεν θα ήταν τόσο εύκολο.
Ο αμερικανικός στρατός ανακάλυψε ότι το Ιράν, το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό στη Μέση Ανατολή, είχε σταθμεύσει περίπου 250 στρατιώτες στο νησί, άλλους 250 υπαλλήλους της αεράμυνας και άλλους 500 στρατιωτικούς που εμπλέκονταν σε ένα πρόγραμμα με αεροσκάφη τύπου hovercraft
Ο υπουργός Άμυνας του Κάρτερ, Χάρολντ Μπράουν, σημείωσε ότι μια αεροπορική επιδρομή θα κατέστρεφε την εγκατάσταση» και ότι «ολόκληρη η οικονομία του Ιράν εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου από το νησί Χαργκ».
Ο κ. Κάρτερ δεν ήταν «σίγουρος» ότι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να διαχειριστούν τον αντίκτυπο που θα υπήρχε στην προσφορά πετρελαίου, «ειδικά αν άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες έκλειναν τις δικές τους επιχειρήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης».