Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινά χτυπήματα σε Λίβανο, Συρία και Γάζα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες (βίντεο)

 Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινά χτυπήματα σε Λίβανο, Συρία και Γάζα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες (βίντεο)

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο κλιμάκωσης, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζικές αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο να εξουδετερώσουν θέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ενώ ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς. Στη Νότια Βηρυτό, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σκότωσε δύο υψηλόβαθμους διοικητές της Χαμάς, γεγονός που υπογραμμίζει την πρόθεσή του να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά των αντιπάλων οργανώσεων.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης στρατηγικές θέσεις στη Συρία, ενώ επεκτάθηκαν και στη βόρεια πόλη Τρίπολη του Λιβάνου, κοντά στα σύνορα, με τον ισραηλινό στρατό να στοχεύει εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τη Χεζμπολάχ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν «υπόγεια αποθήκη οπλισμού», η οποία περιείχε μεγάλο αριθμό πυραύλων, ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και πυραύλων κατά πλοίων. Στοχευμένες επιθέσεις με διατρητικές βόμβες προκάλεσαν την ολοκληρωτική καταστροφή της αποθήκης, γεγονός που σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, μειώνει την ικανότητα της Χεζμπολάχ να ανταποκριθεί σε μια άμεση σύγκρουση.

Η Χαμάς, που αποτελεί σύμμαχο της Χεζμπολάχ, επιβεβαίωσε ότι ένας από τους διοικητές της έχασε τη ζωή του από τα ισραηλινά χτυπήματα στη Βηρυτό, ενώ λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι και ένας δεύτερος διοικητής της οργάνωσης σκοτώθηκε σε νέο χτύπημα. Τα πλήγματα αυτά εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική του Ισραήλ να αποδυναμώσει τις οργανώσεις που θεωρεί απειλή για την ασφάλειά του.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική, καθώς τουλάχιστον 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού σε ισλαμικό τέμενος στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα. Το ισλαμικό τέμενος είχε μετατραπεί σε προσωρινό καταφύγιο για εκτοπισμένους λόγω των εχθροπραξιών, με αποτέλεσμα η καταστροφή του να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι δεκάδες, ενώ αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται.

Ο βομβαρδισμός του τζαμιού, κοντά στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, σημειώθηκε την παραμονή της επετείου του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα βίας και συγκρούσεων στην περιοχή. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την επίθεση, επισημαίνοντας ότι το τζαμί χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη όπλων και διοικητικό κέντρο της Χαμάς, ωστόσο οι παράπλευρες απώλειες αμάχων έχουν προκαλέσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που η διεθνής κοινότητα εκφράζει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Η καταστροφή στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι παράπλευρες απώλειες στη Γάζα, αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης, καθώς οι επιθέσεις προκαλούν έντονη οργή στους υποστηρικτές των οργανώσεων και στους πολίτες που ζουν μέσα στον φόβο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι τα πλήγματα είναι αμυντικά, επιδιώκοντας να καταστρέψει υποδομές που αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Ωστόσο, οι επιθέσεις αυτές ενδέχεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, συσπειρώνοντας τους αντιπάλους του Ισραήλ και ενισχύοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά ρευστή, με τους κινδύνους να αυξάνονται καθημερινά. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επιτίθεται σε στόχους της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, ενώ η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης και άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. Οι επιθέσεις σε στρατιωτικές θέσεις και η καταστροφή πολιτικών υποδομών έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα, με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης να είναι πλέον υπαρκτός.

Related post