Στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης η Μέση Ανατολή – Ο Μπάιντεν προειδοποιεί το Ισραήλ για τα αντίποινα στο Ιράν
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται για άλλη μια φορά στο χείλος μιας πολύ ευρύτερης και πιο καταστροφικής σύγκρουσης από εκείνες τις εντάσεις που σημειώνονται ήδη στον Λίβανο, τη Γάζα και αλλού. Πολλά εξαρτώνται τώρα από το πώς το Ισραήλ σκοπεύει να ακολουθήσει την ευρέως διαδεδομένη υπόσχεσή του να «κάνει το Ιράν να πληρώσει βαρύ τίμημα» για την πρόσφατη επίθεσή του. Εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί σκληρά στο Ιράν τότε η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να ανταποδώσει με τη σειρά της, όχι μόνο εναντίον του Ισραήλ αλλά και εναντίον εκείνων των χωρών που θεωρεί ότι το υποστηρίζουν.
Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ έκανε το πρώτο δημόσιο κήρυγμά του, μετά από πέντε χρόνια. Μιλώντας σε ένα πλήθος που έβραζε από οργή ζητώντας εκδίκηση, και με ένα καλάσνικοφ παρά πόδα, κάλεσε τους μουσουλμάνους, από το Αφγανιστάν μέχρι την Αίγυπτο, να δώσουν σκληρή απάντηση στον «κοινό εχθρό», όπως χαρακτήρισε το Ισραήλ.
Η εμφάνιση του Χαμενεΐ έρχεται τη στιγμή που το Ισραήλ σχεδιάζει τα αντίποινα για την επίθεση της Τρίτης. Αναλυτές εκτιμούν πως ίσως είναι πιο ευρεία από την προηγούμενη φορά, με στόχους ακόμα και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εντός του Ιράν. Οι Ισραηλινοί ίσως επιλέξουν ως στόχο την οικονομία του Ιράν, πλήττοντας τις εγκαταστάσεις εξαγωγής πετρελαίου στο νησί Κανγκ ή διυλιστήρια ιδιαίτερα σημαντικά για την παροχή πετρελαίου στο εσωτερικό.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε από πλευράς του το Ισραήλ να μην χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πώς θα απαντήσει στο Ιράν.
Ο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, σημείωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ είναι σε συνεχή επαφή και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να «συσπειρώσει τον υπόλοιπο κόσμο» για να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή. “Το κυριότερο για να αποφύγουμε τον ολοκληρωτικό πόλεμο είναι να συσπειρώσουμε τους συμμάχους για να τον περιορίσουμε” είπε χαρακτηριστικά.
Εάν δεχθεί πλήγμα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις το Ιράν θα απαντήσει με αντίστοιχες επιθέσεις απειλούν οι Φρουροί της Επανάστασης, ενώ δημοσιεύουν νέες εικόνες από την προετοιμασία για τις επιθέσεις της Τρίτης, με τους ίδιους να γράφουν μηνύματα στους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ.
Εξάλλου, η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε σήμερα ότι 11 διασώστες της σκοτώθηκαν την Παρασκευή από τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι οι επτά τραυματιοφορείς σκοτώθηκαν «σε μια σιωνιστική επίθεση με στόχο τις ομάδες των διασωστών» στο δημόσιο νοσοκομείο Μαρτζαγιούν. Οι υπόλοιποι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις, σε άλλες περιοχές του νοτίου Λιβάνου.
Αλλεπάλληλοι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και στη Νότια Βηρυτό. Στόχος ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδελφος και φερόμενος ως διάδοχος του Χασάν Νασράλα, η τύχη του οποίου παραμένει άγνωστη. Ισραηλινοί βομβαρδισμοί οδήγησαν στο κλείσιμο του περάσματος Μασναά, στο σύνορα Λιβάνου-Συρίας, από όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούσαν να περάσουν σε ασφαλές έδαφος.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είπε νωρίτερα ότι 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο.
Το δύσκολο μέτωπο του βορρά
Ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο. Από το Κιτιατ Σιμονά έχουν ξεκινήσει και εισέρχονται ακόμη και άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης με μηχανοκίνητο πεζικό και άλλα μέσα.
Όλο αυτό το τακτικό σκηνικό δείχνει την πλήρη ολοκλήρωση του προγεφυρώματος και το επόμενο βήμα που έχει σχεδιάσει το Τελ Αβίβ, σημειώνει ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στο Ισραήλ, Γιώργος Σιδέρης.
Η Χεσμπολάχ μέτρα περίπου 250 νεκρούς, ανάμεσά τους ανώτερους αξιωματικούς, ενώ οι Ισραηλινοί έχουν χάσει στελέχη επίλεκτων μονάδων του. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πάντως την Παρασκευή ότι ένα χτύπημα στη Βηρυτό την προηγούμενη ημέρα σκότωσε τον Μοχάμεντ Ρασίντ Σκαφί, τον επικεφαλής του τμήματος επικοινωνιών της Χεζμπολάχ. Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Σκαφί ήταν «ανώτερος τρομοκράτης της Χεζμπολάχ που ήταν υπεύθυνος για τη μονάδα επικοινωνιών από το 2000» και ήταν «στενά συνδεδεμένος» με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ ζητά ξανά και ξανά να εγκαταλείψουν τις εστίες τους οι κάτοικοι στα νότια σύνορα του Λιβάνου, καθώς είναι στοχοποιημένες περισσότερες από 2.000 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ. Θέλει να πιέσει με τις χερσαίες δυνάμεις τους μαχητές της Χεσμπολάχ να αφήσουν τις θέσεις μάχης που έχουν και να καταφύγουν στο αστικό περιβάλλον των οικισμών ώστε εκεί η Αεροπορια να χτυπήσει με ισχυρά πλήγματα από αέρος.
Τρία νοσοκομεία στον Λίβανο εκτός λειτουργίας
Τρία νοσοκομεία στον Λίβανο, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται κοντά στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα.
Το ιδιωτικό νοσοκομείο «Αγία Τερέζα», κοντά στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες του λόγω των βομβαρδισμών που συνεχίζονται σε κοντινή απόσταση. Έκανε επίσης λόγο για «τεράστιες ζημιές» στο κτίριο, το οποίο διοικείται από ένα μοναστικό τάγμα.
Δύο δημόσια νοσοκομεία στον νότιο Λίβανο τέθηκαν επίσης εκτός λειτουργίας, για τον ίδιο λόγο. Το Μαΐς αλ-Τζαμπάλ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα, έκλεισε λόγω των ισραηλινών πληγμάτων αλλά και επειδή αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ανεφοδιασμό του και στην πρόσβαση σε αυτό.
Ο διευθυντής ενός τρίτου νοσοκομείου, του Μαρτζαγιούν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι αναγκάστηκε να το εκκενώσει και να το κλείσει έπειτα από ένα ισραηλινό πλήγμα εναντίον διασωστών μιας υπηρεσίας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Η επίθεση αυτή έγινε μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου, τη στιγμή που οι διασώστες μετέφεραν τραυματίες.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν δεκαπέντε στόχους των Χούθι στην Υεμένη
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι έπληξε 15 στόχους των Χούθι στην Υεμένη. Η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ ότι οι στόχοι συνδέονταν με τις «στρατιωτικές δυνατότητες» των Χούθι, χωρίς να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για ραντάρ, εκτοξευτήρες πυραύλων ή βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η επιχείρηση έγινε γύρω στις 17.00 (ώρα Ελλάδας). Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει σχεδόν 100 επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης, όπως λένε, προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Δύο από τα πλοία βυθίστηκαν και τουλάχιστον τέσσερις ναυτικοί έχουν σκοτωθεί.