Συγκλονίζουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ερημοποίηση του Έβρου – Οδοιπορικό της ΕΡΤ3 στα έρημα χωριά

 Συγκλονίζουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ερημοποίηση του Έβρου – Οδοιπορικό της ΕΡΤ3 στα έρημα χωριά

Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία, που προέκυψαν από το οδοιπορικό της ΕΡΤ3 στα έρημα χωριά του Έβρου.

Η κατάσταση είναι δραματική και αυτό το δείχνουν τα νούμερα της τελευταίας δεκαετίας. Στην επαρχία Ορεστιάδας καταγράφεται μείον 16% (6.000 άτομα) πληθυσμός, στην επαρχία Διδυμοτείχου μείον 17% (3.200 άτομα), στην επαρχία Σουφλίου μείον 21% (3.400 άτομα).

Σε ό,τι αφορά τα νούμερα θανάτων και γεννήσεων, στην περιοχή του Τριγώνου κατά μέσο όρο ένα άτομο γεννιέται, 18,5 πεθαίνουν, στους Μεταξάδες ένα άτομο γεννιέται, 12 πεθαίνουν.

Οι ηλικιωμένοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που ζουν σε όλα αυτά τα χωριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο χωριό Φυλάκιο, ο νεότερος άνθρωπος είναι 57 ετών.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την παροχή κινήτρων για τη μετεγκατάσταση στα κεντρικά και βόρεια του νομού.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει ύψος 10.000 ευρώ για εγκατάσταση σε περιοχές έως 5.000 κατοίκους και 6.000 ευρώ για εγκατάσταση σε περιοχές από 500 κατοίκους και πάνω.

Οι άνθρωποι του νομού, ωστόσο, τονίζουν πως ναι μεν πρόκειται για ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά τονίζουν ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα ενώ εκφράζουν και τις επιφυλάξεις τους για τον πληθυσμό, που θα εγκατασταθεί στον τόπο τους.

 

Related post