Αϊτή: Ακόμη 20 θύματα ένοπλης επίθεσης συμμορίας – Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι Αϊτινοί

 Αϊτή: Ακόμη 20 θύματα ένοπλης επίθεσης συμμορίας – Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι Αϊτινοί

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν σε επίθεση της ένοπλης συμμορίας Gran Grif στην πόλη Pont Sonde στην Αϊτή, ανέφεραν τοπικές πηγές την Πέμπτη (03/10).

Δεν αποκλείεται ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί μετά την επιδρομή την Παρασκευή (4/10) συμμοριών με επικεφαλής την Gran Grif, που ανάγκασε τον πληθυσμό της πληγείσας περιοχής σε μαζική φυγή και αναζήτηση καταφυγίου στην πόλη Saint-Marc.

Οι τραυματίες περιθάλπονται σε κέντρα υγείας, ειδικά στο νοσοκομείο Saint Nicolas στο Saint-Marc, μια πόλη που βρίσκεται εκατό χιλιόμετρα από το Port-au-Prence.

Από το πρωί της Παρασκευής (04/10), η ένοπλη ομάδα ελέγχει την περιοχή Pont Sonde, στο διαμέρισμα Artibonite της Αϊτής.
Δεδομένης της κατάστασης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στην Εθνική Αστυνομία της Αϊτής, προκειμένου να «αποκαταστήσει την τάξη και να θέσει εκτός δράσης όλους όσοι σπέρνουν τον τρόμο στο τμήμα του Αρτιμπονίτη».

«Αυτά τα εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Οι δράστες και οι συνεργοί τους θα καταδιωχθούν μέχρι το τελευταίο χαράκωμα», ανακοίνωσε το υπουργείο, επισημαίνοντας πως σκοπεύει να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα, ώστε ο πληθυσμός να μπορεί να αφοσιωθεί ελεύθερα στις δραστηριότητές του».

Η επίθεση έρχεται λίγες μέρες μετά τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ κατά του ηγέτη του Great Grif, γνωστό ως Luckson Elan.

Η Αϊτή δοκιμάζεται από περιστατικά ακραίας βία από ένοπλες συμμορίες και χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι – οι μισοί παιδιά – είναι επί του παρόντος εκτοπισμένοι εσωτερικά στην Αϊτή.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση 22% στους εσωτερικά εκτοπισμένους από τον Ιούνιο, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση. Τους τελευταίους επτά μήνες, η βία των συμμοριών ανάγκασε περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ειδικά στο Gressier, δυτικά της πρωτεύουσας.

Η πλειοψηφία των εκτοπισθέντων στην Αϊτή, περίπου το 75%, καταφεύγει επί του παρόντος στις επαρχίες της χώρας και μόνο η περιοχή του Μεγάλου Νότου φιλοξενεί το 45% όλων αυτών των ανθρώπων.

Πρόσφατη έκθεση, το Ολοκληρωμένο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή (BINUH) υπολογίζει σε 3.900 τα θύματα βίας στην Αϊτή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

 

Related post