Μέση Ανατολή: Η ανάφλεξη απειλή για το πετρέλαιο – Φόβοι για παγκόσμια αστάθια

 Μέση Ανατολή: Η ανάφλεξη απειλή για το πετρέλαιο – Φόβοι για παγκόσμια αστάθια

Η ανησυχία που προκαλούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτυπώνεται και στις διεθνείς αγορές μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα ανοδικά, ενώ η άνοδος συνεχίζεται και σήμερα.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, αυτό που μας επηρεάζει περισσότερο στην Ελλάδα, κινείται πάνω από τα επίπεδα των 75 δολαρίων το βαρέλι μέσα σε λίγες ώρες. Ουσιαστικά από την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης μέχρι τώρα έχει καταγραφεί ένα ποσοστό αύξησης της τάξεως του 5%.

Προς το παρόν πάντως η τιμή παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα και μάλιστα σημαντικά, περίπου κατά 16,3%, καθώς μέχρι τώρα στις διεθνείς αγορές είχαν κυριαρχήσει οι φόβοι ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο θα προκαλέσει και περιορισμό της ζήτησης του πετρελαίου.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα, καθώς και η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα επηρεαστεί από το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια ώρα, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα και λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: ertnews.gr

Related post