Νεπάλ: Οι άνθρωποι «πηδούσαν από στέγη σε στέγη» για να σωθούν – Στους 148 οι νεκροί από τις πλημμύρες
Μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Νεπάλ προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 148 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100. Σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 50 άνθρωποι αγνοούνται, μετά από δύο ημέρες έντονων βροχοπτώσεων που πλημμύρισαν την κοιλάδα γύρω από την πρωτεύουσα Κατμαντού. Περίπου 3.600 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής.
Οι κάτοικοι λένε ότι “πηδούσαν από τη μια στέγη στην άλλη” για να γλιτώσουν από τα νερά, τα οποία έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες σπίτια. Εν τω μεταξύ, τα συνεργεία συνεχίζουν να πραγματοποιούν διασώσεις με ελικόπτερα και φουσκωτές σχεδίες. Παρά το γεγονός ότι η βροχή προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη, υπήρξαν σημάδια κάποιας ύφεσης την Κυριακή. Ορισμένοι κάτοικοι μπόρεσαν να επιστρέψουν στα γεμάτα λάσπη σπίτια τους, ενώ άλλοι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι, με τους κύριους δρόμους μεταξύ πόλεων και χωριών να παραμένουν αποκλεισμένοι.
Τουλάχιστον 35 πτώματα έχουν ανασυρθεί από οχήματα που θάφτηκαν κάτω από κατολίσθηση στην εθνική οδό Πρίθβι, κοντά στο Κατμαντού, λένε αξιωματούχοι της αστυνομίας. Οι περισσότεροι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν το Κατμαντού με την υπόλοιπη χώρα παραμένουν αποκλεισμένοι σε πολλά σημεία από τις κατολισθήσεις.
Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους μια έγκυος γυναίκα και ένα τετράχρονο κορίτσι, έχασαν τη ζωή τους όταν ένα σπίτι κατέρρευσε από κατολίσθηση στην πόλη Μπακταπούρ, ανατολικά του Κατμαντού. Δύο πτώματα εντοπίστηκαν σε λεωφορείο που θάφτηκε από κατολίσθηση στο Ντάντινγκ, δυτικά του Κατμαντού. Δώδεκα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, λέγεται ότι επέβαιναν σε αυτό. Έξι ποδοσφαιριστές σκοτώθηκαν επίσης από κατολίσθηση σε προπονητικό κέντρο που λειτουργεί από την Ένωση Ποδοσφαίρου του Νεπάλ στο Makwanpur, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Άλλοι παρασύρθηκαν από τα νερά των πλημμυρών.
“Για ώρες, συνέχιζαν να εκλιπαρούν για βοήθεια μέσα στο ποτάμι”
Τέσσερις άνθρωποι παρασύρθηκαν από τον ποταμό Nakkhu στη νότια κοιλάδα του Κατμαντού. “Για ώρες, συνέχιζαν να εκλιπαρούν για βοήθεια”, δήλωσε στο BBC ο Jitendra Bhandari, αυτόπτης μάρτυρας. “Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα.”
Η Bishnu Maya Shretha, δήλωσε ότι η έκταση των πλημμυρών ήταν πιο εκτεταμένη από άλλες φορές. “Είχαμε φύγει την τελευταία φορά, αλλά δεν συνέβη τίποτα. Αλλά αυτή τη φορά όλα τα σπίτια πλημμύρισαν.” “Καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε, έπρεπε να κόψουμε τη στέγη και να βγούμε έξω. Πηδήξαμε από τη μια στέγη στην άλλη και τελικά φτάσαμε σε ένα τσιμεντένιο σπίτι”, είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Prithvi Subba Gurung δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Nepal Television Corporation ότι οι πλημμύρες είχαν επίσης σπάσει τους αγωγούς ύδρευσης και έχουν επηρεάσει τις τηλεφωνικές και ηλεκτρικές συνδέσεις. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, 10.000 αστυνομικοί, καθώς και εθελοντές και μέλη του στρατού, έχουν κινητοποιηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης. Η κυβέρνηση του Νεπάλ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τα περιττά ταξίδια και απαγόρευσε την οδήγηση τη νύχτα στην κοιλάδα του Κατμαντού.Τα αεροπορικά ταξίδια επηρεάστηκαν επίσης την Παρασκευή και το Σάββατο, με πολλές πτήσεις εσωτερικού να καθυστερούν ή να ακυρώνονται.
Η εποχή των μουσώνων φέρνει κάθε χρόνο πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Νεπάλ. Οι επιστήμονες λένε, ωστόσο, ότι τα φαινόμενα βροχοπτώσεων γίνονται πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μια θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, ενώ τα θερμότερα ωκεάνια ύδατα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα συστήματα καταιγίδων, καθιστώντας τα πιο ασταθή.