Έρευνα: Ο μισός κόσμος έχει πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης

 Έρευνα: Ο μισός κόσμος έχει πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης

Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, όπως διαπιστώνει νέα παγκόσμια έρευνα. Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 20.000 ενήλικες από διάφορες χώρες, το 45% ανέφερε ότι τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή email, είχαν παραβιαστεί. Σχεδόν οι μισοί παραδέχτηκαν ότι απλά αντιδρούν στις απειλές στον κυβερνοχώρο, αντί να προστατεύονται προληπτικά από αυτές, στην προσωπική τους ζωή (45%) και στην εργασία τους (44%).

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οι διαδικτυακές απάτες και οι απόπειρες phishing έχουν εξελιχθεί (72%) και είναι πιο επιτυχημένες (66%) εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης. Σκοπός της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, τη Σιγκαπούρη, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, ήταν να διερευνήσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο της ανασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) αποκάλυψαν ότι έχουν πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης στην εργασία τους τον τελευταίο χρόνο. Το 20% ανέφερε ότι ένας χάκερ παραβίασε επιτυχώς έναν ή περισσότερους από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Επιπλέον, το 22% έχασε χρήματα από κάποια απάτη, ενώ το 30% δεν αισθάνεται πλέον ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Γιατί είναι τόσο επιτυχημένες αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις;

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 39% πιστεύει ότι η απλή χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης είναι ο πιο ασφαλής τρόπος προστασίας λογαριασμών και πληροφοριών.

«Ενώ οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος για τη σύνδεση σε λογαριασμούς και την ασφάλεια των πληροφοριών, είναι εγγενώς ανασφαλείς», δήλωσε ο Ντέρεκ Χάνσον, αντιπρόεδρος προτύπων και συμμαχιών στη Yubico, την εταιρεία που πραγματοποίησε την έρευνα. «Οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς ή αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, γεγονός που επιτρέπει στους χάκερ να παραβιάζουν πολλούς λογαριασμούς με μία μόνο σύνδεση. Επιπλέον, οι χρήστες πέφτουν θύματα απάτης phishing. Η χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης για την προστασία λογαριασμών και πληροφοριών είναι η λιγότερο ασφαλής μορφή προστασίας δεδομένων» επισήμανε ο ειδικός.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν το αντίθετο», είπε ο Χάνσον. «Και ακόμη χειρότερα, πολλοί έχουν πέσει θύματα χάκερ και έχουν εξαπατηθεί με επιτυχία σε διάφορες πλατφόρμες. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν χακαριστεί οι λογαριασμοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ενώ αυτό είναι σημαντικό από μόνο του, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό λαμβάνοντας υπόψη ότι οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως πληροφορίες πιστωτικών καρτών. Ενθαρρύνουμε όλους, τόσο τις εταιρείες όσο και τους ιδιώτες, να επανεξετάσουν την προστασία των δεδομένων τους και να υιοθετήσουν πιο ασφαλή μέτρα, όπως ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, όποτε είναι δυνατόν».

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά μεταξύ 22 Ιουλίου και 12 Αυγούστου 2024.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

 

Related post