Επίθεση στη Βηρυτό: Οι Ισραηλινοί θεωρούν νεκρό τον Νασράλα – Πάνω από 350 τα θύματα

 Επίθεση στη Βηρυτό: Οι Ισραηλινοί θεωρούν νεκρό τον Νασράλα – Πάνω από 350 τα θύματα

Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει ότι η εκτίμηση στη χώρα είναι ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο αποψινό χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό. Ένας δεύτερος μεγάλος ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός, το Channel 13, είναι ελαφρώς πιο επιφυλακτικός, δηλώνοντας: «Προληπτική αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα κατά του Νασράλα πέτυχε».

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στους Times of Israel ότι το σημερινό χτύπημα στη Βηρυτό είχε στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. «Είναι πολύ δύσκολο να τον φανταστείς να βγαίνει ζωντανός από μια τέτοια επίθεση», λέει ο αξιωματούχος.

Ο Άμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού, λέει ότι η επίθεση στη Βηρυτό δεν θα είχε εγκριθεί αν δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα βρισκόταν στη στοχευμένη περιοχή. Δήλωσε επίσης στις ειδήσεις του Channel 12 ότι οι πηγές του, τις οποίες δεν κατονομάζει, είναι ανένδοτες ότι ο Νασράλα «δεν είναι πλέον μαζί μας».

Η ισραηλινή εφημερίδα Ηaaretz αναφέρει ότι ήδη οι νεκροί είναι 350, το Ιράν καταγγέλλει «έγκλημα πολέμου» και η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, για την οποία το Πεντάγωνο δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, προειδοποιεί η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, που δέχτηκε το χειρότερο ισραηλινό πλήγμα ίσως και από την έναρξη της σύρραξης το 2006. Η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews Αλεξία Καλαϊτζή με τον οπερατέρ Αντώνη Κατσογιαννόπουλο και ηχολήπτη τον Αντώνη Κυπραίο περιγράφει το έδαφος να σείεται από «10 – 15 διαδοχικές εκρήξεις κατά μήκος πολλών κτιρίων».

Ώρα επτά παρά είκοσι, το Ισραήλ έπληξε το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ

Οι απεσταλμένοι του Ertnews σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ, μεταδίδουν πρώτοι ότι βόμβες έχουν διαπεράσει το επίγειο μέρος ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου. Στόχος των ισραηλινών δυνάμεων είναι τα υπόγεια όπου εκτιμούν ότι βρίσκεται ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Η σιϊτική οργάνωση επιβεβαιώνει αρχικά ότι επλήγησαν έξι κτίρια. Φιλο – ιρανικά μέσα σπέυδουν να δώσουν την πληροφορία ότι ο «στόχος», Χασάν Νασράλα είναι καλά, ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν νεκρό τον ξάδερφό του και φερόμενο διάδοχο, αλλά στη συνέχεια διαψεύδονται.

«Οι πρώτες επίσημες πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφεραν δύο νεκρούς και 76 τραυματίες ενώ δημοσιεύματα μιλούν ήδη για 300 νεκρούς», είπε η Αλεξία Καλαϊτζή. «Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, αλλά φίλα προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο, το Αλ Μανάρ μεταδίδει εικόνες από τον τεράστιο κρατήρα, τις φλόγες, το σύννεφο καπνού. Συνεχώς αντικρουόμενες οι πληροφορίες από τη Χεζμπολάχ», είπε η δημοσιογράφος.

Από το Τελ Αβίβ ο Κωστής Κωνσταντίνου ενημερώνει ότι «η ίδια πηγή που έδωσε την πληροφορία ότι ο Νασράλα ήταν στο κτίριο πριν αυτό επιβεβαιωθεί επιμένει πάντως ότι τα περί διαφυγής του ηγέτη της Χεζμπολάχ δεν επιβεβαιώνονται». Παρόμοιο σενάριο υπήρξε με και με την περίπτωση του Μοχάμεντ Ντέιφ καθώς η Χαμάς επί ημέρες διέψευδε τον θάνατό του ακριβώς λόγω της φοβερής ισχύος των διατρητικών βομβών από τις οποίες δεν είχε απομείνει τίποτα.

Επισπεύδει την επιστροφή του στο Ισραήλ ο Βενιαμίν Νετανιάχου και αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε το Πρωθυπουργικό Γραφείο, καθώς όλα δείχνουν πως αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη στιγμή της εντολής του Νετανιάχου για το χτύπημα ενώ με διαφορά λεπτών είχε εκφωνήσει την  ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με βασικό μήνυμα «ως εδώ με τη Χεζμπολάχ» ενώ προειδοποίησε το Ιράν ότι σε περίπτωση επίθεσης θα δεχτεί ανάλογα αντίποινα.

Κατά τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε «χτύπημα ακριβείας» στο Κεντρικό Αρχηγείο της Χεζμπολάχ, πλήττοντας ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του απεσταλμένου του ΕΡΤΝews, Γιώργου Σιδέρη, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη φορτωμένα με διατρητικές βόμβες χιλιάδων λιβρών διαπέρασαν το καταφύγιο στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί ανώτατα στελέχη της Σιιτικής οργάνωσης. 

Η απάντηση της Χεζμπολάχ αναμένεται και το Ισραήλ βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Αεράμυνα, νοσοκομεία, στρατος, δήμοι θα διαχειριστούν μια ενδεχόμενη επίθεση ενώ είναι δεδομένο ότι δεν έχουν να κάνουν με την Χαμάς αλλά με τον δορυφόρο του Ιράν στα σύνορα τους, την Χεζμπολάχ, η οποία έχει μεγάλο οπλοστασιο στην διάθεση της.
Οι Ισραηλινοί λένε ότι είναι αντιμετωπίσιμο αλλά σημασία έχει, αν ξεκινήσουν μαζικά αντίποινα, τι θα μπορέσει να αποκρούσει ο «Σιδερένιος Θόλος».

Λίγο πριν από τις εκρήξεις το βράδυ της Παρασκευής, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε άλλο μέρος των προαστίων της Βηρυτού για την κηδεία τριών μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν σε προηγούμενα χτυπήματα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της μονάδας drone της ομάδας, Μοχάμεντ Σουρούρ.

Έκκληση στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός «πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη» έκανε νωρίτερα ο Υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου, την ώρα που ισραηλινές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα βόρεια σύνορα με το Ισραήλ, όπως κατέγραψε η κάμερα του ΕΡΤNews.

«Προετοιμαζόμαστε από κοινού με τη Βόρεια Διοίκηση για μια χερσαία επιχείρηση», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, την ώρα που Ουάσινγκτον και Παρίσι εκφράζουν δυσφορία καθώς οδηγείται σε «ναυάγιο» το σχέδιο εκεχειρίας είκοσι μίας ημερών.

«Η πρόταση βασίστηκε σε προσεκτικές διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή του Ισραήλ. Δεν θα προχωρούσαμε αν πιστεύαμε ότι δε θα γίνει δεκτή με σοβαρότητα. Τι προκάλεσε τα σχόλια του Νετανιάχου; Μόνο αυτός μπορεί να πει», σχολίασε ενδεικτικά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι , την ώρα που και ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει λόγο για λάθος του Ισραήλ.

Βηρυτός: Οι εκτοπισμένοι έφτασαν το μισό εκατομμύριο

Η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews Αλεξία Καλαϊτζή από την ανατολική Βηρυτό μετέδωσε ότι διογκώνεται η ανθρωπιστική κρίση καθώς συρρέουν εκτοπισμένοι από το νότο, οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο – το 10% του πληθυσμού της χώρας-.

«Βλέπουμε μια μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθεί στο τεράστιο κύμα εκτοπισμού η εθνική αρχή μια χώρας σε οικονομική κρίση κι εν μέσω capital controls με υπερδανεισμένα νοικοκυριά, είπε η δημοσιογράφος. Η εθνική αρχή ενέργειας του Λιβάνου μίλησε για κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Unicef αναφέρει ότι ήδη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό 30.000 άνθρωποι, τόνισε η Αλεξία Καλαϊτζή.

Πηγή: ertnews.gr

Related post