Ρωσία: Πρόταση για σχέδιο νόμου κατά της προώθησης του άτεκνου τρόπου ζωής
Την Τρίτη, Ρώσοι βουλευτές άρχισαν να εξετάζουν σχέδιο νόμου που απαγορεύει την προώθηση του άτεκνου τρόπου ζωής, στο πλαίσιο της δημογραφικής κρίσης, που ενισχύεται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η υπεράσπιση των λεγόμενων «παραδοσιακών» αξιών είναι ένα αγαπημένο θέμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος καταγγέλλει συνεχώς τη δυτική «παρακμή», ενώ το «διεθνές κίνημα LGBT» έχει τεθεί εκτός νόμου για «εξτρεμισμό».
Η ρωσική πολιτική τάξη θέλει να απαγορεύσει στο εξής την «προπαγάνδα» του κινήματος «χωρίς παιδιά» (childfree), όρος που χρησιμοποιείται για άτομα που επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά, για προσωπικούς, οικονομικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους.
«Προτείνεται η απαγόρευση της προπαγάνδας του κινήματος «όχι παιδιά»: στο Διαδίκτυο, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε ταινίες και σε διαφημίσεις», ανέφερε ο Βιάτσεσλαβ Βολόντιν (Viacheslav Volodin), πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ), στο Telegram, πριν από την εξέταση του κειμένου την Τρίτη στην επιτροπή.
«Μια ζεστή και μεγάλη οικογένεια είναι η βάση ενός ισχυρού κράτους», επέμεινε ο Ρώσος αξιωματούχος, στενός φίλος του προέδρου Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Βολόντιν, ένα φυσικό πρόσωπο κινδυνεύει με πρόστιμο 400.000 ρούβλια (περίπου 4.000 ευρώ), ενώ για νομικά πρόσωπα η ποινή μπορεί να φτάσει τα 5 εκατομμύρια ρούβλια.
Η Ελβίρα Αϊτκούλοβα, βουλευτής που συμμετείχε στη σύνταξη του κειμένου, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι οι ιδέες που υπερασπίζονται οι υποστηρικτές του κινήματος «Childfree» αντιπροσωπεύουν μια «καταστροφική συμπεριφορά» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην «ερήμωση» της Ρωσίας.
Από την άφιξή του στο Κρεμλίνο το 2000, ο Πούτιν έχει θέσει ως προτεραιότητά του να σταματήσει τη δημογραφική κρίση στη Ρωσία, που κληρονόμησε από τη σοβιετική εποχή, αλλά δεν τα κατάφερε μέχρι τώρα.
Τα μέτρα που στόχευαν στην αύξηση του ποσοστού γεννήσεων δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και το Κρεμλίνο αναγνώρισε τον Ιούλιο μια «καταστροφική κατάσταση για το μέλλον του έθνους».
Επιπλέον, οι απώλειες στο ουκρανικό μέτωπο μετά το 2022 ενίσχυσαν αυτή την τάση.
Πηγή: agerpres.ro