Η Αμερική «ξύπνησε» έναντι της “woke culture”

Τα τελευταία χρόνια, ο Musk έχει επικρίνει έντονα την “woke culture”, περιγράφοντάς την ως απειλή για τον σύγχρονο πολιτισμό και δηλώνοντας ακόμη ότι η προηγούμενη εξαγορά του Twitter, νυν X, ήταν για την καταπολέμησή της. Ωστόσο, όταν του ζητήθηκε να ορίσει τι είναι η “woke culture”, η περιγραφή αυτής της ονομασίας δεν ήταν ακριβής.

Σε μια συνάντηση στην Αϊόβα την 1η Ιουνίου 2023, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Δεν μου αρέσει ο όρος «ξύπνησε» επειδή ακούω, «ξύπνησε, ξύπνησε, ξύπνησε». Είναι απλώς ένας όρος που χρησιμοποιούν, οι μισοί άνθρωποι και δεν μπορούν καν να τον ορίσουν, δεν ξέρουν τι είναι».

Ο αυστραλιανός ειδησεογραφικός ιστότοπος The Conversation σχολίασε ότι τα λόγια του Τραμπ «υπογράμμισαν ακούσια τη συγκεχυμένη και αντιφατική φύση της αμερικανικής πολιτικής σήμερα».

«Ο όρος «ξύπνησε» μπορεί να είναι είτε προσβολή είτε δείκτης υπερηφάνειας, μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το πλαίσιο», ανέφερε το άρθρο.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, ο όρος “woke” χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να «περιγράψει εκείνους που είναι ευαίσθητοι και εμπλέκονται στον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας, ειδικά στην πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και στην πολιτική άλλων χωρών που ακολουθούν το παράδειγμά τους ίσως σε μικρότερο βαθμό».

«Το Woke ήταν μια ταμπέλα που φορούσαν περήφανα οι ακτιβιστές που αναζητούσαν κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη: Από το Black Lives Matter (BLM) μέχρι το κίνημα #MeToo και τον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το Woke φαινόταν να υποστηρίζει μια νέα εποχή ισότητας και δικαιοσύνης», έγραφε το άρθρο.

Έχει αναφερθεί ότι πολλά μέσα ενημέρωσης και πολιτικές προσωπικότητες έχουν ισχυριστεί ότι η “woke culture” αφορά μόνο στη δικαιοσύνη και στην ευπρέπεια. Έδειξε ότι η χώρα αναγνώρισε τη σκληρότητα του παρελθόντος της και αναγνώρισε ότι το παρελθόν της εξακολουθεί να διαμορφώνει το παρόν αυτής της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ABC News, το “woke” χρησιμοποιείται ως υποτιμητικός όρος από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους για να αναφερθεί σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης που βασίζονται στην ταυτότητα και προωθούνται από ορισμένους Δημοκρατικούς και Προοδευτικούς.

Η USA Today επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο του κυβερνήτη της Φλόριντα, τον Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος αποκάλεσε το “woke” έναν αργκό όρο για τον «προοδευτικό ακτιβισμό» και μια «γενική πίστη στις συστημικές αδικίες στη χώρα».

Ο μελετητής του Ινστιτούτου Μανχάταν Zach Goldberg πιστεύει ότι το “woke” σημαίνει κάτι περισσότερο από έναν «αριστερό ριζοσπαστισμό» και ουσιαστικά περιλαμβάνει την πεποίθηση ότι οι διαφορές στα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων είτε βασίζονται στη φυλή, η τα φύλα είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν καταπιεστικών κοινωνικών δυνάμεων και δομών.

Στην πραγματικότητα, ο όρος “woke” δημιουργήθηκε αρχικά από προοδευτικούς Αφροαμερικανούς και χρησιμοποιήθηκε στις αρχές έως και τα μέσα του 20ου αιώνα στο κίνημα φυλετικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του λεξικού Merriam-Webster, το “stay woke” «έγινε ένα σύνθημα σε μέρη της μαύρης κοινότητας για όσους είχαν αυτογνωσία, αμφισβητώντας το κυρίαρχο παράδειγμα και αγωνιζόμενοι για κάτι καλύτερο».

Η Smithsonian Folkways Recordings, μια αμερικανική δημοφιλής δισκογραφική εταιρεία, περιλαμβάνει το τραγούδι διαμαρτυρίας “Scottsboro Boys” που τραγουδήθηκε από τους Lead Belly τη δεκαετία του 1930, στο οποίο ο όρος “stay woke” θεωρείται συχνά η πρώτη πηγή της λέξης. Το “Scottsboro Boys” αναφέρεται σε εννέα μαύρους εφήβους που κατηγορήθηκαν ψευδώς, το 1931, για το βιασμό δύο λευκών γυναικών στην Αλαμπάμα, και αργότερα οκτώ από αυτούς καταδικάστηκαν βιαστικά σε θάνατο. Η υπόθεση είναι ένα από τα most διάσημες υποθέσεις πολιτικών δικαιωμάτων στην αμερικανική ιστορία. Σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster, ο όρος “woke” έγινε ευρύτερα χρησιμοποιούμενος το 2014 ως μέρος του BLM.

«Ο όρος “woke” έχει γίνει τόσο διχαστικός που βλάπτει την υποστήριξη για το θέμα που υποτίθεται ότι τονίζει», σύμφωνα με το Al Jazeera. «Η ευρεία χρήση του όρου έχει προκαλέσει τη χρήση του σε μεγάλο βαθμό ως όπλου τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά, μετατρέποντας αυτό που κάποτε ήταν ένα φιλόξενο δόγμα σε μια τοξική και διχαστική λέξη, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών εθνών», ανέφερε.

Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δήλωσε στους Global Times ότι η σημερινή «woke κουλτούρα» έχει πάει πολύ μακριά, με τα “woke” άτομα να τείνουν πάντα να χαρακτηρίζουν όσους διαφωνούν μαζί τους ως «συντηρητικούς» ή «υποστηρικτές του Τραμπ» και μερικές φορές πράγματα που ήταν αποδεκτά να πουν το προηγούμενο έτος ξαφνικά γίνονται «προσβλητικά» προς το παρόν. Ο Jason, ένας μηχανικός που ζει στο New Jersey, πιστεύει ότι η λεγόμενη “woke culture” είναι μια ψευδο-έννοια που δημιουργήθηκε από αμερικανικές ομάδες συμφερόντων για να υποκινήσει τη διαίρεση μεταξύ του κοινού, προκειμένου να διασφαλιστεί ο συνεχής έλεγχός τους στην αμερικανική κοινωνία.

Σύμφωνα με το USA Today, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να βλέπουν αυτόν τον όρο ως παράσημο τιμής, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τον βλέπουν ως κάτι που πρέπει να σταματήσει. Ο αγώνας για την “woke culture” στις ΗΠΑ έχει εξαπλωθεί σε διάφορους τομείς.

Η αμερικανική δεξιά εναντίον του “woke capitalism”

Λόγω της αντίστασης των συντηρητικών ενάντια στην “woke culture”, οι ΗΠΑ έχουν γίνει μάρτυρες της εμφάνισης ενός κινήματος “anti-woke culture”, με τον κυβερνήτη DeSantis ως έναν από τους ηγέτες του.

Σύμφωνα με το ABC, ο DeSantis θέσπισε το νομοσχέδιο “Parental Rights in Education” και το “Stop WOKE Act” στη Φλόριντα, εφαρμόζοντας πολιτικές που περιορίζουν τις συζητήσεις στην τάξη σχετικά με τη φυλή, την καταπίεση, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Η πολιτειακή κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης τη χρηματοδότηση προγραμμάτων Διαφορετικότητας, Ισότητας και Ένταξης (DEI) σε δημόσιες πανεπιστημιουπόλεις και απέρριψε την εισαγωγή ενός μαθήματος Αφροαμερικανικών Σπουδών Προχωρημένης Τοποθέτησης στα κρατικά γυμνάσια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μάχη για την “woke culture” στην εκπαίδευση δεν περιορίζεται στη Φλόριντα. Το 2023, περισσότερες από 20 πολιτείες στις ΗΠΑ εξέτασαν ή ενέκριναν νέους νόμους που στοχεύουν τα προγράμματα της ΔΕΗ.

Ο όρος “woke capitalism”επινοήθηκε από τον συντηρητικό αρθρογράφο Ross Douthat σε άρθρο των New York Times το 2018, ορίζοντας τον ως εταιρείες που υποστηρίζουν προοδευτικούς σκοπούς για να διατηρήσουν την κοινωνική τους επιρροή. Κάποιοι βλέπουν την πρακτική του casting μαύρων ηθοποιών σε παραδοσιακά λευκούς ρόλους σε ταινίες ως παράδειγμα του “woke capitalism”.

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν γίνει επίσης ένα άλλο «πεδίο μάχης» στις δικομματικές συγκρούσεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το PBS τον Μάρτιο του 2023, από την έναρξη της εκστρατείας του, ο Τραμπ έχει στοχεύσει τις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ+, δηλώνοντας ότι εάν εκλεγεί, θα υπογράψει εκτελεστικά διατάγματα για την περικοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης σε σχολεία που προωθούν την Κριτική Θεωρία Φυλής, τις ψυχικές διαταραχές των τρανσέξουαλ και άλλο «ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό ή πολιτικό περιεχόμενο» σε Αμερικανούς εφήβους.

Αντίθετα, ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί, όπως ανέφερε το AFP, έχουν υπογράψει πολλά εκτελεστικά διατάγματα που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Στις 15 Ιουνίου 2022, ο Μπάιντεν, μαζί με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και άλλους ηγέτες των Δημοκρατικών, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον Λευκό Οίκο για να δείχνουν αλληλεγγύη.

Ο Wang Yufan, μελετητής στο Τμήμα Αμερικανικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Κίνας, δήλωσε στους Global Times ότι η δημοτικότητα της «woke κουλτούρας» και των πολιτικών ταυτότητας στις ΗΠΑ σχετίζεται με την οικονομική ανισότητα.

Εξήγησε ότι η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα, με τον πλούτο συγκεντρωμένο σε λίγα πλούσια άτομα, έχει αυξήσει την οικονομική πίεση στις μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος τάξεις, οι οποίες είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν την “woke culture” δίνοντας έμφαση στη δικαιοσύνη και τη δικαιοσύνη. Οι πολιτικές ταυτότητας έχουν γίνει επίσης ένα κρίσιμο μέσο για να εκφραστούν και να αγωνιστούν για οικονομική ισότητα.

Η Guardian σημείωσε ότι στις ΗΠΑ, διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των λευκών, των μαύρων, των Λατίνων και των Ασιατών, ανδρών και γυναικών, όλοι αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση, εκφοβισμό, διώκονται και υφίστανται διακρίσεις. Σε συνδυασμό με τα επίπεδα ανισότητας ρεκόρ, οι πολιτικές ταυτότητας είναι εμφανείς και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος των ΗΠΑ.

Ο Wang πιστεύει ότι από τη μία πλευρά, η “woke culture” και οι πολιτικές ταυτότητας έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα όπως οι φυλετικές διακρίσεις και οι διακρίσεις λόγω φύλου, προωθώντας την κοινωνική συζήτηση και επίλυση και διαδραματίζοντας θετικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής ισότητας και ένταξης.

Από την άλλη, η “woke culture” έχει γίνει μια μορφή πολιτικής ορθότητας, που υπεραπλουστεύεται και συμβολίζεται, οδηγώντας σε υπερδιορθώσεις. Επιπλέον, η “woke culture” της αριστεράς έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις από δεξιούς συντηρητικούς, οδηγώντας σε πιο σοβαρές κοινωνικές διαιρέσεις. Οι πολιτιστικοί πόλεμοι μεταξύ των δύο κομμάτων για το “woke” και το “anti-woke” έχουν εντείνει την πολιτική πόλωση, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Η έννοια και οι δράσεις της «woke κουλτούρας» που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ έχουν διασχίσει τον Ατλαντικό, πυροδοτώντας ένα κίνημα “anti-woke culture” στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έκθεση του Independent τον Δεκέμβριο του 2021, έξι μήνες πριν, οι περισσότεροι Γάλλοι θα είχαν μπερδέψει τον όρο «ξύπνησε» με τον όρο «γουόκ» που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά μέχρι το τέλος του 2021, η έννοια του «ξύπνησε» είχε κατακλύσει τη Γαλλία.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτός ο όρος, που προέρχεται από το αμερικανικό κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων, δεν είχε εισέλθει στη συνείδηση του γαλλικού κοινού μέχρι το 2021, όταν εμφανίστηκε πολλές φορές σε πολιτικές συζητήσεις. Για παράδειγμα, η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo δήλωσε δημοσίως ότι δεν θα βασίσει την εκστρατεία της στην “woke culture”.

Πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην “woke culture”. Για παράδειγμα, ένα άρθρο του Euronews το 2021 υποστήριξε ότι η ιδεολογία πίσω από την “woke culture” και την “cancel culture” θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Το Al Jazeera προειδοποίησε επίσης ότι η “woke culture” μπορεί μερικές φορές να καταπνίξει σημαντικές αιτίες. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι έχουν «ακυρωθεί» απλώς και μόνο επειδή εξέφρασαν απόψεις που διαφέρουν από την “woke culture”.

Ο Wang σημείωσε ότι παρόμοια με τις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος της «woke κουλτούρας» στην Ευρώπη είναι περίπλοκος και ποικίλος. Από τη μία πλευρά, έχει αυξήσει την προσοχή στη φυλετική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στις ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη, έχει επίσης προκαλέσει κοινωνικές διαιρέσεις. Η «woke κουλτούρα» έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να υπολογίζουν τις αποικιακές ιστορίες και να υπερτονίζουν την ταυτότητα, επιδεινώνοντας τις συγκρούσεις ομάδων και την κοινωνική αποξένωση, προκαλώντας αντιδράσεις από ακροδεξιές δυνάμεις και προωθώντας την άνοδο της ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη.

 

Related post