Ηγουμενίτσα: “Όχι” στα αιολικά και από την Περιφέρεια

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή τεσσάρων αιολικών πάρκων κοντά στην Ηγουμενίτσα, στις θέσεις «ΣΚΑΛΟΠΟΥΛΑ», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 1», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 2» και «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 3».

Ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής, Βασίλης Γοργόλης, ανέλυσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, μεταφέροντας επίσης την αρνητική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας και υπογράμμισε ότι η θέση που προτείνεται δεν είναι συμβατή με το χωροταξικό σχέδιο της Περιφέρειας.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η μελέτη δεν αξιολόγησε επαρκώς τις επιπτώσεις στη μορφολογία του εδάφους, το τοπίο, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, καθώς και τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι “το κεντρικό κράτος αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφέρεια”, τονίζοντας την ανάγκη για ταχύτερη ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

 

Related post