Ηράκλειο: Πρώτο βραβείο για την ταινία της Περιφέρειας Κρήτης και του Θοδωρή Παπαδουλάκη
Ξεχώρισε η Περιφέρεια Κρήτης, στον διεθνή διαγωνισμό «International Food Film Menu 2024», κατακτώντας το 1ο βραβείο με την μικρού μήκους ταινία «Crete, Sense The Authentic Taste» την οποία σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Παπαδουλάκης. Η ταινία, διάρκειας 02.03 λεπτών, αναδεικνύει την κρητική διατροφή στο πλαίσιο της καμπάνιας τουριστικής προβολής που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια, για την αυθεντική Κρήτη.
Η τελετή απονομής των βραβείων του «International Food Film Menu 2024» έγινε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Terres που διεξήχθη στην πόλη Τορτόζα της Καταλονίας, στην Ισπανία.
Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη από την Diane Dodd Πρόεδρο του International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT).
Η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «Πλοηγός» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης συντόνισε τη διαδικασία συμμετοχής στο διαγωνισμό μετά την ανακήρυξη της Κρήτης ως “Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026” από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT).
Στόχος της συμμετοχής στο διαγωνισμό ήταν η εξωστρέφεια της κρητικής γαστρονομίας, τη σύνδεση της Κρήτης με τις υπόλοιπες Γαστρονομικές Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, την ανάπτυξη συνεργασιών και πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση των γαστρονομικών παραδόσεων στον τουρισμό, την παραγωγή, την τέχνη και τον πολιτισμό τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ταινία του Κρητικού σκηνοθέτη
Η ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Παπαδουλάκης και είναι μια παραγωγή της εταιρείας Indigo View για την Περιφέρεια Κρήτης, βραβεύτηκε στην κατηγορία «Εκπαίδευση για το Μέλλον». Αναφέρεται στην κρητική γαστρονομία και στη μεταλαμπάδευση του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού, μεταδίδοντας με ζωντάνια τα αρώματα του νησιού, την τοπική κουζίνα και τη φιλοξενία που χαρακτηρίζει την Κρήτη. Επίσης, στο κέντρο της ιστορίας της ταινίας βρίσκονται οι γυναίκες. Γιαγιά, κόρη και εγγονή εκφράζοντας την μετάδοση, αλλά και την εξέλιξη των γνώσεων, καθώς και της ντόπιας κουλτούρας ανά τις γενιές.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε με αφορμή την απονομή του πρώτου βραβείου. «Η βράβευση αυτή αποτελεί την επιβεβαίωση των προσπαθειών και της στρατηγικής μας για την καθιέρωση της Κρήτης στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Ένας τουριστικός προορισμός αυθεντικός, που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Ένα νησί, με ισχυρή γαστρονομική κουλτούρα που υποστηρίζεται από τα ποιοτικά προϊόντα της κρητικής γης. Ως «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης».
Πηγή: ertnews.gr