Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη

 Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη

Η συχνή κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως τα μούρα, το τσάι και το κόκκινο κρασί, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τη νόσο παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν σε 153 εκατομμύρια μέχρι το 2050, γεγονός που αποτελεί μια ταχέως αυξανόμενη απειλή για τα παγκόσμια συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σχεδόν οι μισές περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν, ενώ υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ δήλωσαν ότι τα φλαβονοειδή, που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων. Έχουν επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

«Ο παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Σε αυτή τη μελέτη, αναλύσαμε διατροφικά δεδομένα από περισσότερους από 120.000 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών από τη βρετανική βιοτράπεζα UK Biobank» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Έντιν Κάσσιντι.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση έξι επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετίζεται με 28% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Τα ευρήματα ήταν πιο αξιοσημείωτα σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο, καθώς και σε άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης» πρόσθεσε.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Έιμι Τζένινγκς, από το ίδιο πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η λήψη ενός απλού βήματος, όπως η αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, ιδίως σε άτομα υψηλού κινδύνου.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο, οπότε οι προληπτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής – και τη μείωση του κοινωνικού και οικονομικού κόστους – θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε.

Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση-ορόσημο που δημοσίευσε η επιτροπή Lancet για την άνοια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση 14 τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία θα μπορούσε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει το 45% των περιπτώσεων άνοιας.

Στην έκθεση προστέθηκαν δύο νέοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το 9% των περιπτώσεων άνοιας. Περίπου το 7% των περιπτώσεων συνδέεται με την υψηλή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, ή «κακή» χοληστερόλη, από την ηλικία των 40 ετών περίπου, ενώ το 2% αποδίδεται σε μη θεραπευμένη απώλεια όρασης σε μεταγενέστερη ηλικία. Οι νέοι παράγοντες κινδύνου προστέθηκαν στους 12 που εντοπίστηκαν από την επιτροπή του Lancet το 2020, οι οποίοι συνολικά αποδίδονται στο 36% των περιπτώσεων άνοιας. Αυτοί οι παράγοντες είναι οι εξής: χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, προβλήματα ακοής, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, παχυσαρκία, κατάθλιψη, σωματική αδράνεια, διαβήτης, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τραυματική εγκεφαλική βλάβη, ατμοσφαιρική ρύπανση και κοινωνική απομόνωση.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «JAMA Network Open».

ΠΗΓΗ: Guardian

Related post