Ολοκλήρωση Τετραμερούς Αεροναυτικής Άσκησης «EUNOMIA 5-24»
Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η Τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 5-24», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ παράλληλα έλαβε χώρα και η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day).
Τις δραστηριότητες της DV Day παρακολούθησαν εν πλω επί της Φρεγάτας ΕΛΛΗ του Πολεμικού Ναυτικού εκπρόσωποι και των 4 χωρών της QUAD, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλειος Παλμάς, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, οι Πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία της Ελλάδας κ. Ιωάννης Παπαμελετίου και της Γαλλίας κ. Clelia Chevrier Kolacko, ο Deputy to the Commander in Chief for the Mediterranean Sea, Rear Admiral Vincent Gregoire, ως εκπρόσωπος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και ο Commander of the 4th Naval Division Rear Admiral Alberto Tarabotto, ως εκπρόσωπος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Στην «EUNOMIA 5-24» από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως παρακάτω:
● Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
● Βολές από Πολεμικά Πλοία κατά στόχου επιφάνειας (Gun Exercise – GUNEX).
● Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
● Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής (Maritime Interdiction Operations – ΜΙΟ)
● Επιχειρήσεις Εκκένωσης Αμάχων (Non-Combatant Evacuation Operation – NEO).
● Έρευνα και διάσωση (Search and Rescue Exercise – SAREX).
● Γυμνάσια ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνιών.
Μέσω της «EUNOMIA 5-24» επιτυγχάνεται η επίδειξη συνοχής και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων και η ανάγκη εφαρμογής και σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύεται ο ρόλος που διαδραματίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία, ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.