Ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Στο ελληνικό πεδίο δεν δημιουργεί πρόβλημα η αλλαγή της γερμανικής στάσης- Ίσως είναι και θετική (audio)
«Καλωσορίζουμε αυτή την αλλαγή θέσης γιατί εμείς σαν χώρα το λέγαμε αυτό πολλά χρόνια τώρα» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης, αναφερόμενος στην αλλαγή στάσης της Γερμανίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού σε σχέση με τη Γερμανία του 2015 και την πολιτική που είχε ακολουθήσει η τότε Καγκελάριος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr» με την Χριστίνα Βίδου.
Ερωτηθείς για την αρχή του AFD «ψωμί, κρεβάτι, σαπούνι» για τους μετανάστες, ο κ. Λογοθέτης δίνει την ερμηνεία πως αυτό για τους Γερμανούς σημαίνει ότι θα μειώσουν τις παροχές. «Και γι’ αυτό λέω ότι η Γερμανία αλλάζει θέση. Η Γερμανία μέχρι τώρα, ήταν η τοποθέτηση της ότι μπορούμε στην Ευρώπη να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό γιατί είμαστε οικονομικά δυνατοί. Θεωρούσαν λοιπόν ότι η οικονομική τους ευμάρεια και η κοινωνική τους ευμάρεια θα ήταν ικανή να απορροφήσει ουκ έστιν αριθμός προσφύγων. Τώρα αυτό αλλάζει και λένε ότι δεν αρκεί τελικά αυτό. Βλέπουμε φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης μέσα στη χώρα μας, βλέπουμε υπερβολικό αριθμό, έχουμε πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Λογοθέτης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση στο Βερολίνο πριν 2 μέρες, οι Γερμανοί χαμογέλασαν ως αντίδραση όταν η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι, κάθε φορά που γίνεται μια μονόπλευρη ανακοίνωση ή εφαρμογή κάποιου μέτρου και αυτό είναι πολύ γνωστό στη μετανάστευση, συμβαίνει το φαινόμενο της πεταλούδας. «Οπουδήποτε και να φτερουγίσει η πεταλούδα και να το φέρω και στη Μέση Ανατολή, επηρεάζονται οι ροές των ανθρώπων, δυστυχώς επηρεάζονται και τα μέσα. Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια υπερβολή. Δηλαδή υπήρξαν κάποιες ανακοινώσεις και εφαρμογή κάποιων μέτρων στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας και αμέσως στη χώρα μας ξεκίνησε ο διάλογος για χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι επιστρέφουν. Νομίζω ότι θα πρέπει λίγο να αποβάλουμε αυτό το αίσθημα της υπερβολής που έχουμε στη χώρα μας. Προφανώς στη Γερμανία συζητήσαμε για το καλύτερο πλαίσιο διαλόγου και συνεννόησης με τη γερμανική πλευρά στο υπάρχον πρόβλημα της μετανάστευσης, κυρίως τώρα που οι Γερμανοί άλλαξαν θέση, μετατοπίστηκαν από τη δήλωση της καγκελαρίου κας Μέρκελ και το 2015 που ουσιαστικά ήταν η εκκίνηση του φαινομένου μαζικής μετανάστευσης ανθρώπων προς την Ευρώπη. Θυμάστε που είχε πει ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι; Αυτό οδήγησε στη μαζική είσοδο. (…) Θέλω να πω λοιπόν ότι προφανώς δεν ισχύει αυτό το κομμάτι με τους αριθμούς. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Μιλάμε για μία καλύτερη συνεργασία σε ένα πλαίσιο που υπάρχει ήδη. Ξέρετε, το να βρίσκεται κάποιος παράνομος στη Γερμανία και να επιστρέφει στην Ελλάδα είναι μια διαδικασία η οποία ακολουθείται χρόνια τώρα. Ποτέ δεν έχει ξεπεράσει τη δεκάδα, τις δεκάδες στον αριθμό που έρχονται ή φεύγουν. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μας ανησυχεί. Δηλαδή στο ελληνικό πεδίο δεν δημιουργεί πρόβλημα. Ίσως είναι και θετικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το πιο σημαντικό είναι το να μην εισέλθουν άλλοι στην Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Λογοθέτης.
«Εμείς, είμαστε μια χώρα υποδοχής. Σήμερα, μετά από τόσες πιέσεις που έχουμε δεχτεί πολλά χρόνια τώρα, η χώρα μας έχει στο σύστημα υποδοχής περίπου 20.000 ανθρώπους, που είναι ένας αριθμός πολύ μικρότερος από αυτούς που υπήρχαν κατά το παρελθόν. Επομένως, δεν μας ανησυχεί το κομμάτι αυτό στην τρέχουσα περίοδο. Τι θα μας ανησυχούσε; Μια ανάποδη δήλωση από τη Γερμανία ότι φέρτε, ελάτε κι άλλοι, μπορούμε και άλλους. Όταν η δήλωση λοιπόν είναι ότι ξέρετε κάτι, ακόμα και η Γερμανία που είχε την πιο θετική στάση απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, αρχίζει και λέει δημόσια και δυνατά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί άλλους. Γιατί δεν είναι μόνο η Γερμανία. Είδατε ότι το ντόμινο είχε στο να αλλάξουν θέση και πολλά άλλα κράτη, κυρίως της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, λέγοντας και αυτοί κάτι το οποίο δεν το λέγανε στο παρελθόν. Μέχρι και η πλέον ανθρωπιστική χώρα, η Ολλανδία, άλλαξε θέση. Αυτό για εμάς, ξαναλέω, θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε. Να είμαστε δίπλα και να δούμε τελικά τι θα συμβεί. Αλλά με βάση το παρελθόν είναι μία θετική δήλωση. Θα περιορίσει θεωρητικά την διάθεση των ανθρώπων να μεταβούν στην Ευρώπη που δεν τους περιμένει πλέον με ανοιχτές αγκάλες. Ούτε έχει αυτά τα υπερβολικά οικονομικά και κοινωνικά προνόμια που στα μάτια των ανθρώπων που θέλουν να μετακινηθούν φαίνονται ως ο παράδεισος εν τη γη. Αυτό είναι το θετικό μήνυμα αυτής της κατάστασης που επικρατεί τώρα και για αυτό εμείς προφανώς με προσοχή θα είμαστε δίπλα σε αυτή την αλλαγή θέσης» προσέθεσε ο κ. Λογοθέτης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, επισημαίνοντας πως είναι έκρυθμο, όπως βεβαιώθηκε στις περιφερειακές εκλογές. «Καινούργια κόμματα, έχουμε την πτώση των κομμάτων που κυβερνούν, της Συμμαχίας, έχουμε δηλαδή έντονα πολιτικά φαινόμενα. Έχουμε δύο δολοφονίες που έγιναν, δύο περιστατικά άσχημα, βίαια, τα οποία ξάφνιασαν την κοινωνία εκεί και προφανώς και το πολιτικό σκηνικό και είχε πολιτικό αντίκτυπο. Άρα αν μπούμε στη δικιά τους θέση, προφανώς πιέστηκαν πάρα πολύ πολιτικά και αναγκάστηκαν να μπουν σε μια τέτοια λογική» τόνισε.
Σχετικά με την συμφωνία για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, ο κ. Λογοθέτης σημείωσε ότι πράγματι ψηφίστηκε και κατοχυρώθηκε και θα εφαρμοστεί από το 2026. Άρα υπάρχει ένα πλαίσιο ακόμα εσωτερικής διαπραγμάτευσης για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί. Βασικό στοιχείο αυτής είναι όλη αυτή η αυστηροποίηση ως προς το πώς θα γίνονται οι διαδικασίες, πώς θα τους δέχονται στις άλλες χώρες κτλ. Έχει όμως και το κομμάτι των οργανωμένων ευρωπαϊκών επιστροφών, επιστροφών σε τρίτες χώρες. Δηλαδή των επιστροφών εκτός Ευρώπης, το οποίο είναι πολύ σημαντικό επίσης και είναι πολύ σημαντικό και για τη χώρα μας, γιατί η χώρα μας έχει μια δυσκολία να πείσει κράτη στην Αφρική ή στην Ασία ότι πάρτε κόσμο πίσω λόγω μεγέθους ή έλλειψης διπλωματικών σχέσεων.
«Σε αυτό η Ευρώπη μπορεί να μας βοηθήσει και είναι θετικό να καλλιεργείται ένα πνεύμα ομόνοιας, παρότι η θέση της Γερμανίας ήταν αιφνιδιασμός για όλους. Ξεκίνησε όμως έντονα ο διάλογος. Να σας θυμίσω ότι στο Βερολίνο βρεθήκαμε για μια σύνοδο πολλών κρατών μελών και άλλων χωρών εκτός Ευρώπης που είναι στα Δυτικά Βαλκάνια. Και εκεί όλοι στο μπροστά πρόταγμα είχαν το πώς θα αυστηροποιήσουμε τη θέση μας έναντι αυτών που επιδιώκουν να παραβιάσουν τα σύνορά μας» συμπλήρωσε ο κ. Λογοθέτης.
Ως προς τις μεταναστευτικές ροές, σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των ροών, η οποία μένει στο τέλος του χρόνου να γίνει συγκρίσιμη με το προηγούμενο έτος.
«Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε στις ροές, γιατί τα κυκλώματα πιέζουν πολύ και έχουν αλλάξει και το modus operandi και κάνουν το έργο μας στα σύνορα πιο δύσκολο. Έχουμε όμως και θετικές ιστορίες να πούμε, άρα μένει να το εκτιμήσουμε στο τέλος. Δεν θα είμαστε ούτε πολύ χειρότερα, ούτε πολύ καλύτερα από το προηγούμενο έτος» είπε καταλήγοντας.
Πηγή: ertnews.gr