Επιχειρηματίας με 199 αδήλωτα ακίνητα στη Μύκονο δέχθηκε πρόστιμο 995.000 ευρώ

 Επιχειρηματίας με 199 αδήλωτα ακίνητα στη Μύκονο δέχθηκε πρόστιμο 995.000 ευρώ

Βαρύ πρόστιμο ύψους 995.000 ευρώ επιβλήθηκε σε επιχειρηματία, ο οποίος διαχειριζόταν 199 πολυτελείς βίλες στη Μύκονο μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, χωρίς να τις έχει δηλώσει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Η Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών διερεύνησε την υπόθεση το 2023 και επέβαλε το πρόστιμο σύμφωνα με τον ν. 4446/2016, ο οποίος προβλέπει πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά ακίνητο για μη συμμόρφωση.

Ο επιχειρηματίας, στον οποίο κατέληξαν οι έρευνες, υποστήριξε ότι δεν είναι ιδιοκτήτης των ακινήτων και πως η πράξη επιβολής του προστίμου δεν αναφέρει συγκεκριμένα τα ακίνητα. Ισχυρίστηκε πως η επαγγελματική του δραστηριότητα αφορά την παροχή υπηρεσιών ανεύρεσης πελατών και μεσιτείας ακινήτων. Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο όμως δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, κατέθεσε προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, όπου υποστήριξε ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είναι υπεύθυνοι.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ εντόπισε την έδρα της επιχείρησης και πραγματοποίησε διασταυρώσεις με τραπεζικά εμβάσματα, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ήταν οι υπεύθυνοι. Χαρακτήρισε τον επιχειρηματία ως υπεκμισθωτή και επικύρωσε το πρόστιμο των 995.000 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας στην προσφυγή του τόνισε ότι, αφού οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν είχαν υποβάλει Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, δηλώνοντάς τον ως διαχειριστή, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4446/2016, οι ίδιοι αποτελούν τους διαχειριστές των ακινήτων. Για να ενισχύσει τη θέση του, παρέθεσε στις αρχές τα ονόματα των ιδιοκτητών/διαχειριστών και τους αριθμούς μητρώου ακινήτων (ΑΜΑ).

Ωστόσο, από την έρευνα της Διεύθυνσης Ελέγχων της ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι ο επιχειρηματίας εκμίσθωνε τα 199 πολυτελή ακίνητα στη Μύκονο μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Οι κρατήσεις και οι πληρωμές πραγματοποιούνταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μέσω εμβασμάτων.

Από την έρευνα της ΔΕΔ και της ΑΑΔΕ προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

• Σύμφωνα με τα στοιχεία από το βρετανικό εμπορικό μητρώο, ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι ο προσφεύγων.
• Στην ιστοσελίδα, ο προσφεύγων παρουσιάζεται ως διαχειριστής πολυτελών βιλών στη Μύκονο.
• Επειδή ο προσφεύγων αναρτά τα ακίνητα σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς την υποχρεωτική αναγραφή των αριθμών εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, λειτουργεί ως εν τοις πράγμασι υπεκμισθωτής των ακινήτων και συνεπώς «Διαχειριστής Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης», όπως ορίζεται στην παρ. 5 της ΠΟΛ. 1187/2017.

Η ΔΕΔ καταλήγει ότι ορθώς επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα το πρόστιμο των 995.000 ευρώ, λόγω παράβασης των προϋποθέσεων της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 111 του ν.4446/2016, και συνεπώς ο ισχυρισμός του δεν γίνεται δεκτός.

Related post