Αίσια εξέλιξη για τον ΕΝΦΙΑ του πρώην ΠΟΑΔΑΝ – Επιστρέφουν τα χρήματα στον δήμο

 Αίσια εξέλιξη για τον ΕΝΦΙΑ του πρώην ΠΟΑΔΑΝ – Επιστρέφουν τα χρήματα στον δήμο

Αίσια εξέλιξη στο θέμα ΕΝΦΙΑ του πρώην ΠΑΟΔΑΝ. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου. Επιστρέφουν στο δημοτικό ταμείο τα χρήματα που είχαν πληρωθεί.

Μια υπόθεση που είχε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του δήμου, ενώ είχαν δεσμευθεί τα περιουσιακά στοιχεία του αρμόδιου Αντιδημάρχου της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και του προέδρου του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού και των συγγενικών τους προσώπων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανώλης Μενεγάκης μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Μετά από αυτή την εξέλιξη με τα χρήματα που επιστρέψουν στα στον δήμο εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση για την δημιουργία πρότυπου ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ». Στην ανακοίνωσή του ο κ Μενεγάκης αναλύει το σκεπτικό της απόφασης: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, ότι με δικαστική απόφαση του Α΄ Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που αναμένεται να επιδοθεί εντός των ημερών έγινε δεκτή η προσφυγή και οι πρόσθετοι λόγοι του Δήμου Αγίου Νικολάου (που απορρόφησε τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου – ΠΑΟΔΑΝ) για το θέμα του καταλογισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στο Δημοτικό (“Εθνικό”) Στάδιο και το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αγίου Νικολάου για τα έτη 2016-2021, ύψους – μαζί με τις προσαυξήσεις – 1.067.146 ευρώ κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στον Δήμο των χρημάτων που είχαν πληρωθεί μέχρι σήμερα (ποσά κατασχέσεων και δόσεις ρύθμισης). Πέρασαν περίπου τρία χρόνια από τότε που προκλήθηκε το θέμα αυτό. Πρόσφατα είχαμε επισημάνει δημοσίως στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από επαφές που είχαμε ως δημοτική αρχή σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και πριν τις δημοτικές εκλογές – με διάφορες αφορμές – ότι η πιθανότερη εκδοχή ήταν να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα δικαστικά, παρά να ρυθμιστεί με κάποια νομοθετική τροπολογία στη Βουλή. Πολύ δύσκολα το Υπουργείο Οικονομικών θα “άνοιγε” τέτοιες περιπτώσεις φορολογικής απαλλαγής. Πράγματι, μέχρι και σήμερα δεν προχώρησε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα του καταλογισμού του ΕΝΦΙΑ είχε προκληθεί από εσφαλμένη λογιστική καταχώρηση στις δηλώσεις Ε9 με αφορμή την απόπειρα το έτος 2021 να μεταβιβαστεί η ψιλή κυριότητα του Δημοτικού Σταδίου και του Δημοτικού Κολυμβητηρίου από τον ΠΑΟΔΑΝ προς τον Δήμο προκειμένου να υλοποιηθεί έργο για την συντήρηση των εγκαταστάσεων από το πρόγραμμα χρηματοδότησης «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».

Ο ΠΑΟΔΑΝ και ο Δήμος υποστήριξαν στις φορολογικές αρχές ότι τα ακίνητα αυτά “ιδιοχρησιμοποιούνται” και γι’ αυτό ότι δικαιούνται απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αυτός ο λόγος απορρίφθηκε γιατί το δημοτικό στάδιο και το κολυμβητήριο παραχωρούνταν κατά καιρούς σε άλλα νομικά πρόσωπα και αθλητικά σωματεία και χρησιμοποιούνταν από αυτά. Προκειμένου να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος είχαμε επισημάνει ιδιωτικά στους εμπλεκόμενους με τον ΠΑΟΔΑΝ και δημόσια στα μέσα ενημέρωσης, πριν να εκλεγούμε στην δημοτική αρχή – μαζί με άλλους συναδέλφους νομικούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του δήμου – ότι πέρα από το θέμα της “ιδιοχρησιμοποίησης”, δεν ήταν νομικά δυνατή η μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας των δύο ακινήτων γιατί είναι κοινωφελή ακίνητα προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημοτικών σκοπών (όπως τα δηµοτικά στάδια, δηµοτικά θέατρα κ.λπ.) και θεωρούνται “πράγματα εκτός συναλλαγής” στα οποία δεν οφείλεται φόρος ΕΝΦΙΑ ούτως ή άλλως, και προτείναμε αυτό να αποτελέσει πρόσθετο νομικό επιχείρημα στην διεκδίκηση του δήμου, όπως και έγινε.

Το Δικαστήριο που έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου έλαβε υπόψη: α) την φύση του νομικού προσώπου του πρώην ΠΑΟΔΑΝ, β) ότι το Δημοτικό (“Εθνικό”) Στάδιο και το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αγίου Νικολάου εξυπηρετούν δημοτικούς σκοπούς, και συγκεκριμένα την ανάπτυξη και λειτουργία του αθλητικού τομέα, γ) ότι οι παραχωρήσεις που είχαν γίνει σε άλλα νομικά πρόσωπα και σωματεία ήταν για την διενέργεια προπονήσεων και αγώνων, χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος και με τον όρο της ακώλυτης χρήσης των εγκαταστάσεων από τους δημότες, διατηρώντας κατά αυτόν τον τρόπο τον χαρακτήρα της «ιδιοχρησιμοποίησης» και δ) ότι σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση του νόμου περί των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ είναι αυτονόητη η μη επιβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε ακίνητα, όπως τα στάδια, κι εν γένει οι αθλητικές εγκαταστάσεις, διότι δεν εμπίπτουν στη φορολόγηση τα κοινής χρήσεως πράγματα που ανήκουν σε Ο.Τ.Α., καθώς και τα προορισµένα για την εξυπηρέτηση δηµοτικών σκοπών ακίνητα (π.χ. δηµοτικά στάδια, δηµοτικά θέατρα κ.λπ.), που συνιστούν «πράγματα εκτός συναλλαγής». Αυτή η αίσια εξέλιξη μας δίνει την ευκαιρία να επιστρέψει στην διάθεση του Δήμου ένα ικανό ποσό το οποίο επαρκεί οικονομικά για να χρηματοδοτήσουμε εκτός άλλων και την δημιουργία εγκαταστάσεων ενός πρότυπου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – Ατόμων Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ) με την κατάλληλη διαμόρφωση του παλιού Δημοτικού Σχολείου των Φλαμουριανών Μέσα Λακωνίων, το οποίο είχαμε στο πρόγραμμά μας και για το οποίο ήδη εκπονείται τεχνική μελέτη με την βοήθεια καταξιωμένης τεχνικής εταιρείας της περιοχής, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η οποία θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κοινωνική ανάγκη για ένα τέτοιο Κέντρο είναι μεγάλη.

Με την δημιουργία επαρκών εγκαταστάσεων για το Κέντρο αυτό, στοχεύουμε στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του και του αναγκαίου προσωπικού του με την αξιοποίηση των προγραμμάτων επιδότησης ΕΣΠΑ και με την υποστήριξη κοινωνικών φορέων, αλλά και ευαισθητοποιημένων φυσικών και νομικών προσώπων του ιδιωτικού τομέα.

Προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών. Να προσφέρουμε στα παιδιά μας και ειδικά σε εκείνα που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες ένα δημιουργικό χώρο με ευαισθησία, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα ίδια και τις οικογένειές τους».

Πηγή: ertnews.gr

Related post