Πρόεδρος ΠΟΙΕΦΣΕΚ: Το πώς θα βγει ο μήνας είναι το ερώτημα που βασανίζει καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενους στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις (audio)

 Πρόεδρος ΠΟΙΕΦΣΕΚ: Το πώς θα βγει ο μήνας είναι το ερώτημα που βασανίζει καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενους στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις (audio)

Για τους υπαλλήλους των φαρμακείων, τους ιατρικούς επισκέπτες και για τα προβλήματα τους μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» με τους Στέλιο Βραδέλη και Γιώργο Πίκουλα, ο Σωκράτης Λάμπος, Πρόεδρος Ένωσης Φαρμακοϋπαλλήλων και Ιατρικών Επισκεπτών.

Όπως και υπογράμμισε στους δημοσιογράφους, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, «Στην ουσία, το ερώτημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες, να μην πω εκατομμύρια εργαζόμενοι, στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και φαρμακευτικές εταιρείες είναι το πως θα βγει ο μήνας. Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει όλους. Διότι, με τον πληθωρισμό να αθροίζεται χρόνο με τον χρόνο, από το 2012 που σταματήσαμε να υπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις και δεν έχει επίσης υπογραφεί από τότε κάποια συλλογική σύμβαση εργασίας. Μιλάμε για 12 χρόνια, ενώ παράλληλα μειώνεται η αγοραστική μας δύναμη και οι μισθοί μειώνονται αντί να αυξάνονται, δηλαδή υποχωρούν, με αφορμή την κρίση, τα μειωμένα κέρδη κτλ. Βγήκαμε από τα μνημόνια, έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα κέρδη, φαίνεται η ανάπτυξη στους ισολογισμούς με τα σημαντικά κέρδη που εμφανίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Οι μισθοί όμως, παραμένουν καθηλωμένοι».

Έπειτα, ο κ .Λάμπος επισήμανε το εξής «Έχουμε χαμηλές τιμές στα σκευάσματα στην Ελλάδα. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος κοστολόγησης των σκευασμάτων. Κάθε χώρα αποτελεί σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα έχει ένα ρόλο σε αυτό. Η τιμή που έχουν τα σκευάσματα στην Ελλάδα χρησιμεύει για να κοστολογηθούν σε άλλες χώρες. Δεν είναι η πιο χαμηλή τιμή στην Ελλάδα, αλλά σαφώς είναι πιο χαμηλή στην Κεντρική Ευρώπη, πιο χαμηλή από ότι στην Αγγλία, από ότι είναι στις Σκανδιναβικές χώρες». Αναφορικά τώρα με το ποια είναι η εικόνα των φαρμακείων, των ιατρικών επισκεπτών και των μισθών είπε «Όλοι όσοι δουλεύουν στις φαρμακευτικές εταιρείες, στις φαρμακοβιομηχανίες, στα εργοστάσια είναι πάνω από 30.000 άτομα. Και ο μισθός αυτή τη στιγμή ποικίλει ανάλογα με τη θέση που έχει ο καθένας, αλλά σαφώς είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο των μισθών που είχαμε το 2012. Και βέβαια και η θέληση των εργοδοτών δεν είναι να βοηθήσουν στο να υπογραφεί μια σύμβαση (…)».

Τέλος, ο Πρόεδρος Ένωσης Φαρμακοϋπαλλήλων και Ιατρικών Επισκεπτών τόνισε «Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση που καλούν την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης ώστε να συγκλίνουμε από το 20-25% των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας σήμερα, ώστε να πάμε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, να φτάσουμε κοντά στο 80%. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Θα είναι άλλη μια ευρωπαϊκή οδηγία που θα τη γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια, θα συμμορφωθούμε με αυτήν ή θα συμμορφωθούμε με το ΣΕΒ, ο οποίος δεν θέλει τις συλλογικές συμβάσεις; (…). Χωρίς συλλογικές συμβάσεις, πώς θα πάει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, από τα 1038 που είναι περίπου σήμερα;».

 

Related post