Βραζιλία: Τυλιγμένη στον καπνό η πρωτεύουσα Μπραζίλια από μεγάλη πυρκαγιά σε παρακείμενο εθνικό πάρκο

 Βραζιλία: Τυλιγμένη στον καπνό η πρωτεύουσα Μπραζίλια από μεγάλη πυρκαγιά σε παρακείμενο εθνικό πάρκο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από χθες εκατοντάδες πυροσβέστες και εναέρια μέσα σε προστατευόμενο εθνικό πάρκο στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μπραζίλια, οι οποίες έχουν ήδη κάψει περισσότερα από 20.000 στρέμματα.  Υπάρχουν τέσσερα κύρια μέτωπα πυρκαγιάς, όλα συγκεντρωμένα στην ανατολική περιοχή του πάρκου, σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται το πάρκο. Οι καπνοί έχουν πνίξει την πρωτεύουσα της μεγαλύτερης χώρας της Νότιας Αμερικής, η οποία φέτος βιώνει μια ιστορική ξηρασία.

Η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα λόγω της ταχύτητας του ανέμου και της έντονης ξηρασίας, εξηγεί ο συντονιστής διαχείρισης της πυρκαγιάς Ζοάο Πάουλο Μορίτα, όμως η κατάσταση βελτιώθηκε προς το τέλος της χθεσινής ημέρας, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν φωτιές στα δάση κοντά στα ρέματα.

Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν την υπόθεση, καθώς η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή διασώσεις ζώων.

Ολόκληρη η Βραζιλία υποφέρει από φωτιές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πυρκαγιές μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στη σαβάνα Σεράδο και στους υγροβιότοπους Πανταναλ. Οι ανεξέλεγκτες, σε πολλές περιπτώσεις ανθρωπογενείς, πυρκαγιές έχουν κάνει στάχτη πολλές προστατευόμενες περιοχές και έχουν σκορπίσει καπνό σε τεράστιες εκτάσεις, επιδεινώνοντας επικίνδυνα την ποιότητα του αέρα.

Η χώρα υφίσταται τη χειρότερη ξηρασία από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις σε εθνικό επίπεδο πριν από περισσότερες από επτά δεκαετίες. Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι η αστυνομία έχει ξεκινήσει συνολικά 52 έρευνες κατά εκείνων που ευθύνονται για τα εγκλήματα κατά της χώρας, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με την υπουργό Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα για να συζητήσουν περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πηγή: AP

Related post