Αλλαγή του καιρού: Μείωση θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

 Αλλαγή του καιρού: Μείωση θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Μια σημαντική μεταβολή στον καιρό αναμένεται να σημειωθεί το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να καταγράφει απότομη πτώση έως και 5 βαθμούς Κελσίου σε ένα μόλις 24ωρο.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η θερμοκρασία για σήμερα Σάββατο θα φτάσει τους 26-28 βαθμούς στα δυτικά και βόρεια της χώρας, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 29 και 31 βαθμών. Παρόλα αυτά, η Κυριακή θα φέρει πιο ψυχρές συνθήκες με το θερμόμετρο να πέφτει στους 25-26 βαθμούς στα δυτικά και βόρεια και στους 27-29 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Η αλλαγή αυτή θα συνοδευτεί από τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις να αναπτύσσονται κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και τα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν, πνέοντας δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ στα κεντρικά και νότια τμήματα της ανατολικής χώρας θα φτάσουν τοπικά έως και τα 6 μποφόρ.

Στη μείωση της θερμοκρασίας αναφέρθηκε και ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται στη διέλευση ενός ψυχρότερου μετώπου από τα βορειοδυτικά, που θα επηρεάσει κυρίως τις βόρειες και δυτικές περιοχές της χώρας. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να φέρει πιο φθινοπωρινές συνθήκες, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να προσαρμοστούν πιο κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Προσοχή απαιτείται στις θαλάσσιες περιοχές, ιδιαίτερα στα ανατολικά, καθώς οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 μποφόρ, προκαλώντας πιθανές δυσκολίες στις θαλάσσιες μετακινήσεις και τους ιστιοπλόους. Σε ορισμένες περιοχές, οι τοπικές βροχές θα μπορούσαν να συνοδευτούν από ισχυρούς ανέμους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τοπικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η Κυριακή αναμένεται να είναι η πιο δροσερή ημέρα του Σαββατοκύριακου, με τον καιρό να βελτιώνεται ξανά από τη Δευτέρα, αν και οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι κάτοικοι των περιοχών που αναμένεται να επηρεαστούν καλούνται να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα όσοι πρόκειται να κινηθούν σε ορεινές περιοχές ή να βρεθούν σε περιοχές με υψηλούς ανέμους.

Related post