Βολιβία: Ρεκόρ δασικών πυρκαγιών φέτος – Ο καπνός έχει μετατρέψει τη μέρα σε νύχτα, λένε οι κάτοικοι

 Βολιβία: Ρεκόρ δασικών πυρκαγιών φέτος – Ο καπνός έχει μετατρέψει τη μέρα σε νύχτα, λένε οι κάτοικοι

Εδώ και εβδομάδες, δεκάδες δασικές πυρκαγιές μαίνονται στις πεδινές περιοχές της Σάντα Κρους της Βολιβίας, όπου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πολύ σύντομα οι απανθρακωμένες εκτάσεις θα ξεπεράσουν κάθε ανάλογη καταστροφή στο παρελθόν.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, η κατάσταση επιδεινώνεται από την ξηρασία και την διαρκή αποψίλωση της γης, η οποία συνδέεται με την άνθηση της παραγωγής βοοειδών και σιτηρών στις αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές.

Τις τελευταίες ημέρες, ο καπνός πάνω από πόλεις όπως η Σάντα Κρους και η Κοτσαμπάμπα είναι πολύ πυκνός, με εικόνες που δείχνουν ιστορικά μνημεία να καλύπτονται από την αιθαλομίχλη. Οι χθεσινές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αυτές τις πόλεις ήταν από τις χειρότερες στον κόσμο.

Όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο νοσοκόμος Ραούλ Γκουτιέρες «ο ήλιος έχει πρακτικά μια πορτοκαλί απόχρωση, μοιάζει ακριβώς όπως το φεγγάρι τη νύχτα», που πρόσθεσε ότι «όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα με τα μάτια και πονοκεφάλους λόγω του καπνού».

Η εισπνοή της ρύπανσης από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών μπορεί να είναι θανατηφόρα ή να οδηγήσει σε μακροχρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances και διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι την τελευταία δεκαετία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 52.000 πρόωρους θανάτους μόνο στην Καλιφόρνια.

Οι δορυφορικές εικόνες από τη Βολιβία δείχνουν ανησυχητικά επίπεδα σωματιδίων και μονοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να αποφεύγουν τις υπαίθριες δραστηριότητες και να χρησιμοποιούν μάσκες προσώπου κατά της αιθαλομίχλης. Τα σχολεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και πολλές εμπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Η περιοχή της Σάντα Κρους έχει υποστεί την αποψίλωση σχεδόν 20 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε ο ερευνητής Αλσίδες Βαδίγιο, γεγονός που οδήγησε σε ακόμη περισσότερες πυρκαγιές.

«Πέρυσι η Σάντα Κρους ήταν η πιο μολυσμένη πόλη στον πλανήτη για μια εβδομάδα. Φέτος θα συμβεί και πάλι, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία», προειδοποίησε ο Βαδίγιο.

(AP Photo/Juan Karita)

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Άρσε διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει μέχρι να σβήσουν οι πυρκαγιές και έκανε γνωστό ότι ζήτησε διεθνή βοήθεια.

 

Related post