Οι Τούρκοι επισκέπτες που φτάνουν κατά χιλιάδες τονώνουν την αγορά της Σάμου

 Οι Τούρκοι επισκέπτες που φτάνουν κατά χιλιάδες τονώνουν την αγορά της Σάμου

Χρονιά ρεκόρ επισκεψιμότητας τουριστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια στη Σάμο, θα είναι η φετινή σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Ως τα τέλη Αυγούστου μόνο από το Κουσάντασι στη μία πύλη εισόδου στην πόλη της Σάμου έφτασαν 55.179 Τούρκοι και 20.260 ευρωπαίοι με τις αφίξεις συνολικά να ανέρχονται σε 76.014 έναντι 39.621 το ίδιο διάστημα του 2023, καταγράφοντας αύξηση 91,85%. Τέλος να πούμε ότι από τις 30 Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου έφτασαν στη Σάμο 118.533 επισκέπτες από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Από αυτούς 34.080 ήταν ευρωπαίοι πολίτες, 11.714 πολίτες τρίτων χωρών και 72.739 τούρκοι πολίτες. Ο αριθμός θεωρήσεων ταχείας βίζας ήταν 12.763.

Να σημειώσουμε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου άνοιξε και η πύλη εισόδου στο Καρλόβασι με ημερόπλοιο που φτάνει από το λιμάνι του Σιγατζίκ. Οι αρχικές προβλέψεις για αφίξεις τουριστών από την Τουρκία που θα φτάσουν τις 150.000 φαίνεται ότι θα επαληθευτούν ενώ είναι ευρέως αποδεκτό πλέον ότι η επένδυση σε διαφήμιση και σε επαφές με τη γειτονική χώρα απέδωσε καρπούς, αφού κατά γενική ομολογία η Σάμος κινήθηκε χάρη στην επισκεψημότητα από την Τουρκία που κάλυψε τα κενά της φετινής μειωμένης κατανάλωσης των ευρωπαίων τουριστών. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής τόνισε τη σημασία της μακρόχρονης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων για το «άνοιγμα» της Σάμου στην τουρκική αγορά, ενώ ενημέρωσε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει στο νησί μια εκδήλωση για να εκφράσει η Σάμος τις ευχαριστίες της προς τους τούρκους τουριστικούς πράκτορες που φέτος λόγω και της έκδοσης της ταχείας βίζας προωθούν στο νησί χιλιάδες επισκεπτών. Ωστόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον τουρισμό συμφωνούν ότι πρέπει από τον Νοέμβριο να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς η Σάμος θα μπορέσει του χρόνου να διαχειριστεί ακόμη καλύτερα το μεγάλο κύμα επισκεπτών από τη γειτονική χώρα και να βελτιώσει ελλείψεις και τα κακώς κείμενα που καταγράφτηκαν φέτος. Το ίδιο βέβαια θα πρέπει να ξεκινήσει και για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος προς τη Δύση.

Related post