Χατζηδάκης: Έχουμε κατορθώσει να είμαστε δεύτεροι σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ
«Έχουμε κατορθώσει και σε αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει δεύτερη άποψη, διότι είναι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν μόλις την Παρασκευή, να είμαστε τώρα που μιλάμε στο δεύτερο τρίμηνο του ’24, δεύτεροι σε ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι εννοείται ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο θέμα της ακρίβειας προσθέτοντας παράλληλκα ότι «εμείς εκλεγήκαμε στο τέλος της δεκαετίας της προηγούμενης με μια κατάσταση δραματική στη χώρα από πάσης απόψεως.
Είχαμε σωθεί, δεν βγήκαμε έξω από την ευρωζώνη, αλλά ήμασταν από τους τελευταίους στους ρυθμούς ανάπτυξης, στις επενδύσεις, τις εξαγωγές, στην ανεργία, ψηλά σε ό, τι θετικό ήμασταν στον πάτο και σε ό,τι αρνητικό στην κορυφή.
Δεν εκλεγήκαμε με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα με εμάς θα γίνει Δανία, Σουηδία, οτιδήποτε.
»Είχαμε πει ότι έχουμε στόχο να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, πράγμα το οποίο το πετύχαμε[…] Δεν είμαστε Βουλγαρία και μπορώ να σας τα δείξω αμέσως μετά όλα τα στοιχεία. Λοιπόν έχουμε κατορθώσει και σε αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει δεύτερη άποψη, διότι είναι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν μόλις την Παρασκευή, να είμαστε τώρα που μιλάμε στο δεύτερο τρίμηνο του ’24, δεύτεροι σε ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ναι, δεν είμαστε πρώτοι, είμαστε δεύτεροι πάντως στους 27. Δεν είναι αυτονόητο».
Σχετικά με την ανεργία είπε μεταξύ άλλων ότι «μείωση του ποσοστού ανεργίας μεταξύ 2019 -2023. Δεν μιλάμε για κάτι δευτερεύον. Μιλάμε για τη μεγάλη κοινωνική πληγή της ανεργίας. Δουλεύουν παραπάνω μισό εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων. Δεν είναι λίγο, νομίζω. Έχουμε προφανώς την ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκινώντας από το ’19 μέχρι το ’23 με βάση τη Eurostat, έχουμε τη μικρότερη σωρευτική ποσοστιαία αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Βεβαίως, το ’19 και το ’20 ήταν χρονιές αποπληθωρισμού[…] ποσοστιαία σωρευτική μεταβολή όγκου επενδύσεων. Ήμασταν στον πάτο όπως σας είπα, δεν έχουμε πάει στην κορυφή, αλλά έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και γι αυτό δημιουργήθηκαν και δουλειές».
«Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό καλύτερα, την ακρίβεια καλύτερα ως άνεργος; χωρίς μεροκάματο στο σπίτι του; ή με μεροκάματο στο σπίτι που έχουν μισό εκατομμύριο Έλληνες που καθόντουσαν προηγουμένως» υπογράμμισε.