Η CIA και η MI6 προειδοποιούν: «Η παγκόσμια τάξη απειλείται όπως στον Ψυχρό Πόλεμο»

 Η CIA και η MI6 προειδοποιούν: «Η παγκόσμια τάξη απειλείται όπως στον Ψυχρό Πόλεμο»

Οι επικεφαλής των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, CIA και MI6, προειδοποιούν για μια σοβαρή απειλή στην παγκόσμια τάξη, η οποία δεν έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι ηγέτες των υπηρεσιών, Ουίλιαμ Μπερνς και Σερ Ρίτσαρντ Μουρ, τόνισαν ότι οι χώρες τους εργάζονται στενά για να αντισταθούν στις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία και ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία.

Στο άρθρο τους στους *Financial Times*, οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι προέβλεψαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατάφεραν να προειδοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα αποχαρακτηρίζοντας μυστικά έγγραφα για να βοηθήσουν το Κίεβο. Παράλληλα, σημείωσαν ότι εργάζονται για την αποτροπή της ρωσικής δολιοφθοράς στην Ευρώπη και τονίζουν ότι ο αγώνας για την υποστήριξη της Ουκρανίας παραμένει κρίσιμος, καθώς ο Πούτιν «δεν θα πετύχει».

Οι επικεφαλής των δύο υπηρεσιών αναγνώρισαν επίσης τη γεωπολιτική άνοδο της Κίνας ως τη μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα, κάτι που έχει οδηγήσει σε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών τους. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στις προσπάθειές τους για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας, ελπίζοντας σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.

Αυτές οι απειλές, υποστηρίζουν, απαιτούν συνεχείς προσπάθειες και καινοτομία για τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας σε ένα ολοένα και πιο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.

Related post