Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της»

 Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της»

Κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι η ασφάλεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ευημερία της χώρας. Όπως ανέφερε, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε φάση ριζικής αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως οι εξελίξεις από το 2019 και έπειτα, με την κλιμάκωση των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, επιβάλλουν γρήγορη πρόοδο στις αμυντικές πολιτικές της χώρας. Η «Ατζέντα 2030» περιλαμβάνει έξι βασικούς άξονες, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας και άμυνας. Αυτοί οι άξονες περιλαμβάνουν την αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, την επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την εισαγωγή ενός σύγχρονου μοντέλου στρατιωτικής θητείας, τη φροντίδα για το μόνιμο προσωπικό, την προώθηση της αμυντικής διπλωματίας, και την ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης τη σημασία της δημιουργίας του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), που έχει στόχο την ενσωμάτωση καινοτόμων λύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις με χαμηλό κόστος. Σημαντικό παράδειγμα είναι το σύστημα anti-drone «Κένταυρος», το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες μάχης με επιτυχία και θα εξοπλίσει όλες τις φρεγάτες ΜΕΚΟ.

Με την ολοκλήρωση των αμυντικών προγραμμάτων, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της, με σαφή προσανατολισμό στην αμυντική καινοτομία και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.

Related post