Θ. Σκυλακάκης στην 88η ΔΕΘ: “Καθοριστικά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργειακή μας πολιτική”
«Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κεντρικός πυλώνας της ενεργειακής μας πολιτικής, είναι κεντρικός πυλώνας της πράσινης μετάβασης και τα δίκτυα υψηλής τάσης είναι καθοριστικά για την επίτευξη των στόχων μας» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του «Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΔΜΗΕ) στο περίπτερο 10, στην 88η ΔΕΘ.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τη σημερινή κυβέρνηση, έως και πέρυσι, οι επενδύσεις σε δίκτυα υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και πρόσθεσε: «Από τα περίπου τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, έχουνε φτάσει στο 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και συνεχίζουμε με τον ίδιο και αυξανόμενο ρυθμό, ως την επίτευξη του στόχου».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι επεκτείνονται οι προσπάθειες δικτύωσης των νησιών και διασυνδεσιμότητας με όμορες χώρες και με την Ιταλία, αλλά και προς την Κεντρική Ευρώπη, καθώς, όπως είπε, είναι θεμελιώδης ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα, με ευρωπαϊκές πολιτικές, η έλλειψη διασυνδέσεων στην Ανατολική Ευρώπη και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το σύστημα υπολογισμού των τιμών, ώστε να αποφευχθούν «ενδημικές» αυξήσεις τιμών, στρεβλώσεις και ανισότητες στην αγορά ενέργειας.
«Για παράδειγμα, το καλώδιο για τη Γερμανία δεν είναι “nice to have”, το καλώδιο για τη Γερμανία είναι κάτι που ολοκληρώνει τον ενιαίο οικονομικό χώρο, που είναι προϋπόθεση και απαίτηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και στο βαθμό που δεν το ολοκληρώνουμε, δεν τηρούμε τις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις συνθήκες, το ευρωπαϊκό μας Σύνταγμα» είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε:
«Και βέβαια έχουμε και τις διασυνδέσεις προς νότο, αλλά οι προτάσεις διασυνδέσεων που αφορούν κατά κύριο λόγο την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συστήματος διασυνδέσεων και μετά την έναρξη των διασυνδέσεων του ευρωπαϊκού συστήματος με τα εκτός Ευρώπης κράτη είναι ένα τεράστιο θέμα, που απαιτεί από την Ευρώπη να διαμορφώσει τις αντίστοιχες πολιτικές. Ποια είναι η ουσία όταν εμείς εφαρμόζουμε το ets (σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών) και οι γείτονες, που θα συνδεθούμε, δεν το εφαρμόζουν; Αυτό δημιουργεί μία εγγενή στρέβλωση. Πρέπει λοιπόν, για να προωθήσουμε – και είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουμε – τις διασυνδέσεις με τους εκτός Ε.Ε. γείτονες μας, να βρούμε τους τρόπους ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση».
«Η πράσινη μετάβαση, που σημαίνει πρόσβαση στη φθηνή πράσινη ενέργεια, ξαναλέω στη φθηνή πράσινη ενέργεια, είναι κρίσιμη και για τις οικονομίες και για τις κοινωνίες. Είναι κρίσιμη για μας και ως κομμάτι της ισότιμης συμμετοχής μας στην Ευρώπη, είναι κρίσιμη για την κοινωνία, είναι κρίσιμη για κάθε έναν ξεχωριστά» κατέληξε ο υπουργός.
«Να ευχαριστήσω από την πλευρά μου, γιατί ο ΑΔΜΗΕ επιδεικνύει και κοινωνικό πρόσωπο, είναι πολύ σημαντική συνεισφορά στη φετινή αντιπυρική περίοδο» είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και αφού υπενθύμισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, από κοινού με το ΥΠΕΝ και την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας, πρόσθεσε:
«Μπορούν να μπαίνουν μετά από πέντε δεκαετίες μέσα στα δάση μας και να φροντίζουν τα δίκτυα, αλλά και να δημιουργούν ζώνες αντιπυρικές ζώνες. Έχει ήδη ξεκινήσει αυτό με πολύ σημαντικές επιτυχίες στην Αττική, αν θέλετε να πάτε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να δείτε τι δουλειά έχει κάνει ο ΑΔΜΗΕ. ‘Αρα πάντα υπάρχει και μία άλλη επικοινωνία, πέραν της επιχειρηματικής και αναπτυξιακής, σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνική εταιρική ευθύνη και τη στήριξη της πολιτείας και σας ευχαριστούμε για αυτό».
«Οι διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να απελευθερωθούν περισσότερο, πρέπει να γίνουν πιο ψηφιοποιημένες και να γίνουν πιο ευέλικτες και νομίζω ότι αυτή είναι η προτεραιότητα που έχουν θέσει όλες οι χώρες και η Ελλάδα» είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και συνέχισε: «Ο χρόνος είναι ουσιαστικός για όλους μας, όπως είμαστε κίνηση, σε αυτό το μονοπάτι για την καθαρή ενέργεια και αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία. Και αυτή η συνεργασία χρειάζεται με τους επενδυτές, χρειάζεται πρώτα από όλα με τις ρυθμιστικές αρχές, παντού, και ειδικά με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επειδή τα έργα για να γίνουν στην πραγματικότητα χρειάζονται ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο και χρήματα».
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ θα ήθελα να ευχηθώ ό,τι καλύτερο στο Μάνο Μανουσάκη, έχετε σκληρή δουλειά για φέτος, πολλά έργα είναι στο τραπέζι και περιμένουμε την ταχύτητα που από την εμπειρία στο παρελθόν, και το δημιουργικό πνεύμα σας» πρόσθεσε η υφυπουργός.
Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης επεσήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να διαλέγει από ένα καταιγισμό επενδύσεων» στην ενέργεια, σημειώνοντας ότι «αυτός ο καταιγισμός δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις» και πρόσθεσε: «Στόχος είναι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα εξαγωγό πράσινης ενέργειας και είμαστε σε πλήρη συνείδηση ότι, αν το πετύχουμε αυτό, θα το πετύχουμε μόνο με την συνδρομή του ΑΔΜΗΕ. Και είμαι σε πολύ ευχάριστη θέση να βλέπω ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει απολύτως ευθυγραμμιστεί με αυτή τη στρατηγική και προωθεί τις διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας, μαζί βέβαια με την βελτίωση του εσωτερικού μας δικτύου και τις διασυνδέσεις των νησιών».
«Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο εκτελεστικός βραχίονας της Ελλάδας στον ενεργειακό σχεδιασμό της» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.
«Ο ευρωπαϊκός οικονομικός χώρος σε ό,τι αφορά την ενέργεια είναι απολύτως απαραίτητο να ενοποιηθεί μόνο και μόνο για να έχουμε φως όλοι μας, είδαμε από τα blackout που γίνανε τον Αύγουστο στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και βέβαια είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να μπορέσει – εάν λυθούν τα προβλήματα που ανέφερε ο υπουργός προηγουμένως για τα θέματα του ανταγωνισμού – να εισάγει πράσινη φθηνή ενέργεια, πλεονάζουσα, που θα παράγεται στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή» συνέχισε ο κ. Μανουσάκης και πρόσθεσε: «Σε όλα αυτά ο ΑΔΜΗΕ θέλει να συνδράμει στη στρατηγική που χαράζει η Ελλάδα. Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο εκτελεστικός βραχίονας της Ελλάδας στον ενεργειακό της σχεδιασμό και θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του, το οποίο με αυτοθυσία τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει αυτή την ανάπτυξη που χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω για τον οργανισμό, δεν υπάρχει όμοια της και σε ποιότητα και σε ποσότητα σε κανέναν άλλον ευρωπαίο διαχειριστή τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αυτό έχει γίνει με πάρα πολύ σκληρή δουλειά και, χωρίς τους εργαζόμενους, καμία διοίκηση δεν μπορεί να πετύχει αυτά τα συγκεκριμένα επιτεύγματα».
Ο κ. Μανουσάκης περιέγραψε τα επόμενα βήματα, από πλευράς του ΑΔΜΗΕ, για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στη χώρα. «Για το επόμενο διάστημα, περνάμε πια στην δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τα υποβρύχια καλώδια για όλες τις διασυνδέσεις μας στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Θυμίζω, ότι, λόγω της στενότητας της αγοράς, αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίον κάνουμε αυτούς τους διαγωνισμούς, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι εγκαίρως, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε υποβάλει στη ρυθμιστική αρχή περνώντας τη δεύτερη φάση να καταφέρουμε να προχωρήσουμε.
Και βέβαια, το δεύτερο είναι ότι προχωράμε και με το διαγωνισμό για τα Δωδεκάνησα, το αμέσως επόμενο διάστημα. ‘Αρα, λοιπόν, θέλω να πω ότι προφανώς το ότι αναλαμβάνουμε μεγάλα εγχειρήματα, αυτό εμπεριέχει και πολύ σημαντικές προκλήσεις. Αλλά θέλω να είστε σίγουροι ότι, όπως όλα αυτά τα οκτώ χρόνια, ο ΑΔΜΗΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Εχουμε δείξει στο παρελθόν, ότι έχουμε ξεπεράσει πάρα πολλές δυσκολίες, θα προχωρήσουμε παρακάτω δυνατά όπως πάμε μέχρι σήμερα».
Ο κ. Μανουσάκης σχολίασε επίσης την τοποθέτηση του κ. Κικίλια, τονίζοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ από την αρχή επέδειξε πνεύμα συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς ΑΔΜΗΕ είναι ένας οργανισμός που κατά 51% μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο και «δεν ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος των μετόχων του, ενδιαφέρεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και για την προστασία του περιβάλλοντος».
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε θέματα Ενέργειας και Βιωσιμότητας των Αραβικών Εμιράτων Abdulla Balalaa και ο πρόεδρος Δ.Σ. του ENTSO-E , Damian Cortinas.