Δεκατρείς Παλαιστίνιοι νεκροί σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον κέντρου υποδοχής εκτοπισμένων – Ο πόλεμος εισέρχεται στον 12ο μήνα
Τουλάχιστον δεκατρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι δεκαπέντε τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε βομβαρδισμούς των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ εναντίον σχολείου το οποίο είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων και εναντίον πολυκατοικίας σε τομείς της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν επλήγησαν σκηνές εκτοπισμένων στον χώρο του σχολείου Χαλίμα ας Σαντίγια, στην Τζαμπάλια (βόρεια).
Από την άλλη ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε «πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών που δρούσαν» εντός του σχολείου, λαμβάνοντας «μέτρα για τη μείωση του κινδύνου να πάθουν κακό άμαχοι», ιδίως με τη «χρήση πυρομαχικών ακριβείας, την επιτήρηση από αέρος και τη συλλογή επιπρόσθετων πληροφοριών».
«Τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποιούσαν το κέντρο διοίκησης και ελέγχου για να σχεδιάζουν και να εκτελούν τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον στρατευμάτων και «του κράτους του Ισραήλ», επέμεινε.
Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδισμός έπληξε πολυκατοικία στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ.
Οι βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν την ημέρα που ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στον θύλακο υπό πολιορκία εισέρχεται στον δωδέκατο μήνα του.
Η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 παραμένουν όμηροι των μαχητών του παλαιστινιακού κινήματος, ωστόσο 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εισήλθε σήμερα στον 12ο μήνα του χωρίς να διαφαίνεται ελπίδα να σταματήσουν οι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί και να επιτευχθεί εκεχειρία ή η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.
Παράλληλα σήμερα, μία ημέρα αφότου μία Αμερικανίδα ακτιβίστρια τουρκικής καταγωγής σκοτώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του εποικισμού, η οικογένειά της κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι την πυροβόλησε και ζήτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα».
Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Έκτοτε το Ισραήλ δεσμεύθηκε να εξαλείψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα, έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 40.939 ανθρώπους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.
Η οικογένεια της Αμερικανίδας, που σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη, κατηγορεί το Ισραήλ και απαιτεί να διεξαχθεί έρευνα
Η οικογένεια μιας τουρκικής καταγωγής Αμερικανίδας, που τραυματίσθηκε θανάσιμα από σφαίρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του εποικισμού, κατηγόρησε σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι την σκότωσε και απαίτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, 26 ετών, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εβραϊκού εποικισμού στην Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ.
«Η παρουσία της στη ζωή μας ξεριζώθηκε βάναυσα, άδικα και παράνομα από τον ισραηλινό στρατό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια της νεαρής γυναίκας.
«Η Αϊσενούρ υπερασπιζόταν ειρηνικά τη δικαιοσύνη, όταν σκοτώθηκε από μια σφαίρα», προσθέτει η οικογεένια, κάνοντας λόγο για ένα βίντεο «που δείχνει ότι (η σφαίρα) προερχόταν από ένα σκοπευτή του ισραηλινού στρατού».
«Ζητούμε από τον πρόεδρο (Τζο) Μπάιντεν, από την αντιπρόεδρο (Κάμαλα) Χάρις και από τον υπουργό Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν να διατάξουν ανεξάρτητη έρευνα για τον άδικο φόνο μιας αμερικανίδας πολίτη και να φροντίσουν ώστε οι ένοχοι να λογοδοτήσουν πλήρως για τις πράξεις τους».
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες, Παρασκευή, ότι στρατιώτες στον τομέα της Μπέιτα «απάντησαν με πυρά προς την κατεύθυνση του κύριου υποκινητή βιαιοτήτων, ο οποίος είχε εκτοξεύσει πέτρες εναντίον τους και αποτελούσε απειλή». Πρόσθεσε πως «εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μια ξένη υπήκοος σκοτώθηκε από τα πυρά στη ζώνη».
Κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη λύπη της για τον «τραγικό» θάνατο της νεαρής γυναίκας και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.
Η οικογένειά της εκτιμά πάντως ότι, «δεδομένων των συνθηκών (…) του θανάτου της Αϊσενούρ, μια ισραηλινή έρευνα δεν είναι επαρκής».
Η νεαρή γυναίκα ήταν μέλος του International Solidarity Movement (ISM, Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης), μιας φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης, και βρισκόταν στην Μπέιτα για να πάρει μέρος σε μια εβδομαδιαία διαδήλωση κατά της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση. Οι οικισμοί αυτοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε χθες, Παρασκευή, «μια βάρβαρη επέμβαση του Ισραήλ» που στοίχισε τη ζωή, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί