Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος 2024 – «Προσεγγίσεις του αρχέτυπου μύθου»

 Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος 2024 – «Προσεγγίσεις του αρχέτυπου μύθου»

“Προσεγγίσεις του αρχέτυπου μύθου” είναι το θέμα της φετινής τέταρτης συνάντησης του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιεί το Θεσσαλικό Θέατρο και διεξάγεται την περίοδο 5-10 Σεπτεμβρίου 2024, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο πλαίσιο της ειδικής Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού. Κατά την διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια και διαλέξεις σε φοιτητές/τριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και εργαστήρια υποκριτικής και κίνησης για τους πολίτες.

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σκοπός της φετινής διοργάνωσης είναι η έρευνα της σημειολογίας του αρχαίου μύθου μέσα από τις μεταγραφές του αρχαίου δράματος, εξετάζοντας σύγχρονα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετακίνηση πληθυσμών, με στόχο την εν δυνάμει δημιουργία πρωτότυπων κειμένων. Τα κείμενα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως υλικό στα εργαστήρια και τις διαλέξεις αφορούν στη Μήδεια του Ευριπίδη και στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, καθώς και σε σύγχρονες μεταγραφές της παγκόσμιας δραματουργίας.

Η φετινή συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος στοχεύει στην ερεύνα του βιωματικού υλικού ως βασικό εργαλείο δημιουργίας πρωτότυπης δραματουργίας.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Θεσσαλικού Θεάτρου και στο Β’  Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.  Τα εργαστήρια ξεκινούν την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024.

Εργαστήρια φοιτητών – Εισηγητές

Γιάγκος Ανδρεάδης: Συγγραφέας, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.

Πωλίνα Κρεμαστά: Χορογράφος, Χορεύτρια, καθηγήτρια χορού.

Ρηνιώ Κυριαζή:  Ηθοποιός, Σκηνοθέτιδα, καθηγήτρια Αγωγής Λόγου στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Ωδείου Αθηνών και Νέλλης Καρρά.

Ελένη Μποζά: Σκηνοθέτιδα, καθηγήτρια Υποκριτικής, πρώην Διευθύντρια Σπουδών της Δραματική Σχολή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Πάτρας – Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης,  πρώην

Αναπληρώτρια Διευθύντρια σπουδών της Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου.

Αλέξανδρος Σχισμένος: Δόκτωρ Φιλοσοφίας,  Συγγραφέας, καθηγητής στην Ανώτερη δραματική σχολή Τεχνών 100.

Κώστας Τσιάνος: Σκηνοθέτης, Ηθοποιός – Χορογράφος.

Πρόγραμμα απογευματινών εργαστηρίων:

Στην ενότητα των δράσεων που απευθύνονται στους πολίτες το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Πωλίνα Κρεμαστά, εργαστήριο κίνησης με θέμα Απόγειος – μια πρακτική κίνησης και χορού για το Αρχαίο Δράμα.

Πέμπτη 5, Σάββατο 7 και Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου,  18:30-22:30.

Ελένη Μποζά εργαστήριο Υποκριτικής με θέμα ΜΗΔΕΙΑ – Από τον μύθο στη σύγχρονη διακειμενικότητα.

Παρασκευή 6 και Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024, 17:00-20:30.

Διάλεξη του Αλέξανδρου Σχισμένου με τίτλο «Οι Μήδειες από τον Ευριπίδη έως τη Φράνκα Ράμε και τον Χάϊνερ Μίλλερ», τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 στις 17:00 στο Διαχρονικό Μουσείο. Η διάλεξη είναι ανοιχτή για όλο το κοινό.

Οι συμμετοχές των εργαστηρίων δεν θα ξεπερνούν τα 25 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για τα εργαστήρια των πολιτών στον παρακάτω σύνδεσμο https://bit.ly/3XcsdHA.

Πηγή: ertnews.gr

Related post