Κρήτη: Kράχτες – παρκαδόροι στο Ελαφονήσι ορμούν μπροστά στα αυτοκίνητα για να πιάσουν πελάτες

 Κρήτη: Kράχτες – παρκαδόροι στο Ελαφονήσι ορμούν μπροστά στα αυτοκίνητα για να πιάσουν πελάτες

Με απροκάλυπτο και σαφώς αφιλόξενο για τα δεδομένα της Κρήτης τρόπο, λειτουργούν κάποιοι επαγγελματίες για το παχυλό μεροκάματο. Ο λόγος για τη φημισμένη παραλία στο Ελαφονήσι νότια των Χανίων, όπου φαίνεται να επανήλθε η πρακτική της δεκαετίας του ‘80 με κράχτες – παρκαδόρους που σχεδόν «εξαναγκάζουν» τους επισκέπτες να παρκάρουν σε ιδιόκτητο χώρο με το σχετικό αντίτιμο.

Χαρακτηριστική είναι η ταμπέλα που αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πάρκινγκ στην παραλία», κάτι το οποίο είναι απολύτως παραπλανητικό καθότι λειτουργεί ως αθέμιτος ανταγωνισμός για τους άλλους επαγγελματίες ιδιοκτήτες υπαίθριου χώρου στάθμευσης.

Στο αποκαλυπτικό βίντεο που εξασφάλισε από το σημείο το Eleftherostypos.gr φαίνεται καθαρά η… «φιλότιμη προσπάθεια των ανθρώπων της υποδοχής» να πείσουν τους πελάτες – επισκέπτες. Φαίνεται μάλιστα καθαρά στην εικόνα ότι σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί αναγκάζονται με ελιγμό να περάσουν στο αντίθετο ρεύμα ώστε να υπερβούν το «εμπόδιο» της υποδοχής από τους επιτήδειους.

Επιπλέον υποβάλλονται σε πρόσθετη ταλαιπωρία περπατώντας για εκατοντάδες μέτρα μέχρι την βραβευμένη παγκόσμιου φήμης παραλία. Πολλά τα παράπονα ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στις τοπικές αρχές ή τα τουριστικά φόρουμ.

Πριν από έναν μήνα εξάλλου σε έρευνα του biskotto.gr είδαμε φωτογραφίες και μαρτυρίες για τις πρακτικές αυτές.

Οι επισκέπτες (Έλληνες και ξένοι) που μίλησαν στο τοπικό μέσο ανέφεραν:

Ζακέλ – Παουλίν – Σιμόν (επισκέπτες από Γαλλία): «θα μπορούσαμε να δούμε τι επιλογές έχουμε, αλλά δεν προλάβαμε. Ο τύπος σε καθοδηγεί με ένταση και βιασύνη στο πάρκινγκ ώστε να νομίζεις πως δεν έχεις εναλλακτική. Πολύ άσχημο και σίγουρα όχι ευγενικό».

Άννα – Γεωργία – Ειρήνη – Στέφανος (φοιτητές από Θεσσαλονίκη): «νοικιάσαμε αυτοκίνητο, το είχαμε κάνει και πέρυσι. Αυτός ο «εξαναγκασμός» σίγουρα δεν είναι Κρητική φιλοξενία».

(6-7 Ιταλοί επισκέπτες με μίνι βαν): «μπήκαμε στο πάρκινγκ και βγήκαμε διότι αυτό είναι πολύ ενοχλητικό. Παρκάραμε τελικά αλλού. Η ευγένεια και η σωστή υποδοχή ήταν πάντα για τους Έλληνες ένα πλεονέκτημα, γιατί να το χαλάσουν τώρα;»

(4μελής οικογένεια από Ανατολική Κρήτη): «ας βάλουν ταμπέλες πιο πάνω να ξέρουμε τι επιλογές έχουμε. Δεν είναι ωραίο ούτε ευγενικό να μας βλέπουν λες και είμαστε Ευρώ».

Related post