Κ. Καραγκούνης στο ΕΡΤΝews: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ – Στο τέλος του χρόνου η εξειδίκευση της αύξησης των συντάξεων
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης μιλώντας στην εκπομπή Newsroom και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.
Όπως είπε «θα είναι μια ΔΕΘ εντός εισαγωγικών δουλειάς, μια ΔΕΘ στροφή στην καθημερινότητα. Προφανώς ό, τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα λαμβάνει ως βασική παράμετρο τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τις παραμέτρους που έχουμε και θα επικεντρωθεί σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
»Με αυτή την έννοια λοιπόν, δεν θα είναι αυτό που παραδοσιακά λέμε – άλλωστε το έχει πει ο πρωθυπουργός, δεν του αρέσει η έκφραση- ένα καλάθι παροχών. Θα γίνουν όμως ανακοινώσεις. Θα γίνουν ανακοινώσεις πάντα βέβαια κρατώντας στο μυαλό μας ότι σύμφωνα και με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι αυξημένες οι δαπάνες για το ’25 σε σχέση με το ’24, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
»Θα κοιτάξουμε να είναι και κάτι παραπάνω, οπότε πρέπει σίγουρα να καλύψουμε το ζήτημα των αμυντικών δαπανών που είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, παράδοση των Belharra, ένα δισ. επίσης για τις τακτικές δαπάνες σε Υγεία και Παιδεία[…] έβλεπα τους αριθμούς, από το ’19 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 40.000 μόνιμοι διορισμοί στο Δημόσιο σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Οι 10.000 ανακοινώθηκαν μόλις πρόσφατα[…] Και βεβαίως υπολογίστε και ένα δισεκατομμύριο ευρώ – θα εξειδικευτεί ο αριθμός και πιο ειδικότερα στο επόμενο διάστημα- για αύξηση των συντάξεων[…]
Θα εξειδικευτεί το τέλος του χρόνου πόση θα είναι η αύξηση των συντάξεων για το ’25. Αντιλαμβάνεστε ότι μετά από πάρα πάρα πολλά χρόνια δίνονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων».
Πρόσθεσε ότι « περίπου προς το τέλος του χρόνου θα έχουμε το ακριβές ποσό της αύξησης, που προφανώς θα είναι μια σημαντική αύξηση για τους συνταξιούχους που όλα αυτά τα χρόνια, όπως ξέρετε πολύ καλά έβλεπαν μόνο μειώσεις
δυστυχώς. Όσο η οικονομία παράγει, αυξάνεται το ΑΕΠ, αυξάνεται η παραγωγικότητα, αυξάνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης, έρχονται επενδύσεις τόσο και περισσότερες συντάξεις θα δίνουμε και μεγαλύτερους μισθούς στον κόσμο θα δίνουμε και περισσότερα επιδόματα και τα πάντα.
Tι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας
Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε σχετικά με το επίδομα ανεργίας ότι « παρότι αυτό θα εξειδικευθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα[…] το επίδομα ανεργίας πράγματι θα κινητροδοτεί τους εργαζόμενους να βγουν πολύ πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας. Αυτό μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει γενικώς τα επιδόματα να ενισχύουν μεν τους αδύναμους, αλλά να είναι και παραγωγικά. Αυτή είναι η κεντρική μας στόχευση και αυτό το λέω συνολικά για τα επιδόματα. Θα είναι εμπροσθοβαρές.
Θα δίνονται περισσότερα χρήματα προφανώς στην αρχή και θα βαίνει μειούμενο.
»Επίσης θα λαμβάνει υπόψη τα χρόνια εργασίας. Είναι διαφορετικό ένας εργαζόμενος που δουλεύει 10 και 20 χρόνια και 25 χρόνια και εντελώς διαφορετικό ένας εργαζόμενος ο οποίος δουλεύει ένα ή δύο χρόνια. Το αντιλαμβάνεστε αυτό. Αλλά γενικά η λογική μας είναι εμπροσθοβαρώς να δίνονται περισσότερα χρήματα και μετέπειτα να είναι μειούμενο ώστε να μπει και ο άνεργος στη λογική να βρει εργασία.
»Επίσης αξιολογείται όταν από τις δομές της ΔΥΠΑ προτείνονται εργασία σε ανέργους μια φορά και δυο φορές και τρεις φορές. Αξιολογεί το γεγονός αν κάποιος το αποδέχεται ή όχι. Γιατί ξέρετε, πρέπει και κάποια στιγμή να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια πρακτική διάσταση[…] υπάρχει μια βασική στόχευση. Τα επιδόματα πρέπει να πηγαίνουν στους αδύναμους[…] Από εκεί και πέρα να είναι να είναι και παραγωγικό όλο αυτό. Σε κάθε περίπτωση δε θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο[…]».
Σε άλλο σημείο είπε «στα επιδόματα τα οποία αφορούν τη στήριξη της οικογένειας ξέρετε ότι έχει γίνει επέκταση το τελευταίο διάστημα. Πριν 1 – 1,5 μήνα έγινε επέκταση και σε άλλους κλάδους. Αφορά πάρα πάρα πολλές πλέον μισθωτές εργαζόμενες. Μία μισθωτή εργαζόμενη των 830 ευρώ παίρνει περίπου 13 και πλέον χιλιάδες ευρώ ως στήριγμα από την άδεια κύησης, από το επίδομα γέννησης, από την άδεια μητρότητας. Πρόσφατα έγινε επέκταση και στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η λογική μας είναι γενικώς να μπορούμε να επεκτείνουμε όσο μπορούμε τα επιδόματα, κυρίως για να στηρίξουμε τις οικογένειες οι οποίες έχουν πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε το μεγάλο ζήτημα του δημογραφικού. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια και αυτή είναι μια πολιτική που όπως καταλαβαίνετε είναι πολύπλευρη και έχει διάφορες διαστάσεις».
Επέκταση ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση
Σε σχέση με την ψηφιακή κάρτα κι αν πάμε στην επέκταση της σε τουρισμό και εστίαση τόνισε « θα γίνει η επέκταση σε πιλοτική βάση σε πρώτη φάση. Δεν θα επηρεάσει δηλαδή, όπως το είχαμε πει, ούτε αυτή τη θερινή σεζόν, ούτε τη χειμερινή σεζόν. Πιλοτικά θα ξεκινήσει και η λογική είναι μετά το νέο έτος να πάμε σε κάτι πιο γενικό και καθολικό και κανονιστικό.
Και ο ίδιος πρωθυπουργός το είχε πει στην πρόσφατη επίσκεψη που είχε στο υπουργείο Εργασίας. Το θεωρεί πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Ήδη εφαρμόζεται σε πάρα πολλούς κλάδους της οικονομίας. Αφορά αυτή τη στιγμή πάνω από 500.000 εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεστε ότι με την εισδοχή σε επισιτισμό και τουρισμό θα είναι πολύ μεγάλοι αριθμοί[…]».
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Καραγκούνη στο βίντεο που ακολουθεί
Πηγή: ertnews.gr