Δοκιμάζουμε το φουτουριστικό ηλεκτρικό sports-sedan Hyundai Ioniq 6 στην έκδοση με τους 325 ίππους
Όμως, το παράλληλο αυτό σύμπαν δεν υπάρχει, η σιλουέτα των οικογενειακών αυτοκινήτων έχει ψηλώσει και διογκωθεί στα SUV, και το Ioniq 6 της Hyundai κυκλοφορεί κάπου αναμεσα στις λωρίδες του αυτοκινητοδρόμου αντλώντας απορημένα βλέμματα ως κάτι μη σύνηθες, δύσκολο να το κατανοήσεις ή να το εντάξεις κάπου.
Παρότι δείχνει ανέναταχτο, όμως, το Ioniq 6 εντάσσεται σε ένα σαφές πλαίσιο: πρώτα από όλα, όσο κι αν δείχνει στιλπνό και ορμητικό, όσο κι αν η ουρά του θυμίζει κάποιες Porche 911 από τα βάθη της λησμονιάς, χωρίς φυσικά ένα αερόψυκτο μοτέρ κάτω από τις λαμαρίνες της, αυτό δεν είναι ένα sportscar.
Το Ioniq 6 είναι μια οικογενειακή sedan μπερλίνα, εστιασμένη κυρίως στον (άπλετο) χώρο και τις ανέσεις που προσφέρει για τους επιβάτες μέσα στα 4,85 μέτρα του μήκους του (όσο κι αν δεν του φαίνονται), αλλά με τόσο ιδιόμορφο σχήμα που πυροδοτεί κάποιες φευγαλέες αναμνήσεις από ένα παιδικό μας νεφέλωμα: από το καμπύλο καπό ενός μαύρου ιππότη της ασφάλτου, από την κεκλιμένη τρίτη κολόνα ενός αρχέγονου liftback ή fastback, από την ουρά μιας 911 με ένα ενιαίο φως σε όλο της το πλάτος και δύο πτέρυγες.
Έτσι θα ήταν το σχήμα των οικογενειακών sedan αν δεν κυριαρχούσαν τα SUV; Είναι πολύ πιθανό, διότι ο σχεδιασμός πρώτα από όλα εξυπηρετεί τις πολύ υψηλές αεροδυναμικές απαιτήσεις που προβάλλει η ανάγκη αύξησης της αυτονομίας από το σύστημα ηλεκτροκίνησης.
Διότι έτσι θα ήταν η τεχνολογία των sedan, αν ήταν ακόμα οι βασιλείς των οικογενειακών αυτοκινήτων: αθόρυβα, με δύο ηλεκτροκινητήρες, που αποδίδουν 325 ίππους και το καθιστούν τετρακίνητο, και με μπαταρία 77 kWh που καλύπτει όλο το πάτωμα και χαρίζει αυτονομία 583 χιλιομέτρων.
Hyundai Ioniq 6: Σχεδιασμός
Τα πάντα στο σχεδιασμό του Ioniq 6 εξυπηρετούν την αεροδυναμική: τα ενεργά (ηλεκτρικά κινούμενα) πτερύγια στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα, οι αεροκουρτίζες στους θόλους που ελέγχουν τους στροβιλισμούς, το σχέδιο των ζαντών, και φυσικά το επίπεδο κάτω μέρος του δαπέδου που στέλνει τη ροή του αέρα κατ’ ευθείαν στο διαχύτη, στην απόληξη του δαπέδου.
Έτσι, το Ioniq 6 ανεβαίνει στα υψίπεδα των αυτοκινήτων παραγωγής σχετικά με τον περιορισμό της αντίστασής του στον αέρα: ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι μόλις 0,219. Κατά τα άλλα, η τετράθυρη αυτή σπορ μπερλίνα προβάλλει το προφίλ μιας πολύ δυναμικής αψίδας της οροφής που ξεκινά από το καπό και σβήνει στο πίσω άκρο του αμαξώματος.
Η αψίδα αυτή δίνει μια κάποια κλειστοφοβική αίσθηση στο εσωτερικό ειδικά σε υψηλόσωμους επιβάτες, οι οποίοι εκτός των άλλων κάθονται και ψηλά λόγω της παχιάς μπαταρίας στο δάπεδο. Επίσης, η κλίση της οροφής πίσω δεν αφήνει παραπάνω από 401 λίτρα για το χώρο αποσκευών.
Αυτό είναι το κόστος της επιλογής ενός τόσο δυναμικού σχεδίου, σε ένα κατά τα άλλα ασύλληπτα ευρύχωρο εσωτερικό -αντίστοιχων παλιών αμερικανικών sedan ή μιας Skoda Superb- όπου λόγω των 2,9 μέτρων του μεταξονίου οι πίσω επιβάτες σχεδόν μπορούν να απλώσουν τα πόδια τους. Κι ανάλογη είναι και η πρακτικότητα, με πολλές θέσεις μικρών αντικειμένων (με κορυφαία αυτή κάτω από την κεντρική κονσόλα), και χωρίς φυσικά τούνελ μετάδοσης στο κέντρο των πίσω καθισμάτων.
Hyundai Ioniq 6: Εσωτερικό
Ακριβώς όπως και του αμαξώματος, έτσι και ο σχεδιασμός του εσωτερικού είναι πάντοτε θέμα υποκειμενικό, θέμα γούστου και προσωπικού στιλ. Εδώ είναι μινιμαλιστικό, σχεδόν λιτό, με απλές γραμμές και φυσικά με πρωταγωνίστριες τις δύο ψηφιακές οθόνες 12,3’’ ιντσών ενωμένες σε μία ενιαία γυάλινη επιφάνεια με μεταλιζέ πλαίσιο.
Η αριστερή οθόνη αναλαμβάνει την πληροφόρηση του οδηγού, ενώ η δεξιά τις αμέτρητες ρυθμίσεις των παραμέτρων του αυτοκινήτου και φυσικά του ελέγχου της συνδεσιμότητας του smartphone, του συστήματος πολυμέσων -στη θέση του κασετόφωνου των 70s- και της πλοήγησης.
Το καλό, πάντως, είναι ότι μεταξύ της οθόνης και της κονσόλας έχουν παραμείνει κάποιοι φυσικοί διακόπτες για αμεσότερη και πρακτικότερη πρόσβαση, όπως για τον κλιματισμό. Τέλος, το εσωτερικό κάνει σαφή τα καλής ποιότητας υλικά του, κάποια εκ των οποίων είναι βιώσιμα, και αλλάζει κρυφό φωτισμό τη νύχτα.
Hyundai Ioniq 6: Ηλεκτροκίνηση & αυτονομία
Ο γραμμικός και προοδευτικός τρόπος με τον οποίο οι τεχνικοί στη Νότια Κορέα επέλεξαν να ρυθμίσουν το ξεδίπλωμα των 325 ίππων της έκδοσης αυτής, με τους δύο κινητήρες, μαρτυρά και τη γενικότερη φιλοσοφία του αυτοκινήτου. Από την άλλη, βέβαια, με τόση ισχύ και τη ροπή από το μηδέν, δεν παύει να σημειώνει την επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 5,1 δευτερόλεπτα.
Άλλωστε, η έκδοση αυτή έχει δύο ηλεκτρικά μοτέρ, που αποδίδουν μαζί 605 Nm ροπής. Δοκιμάστε να βυθίσετε το γκάζι εν κινήσει και, εξαιρουμένου του ήχου, δεν θα απέχετε πολύ από την εκρητικότητα μιας παλιάς, καλής θερμικής 911.
Το Ioniq 6 είναι περισσότερο ένα Grand Tourer, ένας δυναμικός ταξιδευτής, παρά ένα sportscar. Για να πετύχεις της αυτονομία των 583 χιλιομέτρων, άλλωστε, πρέπει να οδηγείται στο προφίλ Eco ή έστω Normal, αντί του Sport που φέρνει και τις εκρητικότερες τάσεις του στο άγγιμα του γκαζιού.
Η πλατφόρμα E-GMP φιλοξενεί εδώ δύο ηλεκτροκινητήρες και τη μπαταρία των 77 kWh, η οποία είναι τεχνολογίας 800V. Αυτό σημαίνει πως, δυνητικά και στις ιδανικές συνθήκες, αν βρει κανείς φορτιστή 350 kW, μπορεί η πλήρωση της μπαταρίας σε ποσοστό 80% να γίνει μέσα σε 18 λεπτά.
Στην πράξη η αυτονομία των 583 χιλιομέτρων είναι αρκετά δύσκολη – ας μην ξεχνάμε ότι το βάρος του ξεπερνά τους δύο τόνους. Με αρκετή προσοχή, και με το iPedal στην ισχυρότερη βαθμίδα ανάκτησης της κινητικής ενέργειας του φρεναρίσματος (κάτι που επιλέγει ο οδηγός) μια πλήρης φόρτιση μπορεί και να ξεπεράσει κατά λίγο τα 500 χιλιόμετρα.
Τέλος, η τεχνολογία της αρχιτεκτονικής E-GMP επιτρέπει και την αμφίδρομη φόρτιση (Vehicle to Load – V2L), που σημαίνει ότι μπορείτε να συνδέσετε οποιαδήποτε συσκευή στην πρίζα που βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα, για να τη φορτίσετε.
Hyundai Ioniq 6: Στο δρόμο
Το γεγονός ότι το Ioniq 6 δεν είναι το εκρηκτικό και ωμό sportscar που δείχνει, αλλά μια μπερλίνα με προτεραιότητα στην άνεση, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι πλαδαρό στο δρόμο. Αντίθετα, η στιβαρότητά του είναι τέτοια που οδηγώντας το νιώθεις σαν να κάθεσαι μέσα σε ένα βράχο που κυλά, ενώ η ανάρτηση απορροφά το δρόμο τόσο άψογα που η ποιότητα κύλισης είναι βελούδινη.
Με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και ανάρτηση σφικτότερη από το Ioniq 5, με την τεχνολογία των αξόνων μετάδοσης με ενσωματωμένα τα ρουλεμάν των τροχών και με το βάρος της μπαταρίας στο δάπεδο, το Ioniq 6 είναι -αντιθέτως- ακριβώς όσο συγκροτημένο δείχνει, στο δρόμο.
Ειδικά στο οδηγικό προφίλ Sport, που κάνει και το τιμόνι πιο ακριβές, η απόκρισή του σε κάθε φάση της στροφής είναι κυριαρχική – αρκεί, φυσικά, να μην το παρακάνεις με το βύθισμα του γκαζιού στην έξοδο, καθώς τη ροπή των 605 Nm παραμονεύει.
Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει αν θα είναι τετρακίνητο ή πισωκίνητο, αν θα έχει ηλεκτρονική υποβοήθηση της πρόσφυσης ή όχι, και όλα αυτά συνιστούν ένα διασκεδαστικό σπορ αυτοκίνητο. Το οποίο είναι στημένο έτσι ώστε να μην επιφυλάσσει απότομα τινάγματα ή εκπλήξεις, και να σου επιτρέπει προοδευτικά να βρεις έναν ταχύ και διασκεδαστικό ρυθμό.
Hyundai Ioniq 6: Συμπέρασμα
Αυτή η έκδοση του Ioniq 6, που ξεκινά από τις 58,5 χιλιάδες ευρώ, είναι η κορυφαία του – η δικίνητη με μπαταρία 53 kWh και 153 ίππους πέφτει κάτω από τις 50 χιλιάδες, πάντα χωρίς την επιδότηση.
Είναι πολλά χρήματα, και αυτό εξηγεί γιατί η Hyundai έκανε τις επιλογές που έκανε: πρόκειται για ένα αυτοκίνητο κάλυψης πολλωπλών αναγκών, πολλών εκ των οποίων καλύπτει εξίσου καλά με ένα σύγχρονο SUV, και όχι αποκλειστικά και μόνο της επιθυμίας ενός σπορ καπρίτσιου.
Οι Κορεάτες το έκαναν διαφορετικό, σχεδόν διαστημικό, αλλά αφού πρώτα κάλυψαν τους βασικούς λόγους για τους οποίους θα θελήσει να το αγοράσει κανείς: εντυπωσιακά ευρύχωρο για 5 επιβάτες, άνετο, ισχυρό, ευρύτατα εξοπλισμένο, τεχνολογικά προηγμένο, καθημερινά λειτουργικό, αλλά και μαζί με μια δυναμική πτυχή για όποια στιγμή ο οδηγός του νοσταλγήσει κάτι από μια παλιά, ξεχασμένη οδηγική αίσθηση.
HYUNDAI IONIQ 6 77kWh 325 PS AWD
- Κινητήρας: 2 ηλεκτρικοί μόνιμου μαγνήτη
- Μπαταρία: 77 kWh
- Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο / 1
- Κίνηση: Στους τέσσερις τροχούς
- Ισχύς: 325 ίπποι
- Ροπή: 605 Nm
- 0-100 km/h: 5,1 sec
- Τελική ταχύτητα: 185 km/h
- Κατανάλωση (WLTP): 15,1 kWh/100 km
- Αυτονομία: 583 km
- Φόρτιση: 7:10 ώρες (11 kW) / 18 λεπτά (DC 220 kW, 10-80%)
- Εκπομπές CO2: 0 g/km
- Μήκος: 4,855 m
- Μεταξόνιο: 2,950 m
- Βάρος: 2.020 kg
- Χώρος αποσκευών: 401 lt
- Τέλη Κυκλοφορίας: 0 €
- Τιμή: Από 58.490 € (χωρίς την κρατική επιδότηση)
Πηγή: Sport24.gr