Τους πιο αργούς ρυθμούς γήρανσης στον κόσμο έχουν οι ιθαγενείς Tsimane στη ζούγκλα του Αμαζονίου στη Βολιβία
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μέλη της κοινότητας Tsimane, που ζουν βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου στη Βολιβία, γερνούν πιο αργά από τους ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο, και κανένας από αυτούς τους ντόπιους δεν πάσχει από Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες της τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με το BBC.
Καθώς η Martina Canchi Nate περπατά στη ζούγκλα της Βολιβίας, οι δημοσιογράφοι του BBC της ζητούν να επιβραδύνει για να μπορέσουν να συμβαδίσουν μαζί της. Η ταυτοτητα της αναφέρει ότι είναι 84 ετών, αλλά μέσα σε μόλις 10 λεπτά σκάβει τρεις θάμνους γιούκα για να βγάλει τους κονδύλους τους από τις ρίζες τους. Με δύο μόνο χτυπήματα του μαχαιριού, η γυναίκα καταφέρνει να κόψει μια μπανανιά. Η Μαρτίνα είναι ένας από τους 16.000 ιθαγενείς Tsimane (ονομάζεται επίσης Tsimane ή Chimane), μια ημινομαδική κοινότητα που ζει βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου, 600 χιλιόμετρα βόρεια της μεγαλύτερης πόλης της Βολιβίας, της La Paz. Η ενέργεια που έχει δεν είναι ασυνήθιστη για τα μέλη της κοινότητας της ηλικίας της.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η ομάδα έχει τις πιο υγιείς αρτηρίες στον κόσμο και ο εγκέφαλός τους γερνά πιο αργά από εκείνους των λαών της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και άλλων ηπείρων. Ο πληθυσμός Τσιμάνε είναι σπάνιο φαινόμενο. Είναι μερικοί από τους λίγους ανθρώπους στον πλανήτη που επιβιώνουν μόνο με το κυνήγι, τη συλλογή και τη γεωργία. Η ομάδα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αντιπροσωπεύει ένα ουσιαστικό επιστημονικό δείγμα.
Ερευνητές με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Hillard Kaplan από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού τα μελέτησαν για δύο δεκαετίες. Οι ιθαγενείς Τσιμάνε είναι πάντα δραστήριοι – κυνηγούν ζώα, καλλιεργούν φυτά και υφαίνουν αχυρένιες στέγες. Οι καθιστικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν λιγότερο από το 10% της ημέρας τους, σε σύγκριση με το 54% για τους βιομηχανοποιημένους πληθυσμούς. Ένα κυνήγι συνήθως διαρκεί πάνω από οκτώ ώρες και καλύπτει μια απόσταση 18 χιλιομέτρων.
Η ομάδα ζει κατά μήκος του ποταμού Maniqui, περίπου 100 χιλιόμετρα με πλοίο από την πλησιέστερη πόλη, και έχει πρόσβαση σε πολύ λίγες πηγές επεξεργασμένων τροφίμων, αλκοόλ και τσιγάρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 14 % των θερμίδων που καταναλώνουν προέρχονται από λίπος, σε σύγκριση με το 34% εκατό για τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Η τροφή τους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και το 72% των θερμίδων τους προέρχεται από υδατάνθρακες, σε σύγκριση με το 52% για τους Αμερικανούς. Η πρωτεΐνη προέρχεται από τα ζώα που κυνηγούν – πουλιά, πιθήκους και ψάρια. Παραδοσιακά, το φαγητό δεν είναι τηγανητό. Οι ηλικιωμένοι δεν έχουν καρδιακά προβλήματα, υπέρταση ή διαβήτη .
Οι ηλικιωμένοι στην κοινότητα Τσιμάνη δεν παρουσιάζουν σημάδια ότι πάσχουν από ασθένειες τυπικές της τρίτης ηλικίας, όπως υπέρταση, διαβήτη ή καρδιακά προβλήματα. Μια ομάδα ερευνητών, που μελέτησε 137 μούμιες από την αρχαία Αίγυπτο και τους πολιτισμούς των Ίνκας και των Ουνανγκάν (Αλεούτ), διαπίστωσε ότι 47 από αυτές εμφάνιζαν σημάδια αθηροσκλήρωσης, κάτι που φαίνεται να διαψεύδει την ιδέα ότι αυτά τα προβλήματα υγείας προκαλούνται από το στυλ της σύγχρονης ζωής.
Στην περίπτωση των κατοίκων Tsimani του Αμαζονίου, το 65% των ατόμων άνω των 75 δεν είχαν ίχνος ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες τους – το σημάδι ότι τα αιμοφόρα αγγεία είναι φραγμένα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Συγκριτικά, το 80% των Αμερικανών άνω των 75 ετών έχουν αυτά τα προβλήματα υγείας. «Οι αρτηρίες ενός 75χρονου Tsimane μοιάζουν περισσότερο με τις αρτηρίες ενός 50χρονου Αμερικανού», εξήγησε ένας από τους ερευνητές.
Επιπλέον, ο εγκέφαλος ενός ηλικιωμένου ατόμου σε αυτήν την κοινότητα είναι γενικά 70% λιγότερο ατροφημένος από εκείνον ενός ατόμου ίδιας ηλικίας σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία ή οι ΗΠΑ. «Δεν βρήκαμε καμία περίπτωση Αλτσχάιμερ σε ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό – αυτό είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Βολιβιανός γιατρός Ντάνιελ Άιντ Ροντρίγκεζ.
Πηγή: Digi24.ro