Κινέζοι επιστήμονες παρήγαγαν νερό από το σεληνιακό έδαφος

 Κινέζοι επιστήμονες παρήγαγαν νερό από το σεληνιακό έδαφος

Επιστήμονες στην Κίνα ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων νερού χρησιμοποιώντας σεληνιακό έδαφος. Όπως αναφέρει η South China Morning Post, η νέα μέθοδος δοκιμάστηκε σε δείγματα σεληνιακού εδάφους που έφερε πίσω στη Γη η αποστολή Chang’e 5 της Κίνας το 2020.

Ερευνητές από την κρατική Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ανακάλυψαν ότι το σεληνιακό έδαφος περιέχει μεγάλες ποσότητες υδρογόνου, το οποίο αντιδρά με άλλα στοιχεία όταν θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παράγοντας υδρατμούς.

«Μετά από τρία χρόνια εμπεριστατωμένης έρευνας και επανειλημμένης επαλήθευσης, ανακαλύψαμε μια ολοκαίνουργια μέθοδο χρήσης του σεληνιακού εδάφους για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων νερού, η οποία αναμένεται να είναι σημαντική για την κατασκευή μελλοντικών σεληνιακών επιστημονικών ερευνητικών σταθμών», ανέφερε το CCTV.

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «The Innovation», υποδηλώνουν όχι μόνο ότι οι μελλοντικοί άποικοι της Σελήνης θα μπορούσαν να παράγουν δυνητικά πόσιμο νερό από το σεληνιακό έδαφος, αλλά και ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν υποπροϊόντα από τη διαδικασία εξαγωγής νερού για την κατασκευή των σεληνιακών βάσεων.

Οι ερευνητές έμαθαν επίσης περισσότερα για το σεληνιακό έδαφος μέσω των πειραμάτων τους. Για παράδειγμα, ορισμένα από τα πλούσια σε υδρογόνο ορυκτά που βρέθηκαν στα δείγματα σεληνιακού εδάφους του Chang’e 5 φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί μετά από δισεκατομμύρια χρόνια έκθεσης στον ηλιακό άνεμο. Όταν θερμαίνονται, οι ενώσεις αυτές δεν δημιουργούν μόνο υδρατμούς, αλλά και σίδηρο και κεραμικό γυαλί.

Ένα μόνο γραμμάριο σεληνιακού εδάφους μπορεί να παράγει από 51 έως 76 χιλιοστόγραμμα νερού. Ένας τόνος σεληνιακού εδάφους θα μπορεί να παράγει περίπου 51-76 κιλά νερού, που ισοδυναμεί με περισσότερα από εκατό μπουκάλια νερού των 500 ml.

Η Κίνα ελπίζει ότι οι πρόσφατες και μελλοντικές σεληνιακές αποστολές θα θέσουν τα θεμέλια για την κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS), μιας πρωτοβουλίας της οποίας ηγείται από κοινού με τη Ρωσία. Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το 2035 θα έχει κατασκευάσει έναν «βασικό σταθμό» στο νότιο πόλο της σελήνης, ενώ μέχρι το 2045 θα προσθέσει έναν διαστημικό σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έρχεται την ώρα που Κινέζοι επιστήμονες διεξάγουν ήδη πειράματα σε σεληνιακά δείγματα που έφερε τον Ιούνιο η αποστολή Chang’e-6. Αν και οι ερευνητές σημείωσαν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί η σκοπιμότητα της εξόρυξης νερού στη Σελήνη με τη νέα αυτή μέθοδο, τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά.

ΠΗΓΗ: Futurism, Reuters

 

Related post