Αυτό είναι το πρωτότυπο της Ford που κάηκε ολοσχερώς στο δρόμο- Τι θα το κάνει ο ιδιοκτήτης

 Αυτό είναι το πρωτότυπο της Ford που κάηκε ολοσχερώς στο δρόμο- Τι θα το κάνει ο ιδιοκτήτης

Η εικόνα του αυτοκινήτου μέσα στο τρέιλερ όπου κάηκε ολοσχερώς, είναι όπως και να το κάνουμε σοκαριστική για όλους τους petrolheads. Ωστόσο, είναι παρήγορο το γεγονός πως κανείς, ούτε ο οδηγός αλλά και ούτε κάποιος άλλος που βρέθηκε στο δρόμο, δεν έπαθε τον παραμικρό τραυματισμό από το περιστατικό, στο οποίο η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής, απέτρεψε τα χειρότερα μια και συνέβη σε δρόμο που διασχίζει δασική περιοχή.

Το γεγονός γνωστοποίησαν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, ένας επιχειρηματίας που ασχολείται με την αναπαλαίωση/ ανακατασκευή αυτοκινήτων και έχει πολύ καλή φήμη παγκοσμίως για την ποιότητα της δουλειάς του. Ο Σκοτ Γκράντφορ, ιδιοκτήτης της Scott Grundfor Company, είχε το δυσάρεστο προνόμιο να είναι από τους πρώτους που αντίκρισαν το θλιβερό αυτό θέαμα του τελείως καμένου πρωτότυπου μοντέλου.

Ήταν το Ford Ghia Probe I του 1979 ένα από τα πρωτότυπα Probe που είχε δημιουργηθεί για να παρουσιάσει προηγμένα αεροδυναμικά στοιχεία σχεδίασης, με έμφαση στην οικονομία του καυσίμου. Για τη δημιουργία του Probe I χρησιμοποιήθηκε μια τροποποιημένη πλατφόρμα Fox που ήταν ελαφρώς μακρύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη της νέας -τότε- Mustang (1979). Ένας turbo τετρακύλινδρος κινητήρας 2,3 λίτρων έδινε κίνηση στους πίσω τροχούς.

Παρά την προφανή προσοχή που είχε δοθεί στη σχεδίαση του αμαξώματος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το εσωτερικό του Probe I, καθώς εκεί βρίσκαμε ένα εξαιρετικά πλήρες και τεχνολογικά προηγμένο ταμπλό, με όλη την τεχνολογία της εποχής αλλά και τις “προβλέψεις” των σχεδιαστών για το “μέλλον” με πολλούς διακόπτες στο κεντρικό τμήμα του τιμονιού, επιλογέα ταχυτήτων περιστροφικό στα δεξιά της κολώνας του τιμονιού και προχωρημένης αισθητικής κεντρική οθόνη με πληκτρολόγιο.

Το ιδιαίτερο αυτό πρωτότυπο, από το οποίο όπως φαίνεται δεν έχει μείνει και τίποτα για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιθανή προσπάθεια ανακατασκευής, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, θα πάρει τη θέση του ανάμεσα στα υπόλοιπα αντίστοιχα (πρωτότυπα) της συλλογής του, ως ένα αναμνηστικό μια ατυχούς στιγμής! Παρά το γεγονός πως μιλάμε για μια από τις πιο ξακουστές επιχειρήσεις ανακατασκευής αυτοκινήτων των ΗΠΑ, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως δεν υπάρχει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ούτε σκέψη περί επαναφορά του στην αρχική του κατάσταση.

Ποιος ξέρει; μπορεί αργότερα ο Σκοτ Γκράντφορ να το ξανασκεφτεί- αν και μάλλον, πριν κάνει τη δήλωση πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί, είχε εκτενώς αναζητήσει τις απαντήσεις για το “αν αξίζει” τον κόπο και το -μπόλικο- χρήμα που θα απαιτηθεί στην περίπτωση που θελήσει να το επαναφέρει στην πρόταση κατάσταση. Όπως φαίνεται όμως από τις φωτογραφίες της εποχής, ίσως να έπρεπε η ίδια η Ford να εμπλακεί στην αναδημιουργία του.

Πηγή: Sport24.gr

Related post