Πρόεδρος ΠΦΣ: Ευρωπαϊκό πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων – Οι ανατιμήσεις είναι εξορθολογισμός μιας αγοράς που ασθενεί

 Πρόεδρος ΠΦΣ: Ευρωπαϊκό πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων – Οι ανατιμήσεις είναι εξορθολογισμός μιας αγοράς που ασθενεί

«Πάντα θα υπάρχουν ελλείψεις, οι λόγοι είναι πολλοί. Ο βασικός λόγος είναι ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα από την άποψη ότι οι περισσότερες εταιρείες παράγουν λιγότερα φάρμακα και βασικά τα διαθέτουν στις χώρες όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από την Ελλάδα» τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τη Χριστίνα Βίδου.

Μεταξύ άλλων είπε ότι εμείς έχουμε το μειονέκτημα ότι πρώτα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των χωρών που τα φάρμακα είναι ακριβότερα και μετά να καλυφθούν οι ανάγκες μας. Ακόμα ανέφερε ότι «εδώ στην Ελλάδα έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι είμαστε η φθηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα φάρμακα που μπορούν να εξαχθούν, να εξάγονται χωρίς να ελέγχεται αν οι φαρμακαποθήκες που τα εξάγουν καλύπτουν προηγουμένως τις ανάγκες του Έλληνα πολίτη σε καθημερινή βάση ή σε μηνιαία βάση».

Πρόσθεσε ότι « δεν μπορούμε φυσικά, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να απαγορεύσουμε πλήρως τις ελλείψεις, αλλά επανειλημμένα, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας και ο σημερινός υπουργός, εφαρμόζεται μια πλατφόρμα η οποία λειτουργεί αλλά λειτουργεί μέχρι ένα σημείο. Δηλαδή ενώ ελέγχει εμένα ή την εταιρεία που μας προμηθεύει τα φάρμακα δεν ελέγχει τον φαρμακαποθηκάριο τι ποσότητες εξάγει. Αν αυτό γίνει, που πρέπει να γίνει, τότε πραγματικά θα μπορούμε να βάλουμε κόφτες και να ορίσουμε τα φάρμακα και τις ποσότητες που θα εξάγουν οι φαρμακαποθήκες, αφού προηγουμένως εξασφαλίσουν την επάρκεια της φαρμακαποθήκης για τη διάθεση στην εσωτερική αγορά».

Σημείωσε ότι υπάρχει επάρκεια στα strep test και ότι εδώ στη Μυτιλήνη που είχαμε τουρισμό και κόσμο αν δεν είχε το ένα φαρμακείο είχε το άλλο. Τόνισε ότι «εντός των ημερών θα έχουμε ένα νέο δελτίο τιμών το οποίο θα δώσει αυξήσεις -για μένα σε εισαγωγικά- σε κάπου 850 φάρμακα. Έχουμε ανατιμήσεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων αλλά οι ανατιμήσεις για μένα είναι εξορθολογισμός μιας αγοράς που ασθενεί. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία στοιχίζουν μέχρι και ένα ευρώ. Αυτά τα φάρμακα ήταν μοναδικά άρα δεν υπήρχαν γενόσημα.

»Οι εταιρείες βλέποντας το οικονομικό τους αδιέξοδο ότι δεν συνέφερε το φάρμακο αυτό να το φέρει στην Ελλάδα σταματούσαν πάρα πολλά φάρμακα να τα εισάγουν στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία θα φέρει το φάρμακο αυτό από την εξωτερική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι το βρίσκει σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι θα το έβρισκε η εταιρεία και το βρίσκει πάρα πολύ ακριβά. Για παράδειγμα ένας ορός ήταν κάποτε έκανε 15€ τώρα κάνει 30[…]

»Με το νέο δελτίο κάνουν λελογισμένες αυξήσεις, όχι τρελές αυξήσεις, έτσι ώστε τα φάρμακα αυτά να μείνουν στην ελληνική αγορά[…] Το νέο δελτίο ξεκινά 26 Αυγούστου. Από τα 800 φάρμακα στα 450 η αύξηση είναι μέχρι 99 λεπτά και πάνω από τα 650 οι αυξήσεις είναι μέχρι 3€».

Σε άλλο σημείο τόνισε «πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο γιατί το πρόβλημα του κορονοϊού είναι εδώ. Εμείς είδαμε δεκάδες κρούσματα στα φαρμακεία μας από την ζήτηση των τεστ για τον κορονοϊό. Ο κόσμος έχει ξεχάσει το εμβόλιο του κορονοϊού. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, οι επιστήμονες υγείας, να τον πείσουμε ότι πρέπει να προχωρήσει στους εμβολιασμούς που προβλέπεται από το πρόγραμμα διότι διαφορετικά θα έχουμε δύσκολο χειμώνα. Ο κορονοϊός είναι μια πραγματικότητα που δεν ήρθε για να φύγει, ήρθε για να μείνει».

 

Related post