Ο πρ. του Σωματείου Πάρκων Αναψυχής: Μέχρι τη λήξη των πιστοποιητικών που δίνει το Υπ. Ανάπτυξης, ο επιχειρηματίας είναι υπεύθυνος να τηρεί τις οδηγίες (audio)
«Ο κλάδος μας σίγουρα είναι πολύ θλιμμένος. Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια αυτή. Δεν μας αρέσουν αυτά, σίγουρα και προσπαθούν όλα τα λούνα παρκ, πιστέψτε με, για το καλύτερο. Το προσπαθούμε αρκετά χρόνια. Δεν θέλουμε να υπάρχουν αυτά τα ατυχή, τα άσχημα συμβάντα» τόνισε ο Δημήτρης Δακανάλης, πρόεδρος του Σωματείου Πάρκων Αναψυχής Ελλάδας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για το δυστύχημα που σημειώθηκε χθες στο Πευκοχώρι.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση στην οποία έγινε το δυστύχημα, δεν βρίσκεται μεταξύ των μελών του συγκεκριμένου σωματείου ξεκαθάρισε ο κ. Δακανάλης, ωστόσο ανέφερε πως υπάρχει ένα αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να γνωρίζει αν είναι εγγραφεί η εταιρεία εκεί.
«Το σωματείο προσπαθεί να βρίσκει προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην νομοθεσία, να τα ενημερώνει στο Υπουργείο, να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, να μιλάμε με δήμους, να τους ενημερώνουμε για τη νομοθεσία και ό, τι αυτό συνεπάγεται και συνεπώς το βασικό μας που είναι η ασφάλεια. Εδώ, να ενημερώσω ότι ο νόμος από το 2020, όταν ήταν υπουργός ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει αλλάξει και από το 22 που ολοκληρώθηκε έχει γίνει πολύ πιο αυστηρός νόμος και λειτουργεί άλλη διαδικασία αδειοδότησης» επισήμανε ο κ. Δακανάλης.
Η διαδικασία λειτουργίας ενός τέτοιου χώρου έχει ως εξής, όπως την περιέγραψε ο κ. Δακανάλης. «Πηγαίνει ο επιχειρηματίας, βρίσκει κάποιο χώρο, στήνει τα παιχνίδια, γίνεται έλεγχος, υπάρχουν δύο πιστοποιημένοι φορείς αυτή τη στιγμή στο κράτος, οι οποίοι αυτοί θα έρθουν να ελέγξουν τα παιχνίδια, θα δώσουν πιστοποιήσεις συν κάποια έξτρα έγγραφα από ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους, όλα αυτά θα συγκεντρωθούν και θα κατατεθούν στο δήμο. Ο δήμος με τη σειρά του παίρνει αυτά τα έγγραφα, τα ελέγχει αν είναι νόμιμα και αν είναι όλα εντάξει ο φάκελος, τότε εκδίδει μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα που του δίνει ο νόμος την άδεια. Άρα επειδή ακούω ότι ο Δήμος έχει την ευθύνη της ασφάλειας, ο Δήμος δεν έχει και γι’ αυτό αλλάχθηκε και ο νόμος» περιέγραψε.
Εφόσον οι φορείς, οι οποίοι υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δώσουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και έγγραφα, ο επιχειρηματίας είναι υπεύθυνος να ακολουθεί αυτές τις οδηγίες και να τηρεί τα κριτήρια που έχουν τεθεί για όσο διάστημα μένει μέχρι τη λήξη των πιστοποιήσεων, ανέφερε στη συνέχεια.
«Δεν είναι για πάντα. Ανάλογα, μπορεί να είναι 8, 12 μήνες. Υπάρχουν φυσικά και δύο κατηγορίες λούνα παρκ. Υπάρχουν τα περιοδεύοντα και υπάρχουν και τα μόνιμα. Τα περιοδεύοντα μετακινούνται συχνά οπότε έχουν πολύ τακτικά ελέγχους, κάθε 10 μέρες μπορεί να μετακινηθεί και να ξαναγίνει έλεγχος» προσέθεσε.
«Δεν έχει την τεχνογνωσία ο Δήμος να το ελέγξει το τεχνικό κομμάτι. Ο Δήμος μπορεί να δει αν στο σχέδιο που έχει κατατεθεί υπάρχουν αυτά τα παιχνίδια, αν υπάρχουν οι πιστοποιήσεις οι αντίστοιχες στα παιχνίδια, εκεί πέρα, μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει. Δεν μπορεί κάτι παραπάνω. Ελέγχει το γραφειοκρατικό σκέλος» συμπλήρωσε ο κ. Δακανάλης.
Πριν την αλλαγή του νόμου το 2022, υπήρχαν οι επιτροπές, εξήγησε, οι οποίες αποτελούνταν από 7-8 ανθρώπους σε κάθε κλάδο, υγειονομικό, πυροσβεστική, αστυνομία, αλλά δεν είχαν την τεχνογνωσία. «Γι’ αυτό, το κράτος προσπαθεί να βελτιώσει καθημερινά και είμαστε σε συνομιλίες συνεχώς και σε ραντεβού να φτιάχνουμε ό,τι μπορούμε παραπάνω για την ασφάλεια του κόσμου, γιατί ο κόσμος ακούει κάτι και φοβάται» επισήμανε ο κ. Δακανάλης.
«Αυτό το συμβάν, δεν θέλω να πω κάτι γιατί δεν είναι η δουλειά μου. Μπορεί και ένα υλικό να έγινε κάτι, μια βίδα. Ενώ είχε ελέγξει ο επιχειρηματίας, πριν ξεκινήσει, είχε κάνει τα πάντα σε ελέγχους και είχε αυτό το ατυχές γεγονός» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Δακανάλης, καθώς όπως είπε, ο ίδιος καθημερινά πριν ανοίξει τον δικό του χώρο ελέγχει τα πάντα, αλλά υπάρχει και το απρόβλεπτο.
Πηγή: ertnews.gr